Consiliul de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei' se va intruni joi, de la ora 16,00, la Academia Romana, pentru a discuta cererea unor membri ai Ordinului de a-i retrage aceasta distinctie europarlamentarului Laszlo Tokes, scrie Agerpres.

Ecaterina Andronescu, membra a acestui for, a declarat recent ca nu este obligatoriu sa se si ia o decizie joi, pentru ca Hotararea de guvern da Consiliului de Onoare un termen de 60 de zile sa decida.

Social-democrata Gabriela Firea a declarat, saptamana trecuta, ca presedintele Cancelariei Ordinelor, Gheorghe Angelescu, si-a luat angajamentul sa-l anunte pe Laszlo Tokes ca este invitat la sedinta unde se va analiza retragerea decoratiei pentru afirmatiile defaimatoare facute de acesta la adresa Romaniei.

"Daca nu se va prezenta in ziua respectiva, la ora respectiva, la urmatoarea sedinta, care se preconizeaza ca va fi in luna octombrie, membrii Consiliului vor lua o hotarare in lipsa europarlamentarului", a adaugat Firea.

Vicepresedintele grupului S&D din Parlamentul European, Corina Cretu, vicepresedinte PSD, si-a exprimat surprinderea fata de faptul ca europarlamentarul Laszlo Tokes refuza sa se prezinte la sedinta Consiliului de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei' de joi.

"'Sunt profund deceptionata de aceasta pozitie, pentru ca a-ti trimite avocatul la sedinta este un gest deplasat, in conditiile in care acest Consiliu de Onoare nu este un tribunal. Toti cei care fac parte din Consiliu sunt egalii d-lui Tokes si era o discutie intre egali. Ca de obicei, cand un lider al minoritatii maghiare jigneste grav sentimentele si valorile majoritatii romane, are o scuza la indemana: a fost tradus gresit. Sa zicem ca ar fi fost cazul si cu declaratia d-lui Tokes referitoare la nevoia instituirii unui protectorat strain in Transilvania. Dl Laszlo Tokes si-a adus aminte de aceasta scuza convenabila, rostita prin intermediul avocatului sau, abia acum vreo doua zile", a afirmat Corina Cretu.

Avocatul Kincses Elod, desemnat sa il reprezinte pe Laszlo Tokes in fata Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua Romaniei", a declarat, pe 24 septembrie, ca europarlamentarul nu se va prezenta in fata acestui for convocat joi, la Academia Romana, intrucat el va fi in afara tarii, la lucrarile Parlamentului European.

Kincses Elod a spus ca el, in calitate de aparator ales de Laszlo Tokes, se va deplasa la lucrarile comisiei respective, desi contesta componenta acesteia, intrucat din Consiliul de Onoare fac parte si persoane care s-au raliat demersului de retragere a Ordinului ''Steaua Romaniei''.

"Joi ma deplasez la sedinta de la ora 16,00, nu la Palatul Cotroceni, unde se tine in mod obisnuit, ci la sediul Academiei Romane. Am primit aceeasi invitatie cu cea adresata domnului Tokes Laszlo, in calitate de avocat. Tokes Laszlo va fi la PE, nu va face deplasarea, ca prea tarziu s-a emis citatia. Mi s-au comunicat sesizarile...Si Gabriela Firea, si Ecaterina Andronescu au facut sesizari, drept pentru care nu pot face parte din Consiliul de Onoare. Nu poti sa si centrezi, sa si dai cu capul. Am propus prin intampinare sa se abtina, daca nu, vor fi recuzate", a afirmat avocatul.