Propunerea comisiei de specialitate a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) catre plenul APCE pentru functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Romaniei este Iulia Motoc, a declarat pentru Agerpresdeputatul liberal Alina Gorghiu, membru in delegatia Parlamentului Romaniei la APCE.

Plenul APCE se va pronunta marti prin vot asupra propunerii privind reprezentantul Romaniei la CEDO.

Potrivit Alinei Gorghiu, Comisia a intervievat duminica seara propunerile Romaniei pentru functia de judecator la CEDO, intocmind un raport.

La inceputul lunii iunie, Ministerul Justitiei informa ca, in urma publicarii anuntului privind selectia candidatilor in numele Romaniei pentru functia de judecator la CEDO, au fost depuse sapte candidaturi, respectiv Cristina Coteanu, Bianca Gutan, Codrin Miron, Iulia Motoc, Tudor Pantiru, Florin Streteanu, Paul Vasilescu.

Guvernul a aprobat, pe 19 iunie, lista candidatilor pentru functia de judecator la CEDO. Pe aceasta lista se aflau Bianca Andrada Gutan, Iulia Antonella Motoc si Florin Streteanu, propunerea de rezerva fiind Tudor Pantiru.

Pe 26 iunie, comisiile juridice si pentru drepturile omului ale Senatului si Camerei Deputatilor au avizat favorabil candidaturile a trei judecatori pentru CEDO - Bianca Gutan, Florin Streteanu si Tudor Pantaru -, in timp ce candidatura Iuliei Motoc a fost avizata negativ.

In august, grupul de experti consultativ al APCE a solicitat Guvernului Romaniei clarificari suplimentare pentru unul dintre candidatii aflati pe lista cu propunerile tarii noastre pentru functia de judecator CEDO.

Ulterior, Ministerul Justitiei a transmis Guvernului un Memorandum cu propunerea pentru modificarea listei de candidaturi inaintate Consiliului Europei pentru desemnarea unui judecator la CEDO in sensul retragerii candidaturii Biancai Gutan si inlocuirii cu Tudor Pantiru.

Mandatul actualului judecator al Romaniei la CEDO, Corneliu Birsan, va inceta la 16 decembrie 2013.