Guvernul a modificat Legea despagubirii proprietarilor de drept ai caselor nationalizate, la 6 luni dupa ce Executivul si-a asumat raspunderea asupra actului normativ, care fusese agreat in prealabil de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) in urma unor consultari indelungate. Modificarea, adoptata deja de Guvern si transmisa la Parlament, (vezi documentul atasat) ca proiect de lege, le da primarilor "partea leului" in procesul de despagubire, ei urmand sa fie principalii decidenti asupra naturii compensatiilor acordate proprietarilor care fusesera deposededati abuziv de catre regimul comunist. Reprezentanti ai proprietarilor afirma ca modificarea legii nu-i afecteaza.

Legea de 8 miliarde de euro - ce prevede ea in prezent

Legea 165/2013, a despagubirilor, evaluate de Guvern la un total de 8 miliarde de euro, prevede un sistem de compensare in bani a proprietarilor de drept ai caselor nationalizate de regimul comunist, prin licitatii si punctaje.

Pe scurt, proprietarii care nu pot fi despagubiti in natura primesc puncte cu valoare nominala de 1 leu fiecare. Numarul punctelor primite de fiecare proprietar se stabileste in functie de valoarea imobilelor de care fusese deposedat, evaluata dupa grilele notariale.

In paralel, autoritatile strang intr-un Fond national toate imobilele libere de sarcini si le evalueaza similar.

Proprietarii isi pot valorifica punctele primite prin cumpararea la licitatie a unor imobile din fondul national. Cei care nu au reusit sa-si ia imobil pe puncte, dupa cel putin 2 licitatii la care a participat, va putea sa primeasca bani de la stat in schimbul punctelor, in termen de 3 ani, dar nu mai devereme de 1 ianuarie 2017.

Preschimbarea punctelor in bani de la stat se va putea face incepand cu anul 2014, in transe anuale de cate 14% (ultima transa fiind de 16%). Asociatiile de proprietari reclama faptul ca sistemul este greoi si de durata lunga, iar despagubiriile vor fi prea mici in raport cu imobilele care le apartinusera.

Ce modifica noua lege adoptata de Guvern

Noul proiect de lege, adoptat recent in Guvern (anuntat pe site-ul ANRP la data de 17 septembrie) ofera primarilor marja de manevra mai mare in procesul de restituire a proprietatilor. Modificarea a fost ceruta de Asociatia Comunelor din Romania. ACOR a incheiat pe data de 12 septembrie un acord cu Guvernul, semnat de vicepremierul Liviu Dragnea. Guvernul s-a angajat atunci la o serie de modificari legislative in favoarea primarilor, cum ar fi exonerarea de raspundere penala in cazul semnarii unor documente administrative si acordarea de atributii notariale secretarilor de primarie. Modificarea legii proprietatii figureaza si ea in promisiunile din acordul cu primarii la punctul 6.

Cele mai importante modificari:

  • Primarii vor fi cei care vor conduce Comisiile locale pentru inventarierea terenurilor libere de orice litigii si obligatii, suprafete care se vor constitui in fondul imobiliar din care se fac despagubirile. Pe legea actuala (165/2013), primarii sunt simpli membri in comisiile prezidate de functionari din prefecturi.
  • Conform legii in vigoare, administratia trebuie sa inventarieze terenurile lin termen de 6 luni de la publicarea Legii in Monitorul Oficial (17 mai 2013), insa, cu o luna inainte de expirare, termenul nu poate fi, practic, respectat si din cauza lipsei unui cadastru general.
  • Tot lipsa cadastrului ingreuneaza si stabilirea exacta a amplasamentelor terenurilor revendicate de proprietari. Aici intervine modificarea facuta de Guvern, care prevede: ”În cazul în care prin documentele existente în dosarul de despăgubire nu se pot stabili amplasamentul sau caracteristicile tehnice ale imobilului pentru care se stabilesc despăgubiri, evaluarea se face prin aplicarea valorii minime pentru zona sau categoria de imobil prevăzută de grila notarială pentru localitatea respectivă”. Prin urmare, in lipsa cadastrului, proprietarii de drept vor risca sa sufere scaderi ale valorii despagubirilor care li se cuvin, daca documentele depuse de ei nu indica amplasamentul exact al proprietatii revendicate. 
  • Tot in acest context, o modificare foarte importanta ofera proprietarilor revendicatori posibilitati suplimentare de a primi imobile la schimb, in loc de puncte. Legea actuala (165/2013) prevede ca in situatia in care restituirea in natura nu mai este posibila, ”singura masura reparatorie in echivalent care se acorda este compensarea prin puncte”.  Aceasta prevedere din Legea 165/2013 este modificata de noul proiect al Guvernului introducand aici urmatoarele măsuri reparatorii: ”compensarea cu bunuri oferite în echivalent de entitatea învestită cu soluţionarea cererii formulate în baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, măsurile prevăzute de Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr.169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi măsura compensării prin puncte, prevăzută în Capitolul III din prezenta lege”.

În final, tot primarii sunt cei mai castigati, pentru ca lor li se ofera spatiu suplimentar de manevra in acordarea despagubirilor. Calin Ispravnic, presedintele Asociatiei Pentru Proprietate Privata, a declarat pentru Hotnews.ro ca modificarile propuse de guvern nu-i afecteaza pe proprietari in mod substantial, insa confera primarilor anumite avantaje.