​Sapte scoli din Olanda au introdus o noua metoda de invatare, prin inlocuirea profesorilor si a manualelor cu tablete. Alte trei institutii de invatamant din Olanda se pregatesc sa adopte acest principiu pana la finalul anului, scrie BBC. Initiatorii acestui stil de invatare sustin ca scolile astfel gandite raspund realitatii, unde digitalizarea ocupa un loc tot mai important. Pe de alta parte insa, unii profesori declara ca un PC nu poate raspunde tuturor exigentelor actului de predare.

Scoli digitaleFoto: educationforanewera.com

Scolile sunt deschise pentru copii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani si se numesc "Scoli Steve Jobs", noteaza si Huffington Post. Fiecare elev invata de pe cate un iPad si isi poate alege timpul acordat unei materii si "orarul" in functie de preferinta.

Initiativa apartine fundatiei The Education for a New Era (O4NT), care sustine ca metoda de predare este proiectata astfel incat sa indeplineasca obiectivele Ministerului olandez al Educatiei. Numeroase aplicatii au fost gandite special pentru "activitatile didactice" si permit evaluarea elevilor pentru fiecare activitate pe care o realizeaza, precum si acordarea de informatii acolo unde copiii intampina probleme. Potrivit fundatiei, elevii sunt supravegheati de indrumatori si au timp si de joaca, fac sport, "ore de arta si cultura".

"Antrenorii" elevilor pregatesc pentru acestia proiecte care trebuie realizate individual sau de echipa, pentru a inlocui traditionalele lectii. Clasele sunt de asemenea inlocuite de "grupuri de elevi cu varste cuprinse intre 4 si 7 ani sau 8 si 12 ani", informeaza initiatorii acestui tip de invatamant.

Scolile digitale sunt deschise de la 7:30 pana la 18:30, insa elevii au obligatia de a fi prezenti in intervalul 10:30-15:00. Dupa acest program, copiii isi pot gestiona timpul cum doresc, iar vacantele sunt hotarate de parinti, noteaza Huffington Post. Scolile sunt inchise doar de Craciun si de Anul Nou.

Scrisul de mana a pierdut astfel din importanta, fiind privit in aceste scoli ca o deprindere secundara. Aritmetica, abilitatile de citire si de intelegere a unui text sunt obiectivele de baza in scoala primara, scrie Spiegel. La fiecare 6 saptamani, indrumatorii, copiii si parintii evalueaza parcursul de pana atunci si decid impreuna ca urmeaza sa invete. Sedintele sunt fie la scoala, fie prin intermediul Skype.

Descarca de aici comunicatul de presa lansat de fundatie la deschiderea scolilor digitale

Potrivit unui sondaj realizat de un ziar olandez si citat de Spiegel, toate partidele din parlament sustina ideea de baza a acestor scoli, cu o exceptie: liderul Partidului Libertatii (PVV, extrema dreapta) Geert Wilders sustine ca vrea sa vada o clasa mai bine structurata. Cu toate acestea, scolile vor fi sustinute financiar din fonduri publice si vor fi deschise tuturor copiilor. Parintii care nu isi permit un iPad vor primi o subventie de la un fond de solidaritate, scrie publicatia germana.

Amintim ca Executivul European a lansat in urma cu o zi, pe 25 septembrie, un plan de actiune pentru promovarea tehnologiilor digitale in invatamant. Neelie Kroes, comisarul responsabil de agenda digitala, a declarat cu aceasta ocazie ca "visul meu este ca fiecare sala de clasa sa fie informatizata pana in 2020". Tinerii "au nevoie de competente informatice pentru a obtine locuri de munca", a explicat aceasta. Mai multe detalii despre planul de actiune "Deschiderea educatiei" aici

La inceputul anului, presa straina anunta ca in 45 de state din America scrisul de mana va deveni de anul viitor materie optionala in scoli. Aceleasi state au decis ca in locul caligrafiei elevii sa studieze ca disciplina scolara - Word-ul.

Citeste si: