Purtatorul de cuvant al Guvernului francez, doamna Najat Vallaud-Belkacem, spune ca Romania si Bulgaria nu indeplinesc astazi conditiile pentru a intra in Spatiul Schengen. Invitat la postul de radio RMC, oficialul francez considera ca Franta nu este singura tara care are aceasta pozitie. Iata schimbul de replici dintre jurnalist si purtatorul de cuvant al Guvernului francez, citat de RFI.ro.

Intrebare: Franta se va opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen? Da sau nu?

Raspuns: Astazi consideram ca Romania si Bulgaria nu indeplinesc conditiile pentru a intra in Spatiul Schengen.

Intrebare: Asta inseamna ca Franta spune nu?

Raspuns: Da, Franta spune nu, pentru ca nu sunt reunite toate conditiile, dar nu suntem singurii in situatia asta.

Intrebare: Pana acum aveam o indoiala. Dar inteleg ca asta e pozitia oficiala. Franta spune nu, in conditiile actuale, unei aderari a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Raspuns: Absolut.

Pozitia Romaniei in dosarul Schengen

Premierul Victor Ponta considera ca nu exista o legatura intre aderarea Romaniei la Schengen si minoritatea roma. El precizeaza ca romii se afla deja in statele Schengen, fara ca Romania sa fie membra a acestui spatiu.

"Legatura intre romi si Schengen nu exista, pentru simplul motiv ca Romania nu este acum membra a Spatiului Schengen si romii sunt acolo. Deci, nu exista nici un fel de legatura, nici practica, cu atat mai putin juridica", explica seful Executivului.

Pozitia actuala pare in contradictie cu ceea ce afirma premierul francez Jean Marc Ayrault in aceasta vara, la Bucuresti, unde a fost invitat de omologul sau roman.

Atunci, acesta spunea ca Romania a facut eforturi extraordinare, care trebuie salutate si spera sa intre in spatiul Schengen pana la sfarsitul anului.

"Franta a acordat mereu o atentie sporita intentiei Romaniei, a guvernului roman de a adera la spatiul Schengen, insa, dupa cum stiti, apartenenta la acest spatiu presupune atat drepturi, cat si obligatii. Prin urmare, daca se vrea avansarea negocierilor si nu asteptarea unei etape urmatoare, este nevoie de pragmatism. De aceea, Franta a propus ca masura imediata permiterea deschiderii frontierelor aeriene", a afirmat Ayrault, intr-un interviu difuzat sambata de Digi 24, realizat la finalul vizitei oficiale in Romania a oficialului francez (11-12 iulie).

Intrebat ce inseamna "masura imediata", el a raspuns ca "in cateva luni" si isi doreste ca acest pas sa fie facut pana la sfarsitul anului, desi ii este foarte greu sa dea un termen exact avand in vedere ca decizia aderarii la Schengen se ia in unanimitate de catre celelalte state.