Respingerea de catre Parlamentul Romaniei a proiectului Rosia Montana ar fi o "catastrofa" pentru Romania, pentru ca ar fi un "mesaj impotriva investitorilor straini", a declarat premierul Victor Ponta la un seminar, potrivit Mediafax.

"Daca Parlamentul va decide sa nu se faca acest proiect, nu va fi o mare problema (din punct de vedere economic), dar daca Romania ofera mesajul ca suntem impotriva investitorilor straini, impotriva exploatarii potentialului nostru, acest lucru ar fi o catastrofa pentru Romania", a declarat Ponta, in engleza, cu ocazia Summitului pentru Investitii in Europa de Est, organizat de Reuters.

"Rosia Montana este un proiect foarte important ca simbol, nu in primul rand din punct de vedere economic", a subliniat Ponta.

"Trebuie sa profitam de resursele noastre naturale, bineinteles respectand toate standardele de mediu, dar, daca acestea se respecta, ar trebui sa fim in favoarea explorarii", a precizat Ponta.

Premierul Romaniei a recunoscut ca proiectul Rosia Montana este unul controversat, de aceea este corect sa existe o dezbatere publica pe aceasta tema. Insa Ponta i-a indemnat pe sustinatorii sai din Parlament "sa demonstreze inca o data ca Romania nu isi neaga propriul drept la dezvoltare".

"Este vorba de dreptul nostru la dezvoltare si voi continua sa lupt pentru asta", a adaugat Ponta.

"Lipsa de curaj a guvernelor anterioare de a aborda proiecte controversate - cred ca a fost o greseala", a completat Ponta.

In alta ordine de idei, Ponta a declarat ca nu va permite nicio relaxare a disciplinei fiscale in urmatorii trei ani, in pofida probabilelor presiuni politice legate de scrutinul prezidential din 2014. "Vom opune rezistenta oricaror tipuri de abordari populiste. Guvernul nostru va fi foarte stabil si rigid", a insistat premierul, apreciind ca orice tensiuni care ar aparea intre partidul sau (PSD) si partenerii din coalitie nu vor afecta stabilitatea Guvernului.