Franta si-a reafirmat luni ostilitatea fata de intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in conditiile actuale de control a frontierelor externe ale celor doua tari, prin vocea ministrul Afacerilor Externe, Laurent Fabius, scrie Le Monde.

In plina polemica legata de dificultatile de integrare a romilor in Franta, ministrul a facut o distinctie intre situatia acestei minoritati si chestiunea aderarii la spatiul de libera circulatie. Decizia unei eventuale intrari a Romaniei si Bulgariei trebuie transata la finele lui 2013, a precizat acesta, la France Inter.

In opinia lui Fabius, intrarea celor doua tari, pentru care restrictiile privind accesul la munca vor fi inlaturate la 1 ianuarie 2014, ar insemna ca migranti provenind din tari externe Uniunii Europene ar putea sa patrunda liber trecand prin Romania si Bulgaria. "Acolo exista o problema, pentru ca trebuie sa fim siguri ca Bulgaria si Romania vor avea mijloacele de a verifica. Pentru moment, mi se pare ca aceste conditii nu sunt indeplinite".

"Daca nu va exista o schimbare de conditii, nu suntem favorabili" aderarii celor doua tari, a precizat seful diplomatiei franceze.

Laurent Fabius a dorit sa se mentina in afara polemicii declansate de ministrul de Interne Manuel Valls in ceea ce priveste dezmembrarea taberelor de romi instalate ilegal. El a reamintit ca UE acorda fonduri Romaniei pentru integrarea romilor, dar acestea nu sunt folosite, recunoscand insa ca acest repros poate fi adresat si altor tari. "Sunt eforturi de facut", a adaugat Laurent Fabius, care a adaugat ca Bucurestiul este dispus sa trimita si mai multi politisti in Franta si cere ca romii minori care fura sa nu fie eliberati imediat.

Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen pune o alta problema pentru o serie de tari europene si in special pentru Franta, a mentionat Fabius: Deschizand frontierele pentru cele doua tari, zona Schengen va avea noi frontiere, in special cu Turcia si Ucraina, si o noua deschidere maritima la Marea Neagra.