Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, afirma ca Ministerul Educatiei incearca sa stabileasca, in luna decembrie, noua metodologie pentru admiterea in universitati. Costoiu a precizat ca nu s-a luat inca o decizie pentru ca vrea sa se consulte mai intai cu universitatile. "Nu cred ca vom mai merge pe formula de anul trecut", a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

Mihnea CostoiuFoto: Agerpres

"Pentru admiterea din anul urmator, noi am vrea ca din decembrie sa stabilim metodologia generala. Anul acesta am permis universitatilor, la solicitarea multora dintre acestea, sa ia in calcul toate notele posibile, si a celor din timpul anului, si a celor de la bacalaureat si, partial, doar a unora dintre aceste rezultate. Din statistica noastra mai bine de 85% dintre universitati nu au luat in calcul decat examenul de admitere pe care l-au dat si nota de la bacalaureat, si nu media din timpul anilor. Au luat in calcul media din timpul anilor acele specializari din interiorul universitatilor pentru care era reprezentativa. Noi o sa continuam dialogul avand in vedere ca 85% dintre universitati, desi au cerut multi sa schimb acest lucru, 85% dintre universitati au mers pe o anumita cale. Nu am luat o decizie inca pentru ca vrem sa ne consultam cu universitatile, dar nu cred ca vom mai merge pe formula de anul trecut. Nu cred ca est cazul sa mai dam posibilitatea, dar nu as vrea sa decid inainte de a avea o consultare cu rectorii', a spus vineri Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica.

Referindu-se la bugetul Ministerului Educatiei Nationale pentru anul 2014, el a precizat ca impreuna cu ministrul Remus Pricopie "se vor bate" pentru fonduri mai multe in sistemul educational.

"Ministerul evident ca se va bate pentru un buget mai mare pentru educatie. Dezbaterea nu este una usoara, este o dezbatere puternica, un dialog uneori acid intre ministri din dorinta de a-si sustine domeniul. Si anul acesta MEN a intreprins demersurile pentru a putea fundamenta bugetul pentru anul 2014 cat mai bine si a putea explica Guvernului necesitatea din sistem. Anul acesta fata de alte domenii finantarea de baza, directa a universitatilor a crescut fata de anul trecut cu peste 130.000.000 de lei. Speram intr-o finantare mai mare si anul viitor pentru acest capitol", a afirmat Mihnea Costoiu.

El a spus ca MEN este in dialog cu sindicatele pentru identificarea solutiilor pentru plata drepturilor salariale pe care cadrele didactice din invatamantul superior le-au castigat in instanta ca urmare a 'indeciziei guvernelor precedente'.

"Speram ca impreuna sa putem sa rezolvam in perioada urmatoare si solicitarile cadrelor didactice si partial, asa cum spune legea", a adaugat Mihnea Costoiu.

In ceea ce priveste suma pentru subventiile caminelor studentesti, el a afirmat ca aceasta este mai mare cu 5% fata de anul trecut.

"In perioada urmatoare, pe sumele pe care le avem disponibile un pic mai mari fata de anul trecut o sa luam o decizie dupa o consultare. Am vrea ca incepand cu 1 noiembrie cand se face prima plata pentru luna octombrie sa avem o decizie luata pentru anul universitar 2013-2014. Decizia finala pentru aceasta suma pe care o avem in plus fata de anul trecut o vom lua dupa consultarea Consiliului National al Rectorilor si a organizatiilor studentesti", a explicat reprezentantul MEN.

Mihnea Costoiu a spus ca ministerul isi doreste sa poarte discutii cu studentii si rectorii pentru a lua o decizie in ceea ce priveste bursele.

"Unii studenti au zis sa sprijinim excelenta, alte uniunii studentesti au solicitat sa sprijinim categoria de burse sociale. Am vrea sa discutam in perioada urmatoare si sa luam o decizie foarte rapida pentru ca pentru anul bugetar 2014 sa avem o politica de sprijinire dupa parerea mea a copiilor cu probleme sociale speciale, dar in acelasi timp sa nu neglijam olimpicii. Asa cum am anuntat, va incepe anul acesta programul de burse de cercetare pentru tinerii olimpici care raman in Romania. Am identificat sumele necesare la Departamentul de cercetare din MEN, vom incepe aplicatiile. Vrem sa continuam sprijinirea impreuna cu partenerii privati", a afirmat Mihnea Costoiu.

El a avertizat universitatile sa aiba in vedere atunci cand scolarizeaza capacitatea maxima posibila aprobata de scolarizare.

"Avertismentul pe care il dau tuturor universitatilor trebuie avut in vedere ce capacitate de scolarizare au pentru a putea oferi in interiorul capacitatii scolarizarea maxima posibila. Nu poti sa ai capacitatea de scolarizare de 100 de locuri si sa scolarizezi 200 de studenti, dupa care sa vii sa ceri diplome pentru acestia", a precizat Mihnea Costoiu.

Referindu-se la studentii straini care studiaza in Romania, el a afirmat ca numarul acestora este de aproximativ 15.000, incluzadu-i si pe cei din Republica Moldova la care se adauga si cei de la programele de mobilitati.

"In acest moment, in Romania sunt circa 15.000 de studenti straini, incluzand aici pe cei din Republica Moldova la care se adauga, in functie de universitate, anul acesta studentii de la medicina care vin din UE la Iasi, Cluj si Bucuresti in mod special in aceasta ordine ca si volum. UMF Iasi este pe locul 1 in numarul studentilor straini atrasi in Romania, apoi Cluj si Bucuresti", a spus Mihnea Costoiu