Comisia Europeana a lansat planul de actiune "Deschiderea educatiei", pentru a stimula competentele informatice in scoli si universitati. Peste 60% dintre copiii in varsta de 9 ani din Uniunea Europeana invata in scoli care nu dispun inca de echipamente informatice, informeaza CE intr-un comunicat remis HotNews.ro. Neelie Kroes, comisarul responsabil de agenda digitala, a declarat ca "visul meu este ca fiecare sala de clasa sa fie informatizata pana in 2020". Tinerii "au nevoie de competente informatice pentru a obtine locuri de munca", a explicat aceasta.

Comisia Europeana a lansat astazi, 25 septembrie, planul de actiune "Deschiderea educatiei". Pentru a ajuta la demararea initiativei, Comisia a lansat o noua pagina de internet, Educatie deschisa Europa, care sa permita studentilor, practicienilor si institutiilor de invatamant sa partajeze gratuit resurse educationale deschise.

Potrivit Comisiei, pana in 2020 competentele informatice vor fi necesare pentru 90% dintre locurile de munca.

Intre 50% si 80% dintre studentii din tarile UE nu utilizeaza niciodata manuale de informatica, programe informatice, emisiuni/podcasturi, simulari sau jocuri didactice. Majoritatea cadrelor didactice la nivelurile primar si secundar nu se considera "competente informatic" sau capabile sa predea cunostinte informatice in mod eficient, iar 70% dintre acestea ar dori mai multe cursuri de formare in utilizarea TIC, informeaza Comisia Europeana.

Letonia, Lituania si Cehia le ofera elevilor cel mai larg acces la internet in scoli (peste 90%), dublu fata de Grecia si Croatia (circa 45%).

Invatamantul superior se confrunta, de asemenea, cu o provocare in domeniul informatic: in contextul in care numarul studentilor din UE va creste in mod semnificativ in urmatorul deceniu, universitatile trebuie sa-si adapteze metodele traditionale de predare si sa ofere o combinatie de posibilitati de invatare, fata-in-fata si online, cum ar fi MOOCs (Massive Open Online Courses - cursuri online deschise si in masa), care permit oricarei persoane sa aiba acces la educatie oriunde, oricand si prin intermediul oricarui dispozitiv, se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Initiativa "Deschiderea educatiei" este condusa de Androulla Vassiliou - comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, si Neelie Kroes - vicepresedinte al Comisiei Europene si comisarul responsabil de agenda digitala. Planul de actiune se concentreaza pe trei domenii principale:

1. Crearea de oportunitati de inovare pentru organizatii, cadre didactice si cursanti;

2. Utilizarea sporita a resurselor educationale accesibile permanent si gratuit (Open Educational Resources - OER), asigurarea faptului ca materialele didactice realizate cu fonduri publice sunt la dispozitia tuturor;

3. O mai buna infrastructurii si conectivitate TIC in scoli.

Comisarul Androulla Vassiliou a declarat ca "invatamantul se schimba in mod dramatic, de la scoala la universitate si dincolo de aceasta: invatamantul deschis bazat pe tehnologie va fi in curand 'imperativ', nu doar 'binevenit', pentru toate varstele. Trebuie sa depunem mai multe eforturi pentru a asigura faptul ca in special tinerii detin competentele informatice de care au nevoie pentru viitorul lor".

"Nu este suficient sa intelegem modul in care se utilizeaza o aplicatie sau un program; avem nevoie de tineri care pot sa-si creeze propriile programe. 'Deschiderea educatiei' are menirea de a deschide mintile catre noi metode de invatare, astfel incat oamenii sa aiba sanse mai mari de a gasi un loc de munca, de a fi mai creativi, mai inovatori si de a avea abilitati antreprenoriale", a explicat comisarul european pentru educatie.

Neelie Kroes, comisarul responsabil de agenda digitala, a declarat ca "visul meu este ca fiecare sala de clasa sa fie informatizata pana in 2020. Invatamantul trebuie sa fie conectat la viata reala; el nu poate evolua intr-un univers paralel. Tinerii doresc sa utilizeze tehnologia informatica in fiecare aspect al vietii. Ei au nevoie de competente informatice pentru a obtine locuri de munca. Toate scolile si universitatile noastre, nu doar unele dintre ele, trebuie sa reflecte aceasta realitate."

Comisia Europeana anunta ca initiativele conexe planului "Deschiderea educatiei" vor fi finantate cu sprijin din programul Erasmus+, din programul Orizont 2020, noul program pentru cercetare si inovare, precum si din fondurile structurale ale UE. De exemplu, Erasmus+ va oferi finantare pentru institutiile de invatamant pentru a asigura faptul ca modelele de afaceri sunt adaptate la schimbarile tehnologice si pentru a sprijini dezvoltarea competentelor profesorilor prin intermediul cursurilor online. Toate materialele de invatamant sprijinite din Erasmus+ vor fi disponibile publicului gratuit, in temeiul unor licente deschise.

Context

Comisia Europeana citeaza studii care sustin ca in urmatorii 10 ani piata de e-learning va creste de cincisprezece ori, reprezentand 30% din intreaga piata a invatamantului. In plus, un recent studiu privind utilizarea TIC in scoli a constatat ca doar 1 din 4 elevi in varsta de noua ani studiaza intr-o "scoala inalt informatizata" - dotata cu echipamente recente, conexiune in banda larga (peste 10 mbps) si "conectivitate" mare (site internet, email pentru elevi si invatatori, retea locala, mediu de invatare virtual).

Numai jumatate dintre elevii in varsta de 16 ani invata in astfel de "scoli inalt informatizate", iar 20% dintre elevii din ciclul secundar nu au utilizat niciodata, sau aproape niciodata, un calculator in lectiile lor de la scoala.

Impactul initiativei "Deschiderea educatiei" va fi sporit prin recomandarile care urmeaza sa fie publicate in vara urmatoare de catre grupul la nivel inalt pentru modernizarea invatamantului superior, informeaza CE. Grupul, lansat de comisarul Vassiliou si prezidat de fostul presedinte al Irlandei, Mary McAleese, analizeaza in prezent modul in care invatamantul superior poate utiliza cel mai bine noile metode de predare si de invatare.

Aceasta initiativa este conexa "Marii coalitii pentru locuri de munca digitale", o platforma cu acces larg care vizeaza solutionarea lipsei de competente TIC si ocuparea a pana la 900.000 de locuri de munca vacante in domeniul TIC.

Remus Pricopie, ministrul educatiei: Digitalizarea scolilor va costa peste 100 milioane euro

Amintim ca ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat de la preluarea mandatului ca unul dintre obiectivele sale il reprezinta introducerea manualelor digitale in scoli. Digitalizarea scolilor din Romania va face obiectul unui proiect pe fonduri structurale care este pregatit acum la minister, proiect de peste 100 milioane euro, a spus ministrul Educatiei, Remus Pricopie, la un eveniment organizat de Samsung care a dotat o clasa a unui liceu bucurestean cu tablete, smart TV si laptop-uri. Digitalizarea scolilor se va face in doua faze: mai intai vor exista in toate clasele I si a II-a videoproiectoare si PC-uri, iar apoi etapa cea mai costisitoare va consta in punerea unei tablete in fiecare banca. Detalii aici

La finalul lunii august, secretarul general adjunct in Ministerul Educatiei, Gabriel Ispas, declara pentru HotNews.ro ca in prezent "in toate scolile din mediul urban exista internet, precum si in mai mult de jumatate din cele din rural". "Internet de proasta calitate, internet fix prin retea fixa, si aici e urmatorul pas. In constructia de scoli guvernul a alocat 40 de milioane pentru finalizarea lucrarilor. Dupa ce am finalizat aceasta, trebuie sa introducem broadband in toata tara. Si aici avem un proiect european de 30 de milioane de euro care este in stadiul de evaluare tehnica a ofertelor si care se va finaliza cu conectarea la broadband a tuturor unitatilor scolare din tara", a continuat Gabriel Ispas; acesta a precizat ca termenul de finalizare al proiectului este anul acesta. Detalii aici