Universitatile romanesti, fie ca vorbim de cele cu traditie sau cele tinere, pot deveni poli regionali de dezvoltare insa acest lucru se poate realiza prin adaptarea ofertei educationale in raport cu cererile reale de pe piata muncii actuale, dar, mai ales, viitoare, considera presedintele Traian Basescu. Potrivit unui mesaj transmis de seful statului cu ocazia deschiderii noului an universitar, universitatile moderne au o obligatie fata de societate de a intui dezvoltarile viitoare si de a forma tineri in functie de acestea.

Traian BasescuFoto: HotNews / DP
  • Mesajul presedintelui Traian Basescu cu ocazia deschiderii noului an universitar

Doresc sa adresez salutul meu calduros studentilor si profesorilor la inaugurarea unui nou an universitar. Cu siguranta, pentru unii dintre dumneavoastra va fi inceputul unei experiente formative, iar, pentru ceilalti, momentul incununarii unor eforturi pe care le faceti inca din primii ani de studii, pregatindu-va pentru carierele pe care doriti sa le imbratisati.

Romania are nevoie de resurse umane bine pregatite, de o tanara generatie careia spiritul de elita si competitivitatea sa ii ghideze evolutia viitoare. Globalizarea economica si culturala ne obliga zilnic la un efort educational suplimentar. Numai universitatile pentru care excelenta este o stare fireasca si care isi asuma misiunea universalista pot realiza cu succes acest efort. Rezultatul depinde de succesul universitatilor de a forma o gandire care respecta bogatia de traditii si diversitatea de idei caracteristice lumii contemporane.

Cu traditie sau mai tinere, mici sau mari, universitatile romanesti pot deveni poli regionali de dezvoltare, de aceea consider ca acest lucru se poate realiza prin adaptarea ofertei educationale in raport cu cererile reale de pe piata muncii actuale, dar, mai ales, viitoare. Oferta educationala a universitatilor moderne trebuie sa fie adaptata cerintelor pietii muncii. De aceea, universitatile moderne au si obligatia fata de societate de a intui dezvoltarile viitoare si de a forma tineri increzatori in puterea lor de a schimba Romania, tineri care sa-si asume curajos acest salt in viitor.

O parte dintre universitatile noastre sunt si centre de cercetare cu viitor. Viitor bun, care poate fi atins prin accesarea fondurilor europene destinate Romaniei si, mai ales, prin castigarea de fonduri din programul Horizon 2020. Este o responsabilitate sociala majora a universitatilor axate pe cercetare din Romania sa atraga aceste fonduri si sa le concentreze in structuri puternice de cercetare si inovare. Avem un astfel de exemplu de succes, proiectul "Extreme Light Infrastructure" - ELI, cel mai important proiect de cercetare din istoria Romaniei, o uriasa oportunitate de a aseza tara noastra pe harta cercetarii mondiale. Sunt convins ca universitatile din Romania vor fructifica acest proiect, depunand eforturi sustinute pentru orientarea tinerilor catre studiul stiintelor exacte.

Am incredere ca impreuna traim intr-o comunitate de idealuri si de valori care ne inspira alegerile si actiunile. Impreuna avem asteptari mari de la o Romanie a carei voce trebuie sa conteze, tot mai mult, in lume si este sansa voastra, a tinerilor studenti, si raspunderea dumneavoastra, a profesorilor, sa faceti aceasta voce cat mai bine auzita. Va doresc mult succes!