Proprietarii locuintelor ar putea fi obligati prin lege sa-si monteze detectoare de fum, pe baza unor propuneri pe care IGSU si furnizorii de utilitati ar urma sa le initieze, scrie Agerpres.

"Am vorbit cu niste pompieri germani care au fost la noi intr-un schimb de experienta si ne spuneau ca in Germania s-a implementat ca in fiecare locuinta sa fie un detector de fum care sa fie destinat exclusiv proprietarului. In momentul in care detectorul sesizeaza un parametru care nu este in normalitate, poate sa dea un semnal acustic care sa-l avertizeze pe cetatean. Suntem obligati sa ne gandim sa armonizam legislatia cu realitatea, care ne arata ca, asa cum ne-am diversificat activitatea economica si sociala, cresc si riscurile legate de situatiile de urgenta. Putem face niste propuneri legislative comune pornind de la noi ca initiatori si agreate de partenerii furnizori de utilitati, care ulterior sa fie promovate in Guvern. Sunt convins sa factorul executiv este interesat mai mult decat noi pentru protectia vietii oamenilor", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, seful IGSU, colonelul Ion Burlui.

Potrivit reprezentantilor IGSU, o parte a proprietarilor au montat deja in apartamente si case detectoare de gaze, dar nu si de fum.

Daca acest lucru va fi reglementat, atunci toti oamenii ar putea fi obligati sa-si achizitioneze detectoare de fum, care ii vor ajuta sa ia masurile necesare in cazul producerii unor incidente grave cum ar fi exploziile si incendiile.