Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat luni, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care precizeaza ca discutiile s-au concentrat asupra pachetului legislativ privind politica de coeziune 2014-2020 si pregatirii reuniunii Consiliului European din 24-25 octombrie 2013.

"Referitor la pachetul legislativ privind politica de coeziune 2014-2020, secretarul de stat George Ciamba a salutat progresele pe care Presedintia Consiliului Uniunii Europene le-a inregistrat in avansarea negocierilor, subliniind, totodata, necesitatea ajungerii la un acord rapid cu Parlamentul European, pentru a permite implementarea noilor prevederi legislative incepand cu 1 ianuarie 2014", se arata in comunicat.

Astfel, "oficialul roman a aratat ca mentinerea acordului din luna februarie 2013 asupra viitorului cadru financiar multianual 2014-2020 (CFM) este esentiala, acesta trebuind sa reprezinte un principiu care sa ghideze negocierile privind legislatia sectoriala care deriva din CFM. In context, a salutat rezultatul votului din cadrul Comisiei REGI a Parlamentului European pe marginea Regulamentului 1083/2006 privind extinderea regulii de dezangajare pentru Romania (si Slovacia) si a facut apel pentru lansarea rapida a negocierilor cu PE asupra acestui proiect legislativ".

De asemenea, in perspectiva Consiliului European din 24-25 octombrie 2013, ministrii au avut, conform practicii, un schimb de opinii asupra proiectului de agenda a reuniunii, care va fi dedicata economiei digitale, alaturi de aspecte privind inovarea, serviciile, cresterea economica, competitivitatea si ocuparea in cadrul pietei unice si, respectiv, Uniunea Economica si Monetara, mai arata MAE.

"Secretarul de stat George Ciamba a salutat concentrarea discutiilor din cadrul viitorului Consiliul European asupra economiei digitale si a subliniat sustinerea pe care Romania o acorda implementarii agendei digitale a Uniunii Europene, ca factor care contribuie substantial la indeplinirea obiectivelor Strategiei Europa 2020. Totodata, a aratat ca Spatiul European de Cercetare (SEC) reprezinta conditia de trecere intr-o noua etapa a inovarii si competitivitatii in Europa", precizeaza comunicatul.

In ceea ce priveste aspectele legate de crestere economica si ocuparea fortei de munca, secretarul de stat George Ciamba a salutat mentinerea subiectului pe agenda reuniunii sefilor de stat si/sau guvern si reafirmarea angajamentului pentru combaterea somajului in randul tinerilor.

Referitor la Uniunea Economica si Monetara, secretarul de stat roman a subliniat importanta asigurarii unei abordari deschise si incluzive care sa permita asocierea statelor membre din afara zonei euro la acest proces. In acest sens, a exprimat increderea ca discutiile din cadrul Consiliului European vor contribui la consolidarea Uniunii Economice si Monetare si la transmiterea unui mesaj ferm in privinta mentinerii negocierilor in formatul UE28, cu evitarea fragmentarii si a multiplicarii initiativelor si a formatelor de luare a deciziilor.

In plus, a pledat pentru obtinerea unor rezultate ambitioase cu ocazia Summit-ul de la Vilnius dedicat Parteneriatului Estic, in special in ceea ce priveste accelerarea parcursului european al Republicii Moldova.

MAE mai precizeaza ca, in marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale, secretarul de stat George Ciamba a avut o intrevedere cu vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, in cadrul careia a subliniat importanta transmiterii unui mesaj pozitiv privind consolidarea cadrului de cooperare UE - Republica Moldova, cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic din noiembrie 2013. Un alt subiect abordat in cadrul discutiei a vizat necesitatea demararii rapide a negocierilor cu Parlamentul European pe marginea extinderii regulii de dezangajare n+3 pentru Romania.