STIRE ACTUALIZATA Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri ca legea privind cainii fara stapan este constitutionala, informeaza Agerpres. Potrivit legii privind cainii comunitari, animalele vor fi tinute in adaposturi timp de 14 zile lucratoare, perioada in care pot fi revendicati sau adoptati. Dupa aceasta perioada, cainii pot fi tinuti in adapost, daca exista locuri disponibile si fonduri necesare. In caz contrar, vor fi eutanasiati. Dupa anuntul CCR, mai multe persoane care luau parte la un protest fata de eutanasierea cainilor comunitari s-au intins pe jos pe Calea 13 Septembrie, in fata Senatului, blocand accesul in zona. Potrivit posturilor de televiziune, judecatorii CCR au parasit sediul institutiei printr-o iesire secundara, evitand astfel o intalnire cu protestatarii.

Foto:

Potrivit Mediafax, anuntul a fost facut de catre presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, care a declarat ca CC a apreciat ca sesizarea privind legea este neintemeiata, iar legea este constitutionala, pentru ca s-a respectat decizia anterioara.

"Noi am apreciat ca articolul 1 alineatul 8, care a fost declarat neconstitutional data trecuta, a fost pus de acord cu decizia CC, deci acum eutanasierea nu mai este o masura lasata la indemana exclusiva a autoritatilor locale, legea spune in ce conditii se poate ajunge la eutanasiere, e ultima masura si o masura extrema", a adaugat Zegrean.

Ora 11:57 Eutanasierea in masa a cainilor comunitari ar traumatiza populatia iar legea care reglementeaza gestionarea animalelor fara stapan putea sa fie si mai buna, a afirmat miercuri judecatorul CCR Petre Lazaroiu, citat de Agerpres.

Despre manifestarile iubitorilor de animale din fata Palatului Parlamentului, unde se afla sediul CCR, judecatorul a afirmat: "Noi nu judecam dupa proteste, judecam dupa reguli".

El a declarat ca nu stie cum se va desfasura sedinta Curtii, subliniind totodata ca legea putea sa fie si mai buna.

Intrebat daca este de parere ca Parlamentul mai are timp sa o imbunatateasca, Petre Lazaroiu a raspuns ca acest lucru nu mai depinde de judecatorii CCR.

El a spus ca are caine acasa si ca in copilarie a fost muscat de un maidanez.

Despre solutia eutanasierii pentru ca acesti caini sa nu mai fie pe strazi, judecatorul a apreciat: "Puteau sa dispara mai demult, dar nu prin aceste metode. Acum deja orice discutie e de prisos".

In ceea ce priveste o posibila traumatizare a populatiei in cazul eutanasierii in masa, Lazaroiu a spus: "Cu siguranta. Dumneavoastra puteti sa asistati la o scena de masacru?".

Referitor la faptul ca judecatorii CCR s-au mai pronuntat cu privire la un articol similar, el a subliniat ca decizia va depinde de cum va gandi fiecare membru al CCR in parte.

"Chiar nu stiu. Depinde cum gandim fiecare in momentul in care luam decizia. Nu stiu, sunt multe necunoscute", a afirmat Lazaroiu.

Ora 11:45 Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat miercuri, referitor la sesizarea de neconstitutionalitate a Legii privind cainii maidanezi, ca practic este aceeasi lege pentru care judecatorii au mai dat o decizie, dar parlamentarii au revenit cu o noua sesizare, aratand ca "asta e jocul legislativ", informeaza Mediafax.

"Este practic aceeasi lege care a mai fost la noi, noi am dat atunci o decizie, ei au revenit la noi, asta e jocul legislativ", a spus Augustin Zegrean, la intrarea in sediul Curtii Constitutionale din Palatul Parlamentului.

Intrebat daca sustine eutanasierea si daca are caine, Augustin Zegrean a raspuns ironic: " Am caine lup, este in greva de trei zile, a aflat ce se intampla si ma ameninta".

Intrebat daca a fost muscat vreodata de un caine, Zegrean a spus ca a fost muscat "de o oaie".

Presedintele CCR a mai spus, intrebat daca legea ar putea fi declarata neconstitutionala, ca va fi anuntata decizia la ora 14:00.

Ora 10:00 Potrivit Mediafax, cateva zeci de persoane care se opun eutanasierii cainilor maidanezi protesteaza, miercuri, in fata sediului Curtii Constitutionale, de la Palatul Parlamentului, manifestatia avand loc in timp ce judecatorii constitutionali iau in discutie Legea privind cainii fara stapan.

Manifestantii care s-au strans la intrarea dinspre Calea 13 Septembrie in Palatul Parlamentului, unde este si sediul Curtii Constitutionale, cer judecatorilor sa declare neconstitutionala Legea privind cainii fara stapan.

Acestia scandeaza "Dreptul la viata" si au pancarte pe care scrie "Stop crimei", "Stop eutanasiei", "Abandonarea puilor este sursa cainilor de pe strazi. Nu mai arunca puii pe strada!" si "Sterilizarea cainilor este singura masura eficienta pe termen lung".

Presedintele Asociatiei "Cutu, cutu", Marcela Pisla, a spus ca oamenii trebuie sa accepte ideea ca sterilizarea este unica forma care duce la disparitia cainilor de pe strada.

"Sterilizarii nu i s-a acordat niciodata sansa de a fi aplicata. Nu am avut niciodata sterilizare prevazuta in vreo lege. Eutanasiei insa i s-a acordat sansa de a fi aplicata intre 2001 si 2008, conform OUG 155/2001, si s-a vazut ca nu rezolva, strada este plina de caini", a aratat Marcela Pisla, intr-un comunicat de presa.

Ea a precizat ca protestul de miercuri este organizat pentru sustinerea sesizarii de neconstitutionalitate a legii si impotriva eutanasiei, fiind autorizat pana la ora 15:00.

Ora 9:15 In fata sediului CCR se desfasoara la aceasta ora un protest al oponentilor eutanasierii, transmite B1TV.

----------------------------

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) discuta miercuri sesizarea referitoare la proiectul de lege privind gestionarea cainilor comunitari, informeaza Agerpres. Sesizarea de neconstitutionalitate a fost depusa de 29 de senatori de la PP-DD, PNL, PC, PSD si PDL, care sustin ca forma in care actul normativ a fost adoptat difera fundamental, atat in ceea ce priveste conceptia, cat si in ceea ce priveste continutul, de cea adoptata de Senatul Romaniei la data de 12 martie 2013.

Printre semnatarii sesizarii inaintate Curtii Constitutionale se numata Haralambie Vochitoiu (lider grup PP-DD), Tudor Barbu (lider grup PC), Dumitru Pelican (PC), Calin Popescu-Tariceanu (PNL), Ioan Ghise (PNL), Catalin Croitoru (PSD), Ovidiu Marius Isaila (PDL).

"Printr-un Raport comun din 10 septembrie 2013 al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor (comunicat chiar in ziua adoptarii legii in plenul Camerei), sunt aduse modificari de esenta legii, existand diferente semnificative intre prevederile art. 4, 7 si 11 etc. in cazul celor doua forme adoptate de Camere: sunt stabilite termene de revendicare, respectiv adoptie a cainilor fara stapan mult mai scurte, sunt stabilite conditii mult mai drastice de eutanasiere, este exclusa posibilitatea returnarii cainilor fara stapan, sunt excluse organizatiile neguvernamentale intr-o etapa importanta si sensibila a programului de gestionare a cainilor fara stapan (eutanasia) etc.", se arata in sesizare.

Proiectul de lege privind cainii fara stapan a fost adoptat in 10 septembrie de Camera Deputatilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi impotriva si 20 de abtineri.

Actul normativ, sustinut de majoritatea deputatilor din intreg spectrul politic, prevede prelungirea de la sapte la 14 zile lucratoare a termenului in care un caine din adapost poate fi revendicat sau adoptat. Dupa cele 14 zile, autoritatea locala poate decide eutanasierea cainilor sau prelungirea sederii lor in adapost, cu conditia sa aiba resurse financiare pentru intretinerea padocurilor.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputatilor, primariile au obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan. Revendicarea si adoptia sunt gratuite, se stipuleaza in forma proiectului adoptat de Camera Deputatilor.

In ianuarie 2012, CCR a admis in parte sesizarea depusa de PSD si PNL si a constatat ca dispozitiile art.I pct.8 din Legea pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, astfel cum a fost aprobata prin Legea nr.227/2002, sunt neconstitutionale.

CCR a apreciat atunci ca solutiile prevazute nu sunt clare si previzibile, iar autoritatile locale trebuie sa apeleze la eutanasiere doar in ultima instanta, dupa epuizarea celorlalte masuri.

"Curtea retine ca textul art.I pct.8 din lege stabileste solutiile preconizate cu privire la obligatia autoritatilor publice de a gestiona problema cainilor fara stapan fara a tine seama de o ordine in care trebuie aplicate, astfel incat autoritatile publice chemate sa aplice legea criticata vor fi puse in situatia de a alege aleatoriu una sau mai multe dintre acestea. Or, solutiile preconizate de un act normativ nu pot fi aplicate in mod aleatoriu, legiuitorul fiind obligat sa stabileasca conditii, modalitati si criterii clare si obiective de aplicare. Astfel, raportat la legea criticata, Curtea observa ca legiuitorul trebuie sa stabileasca o ordine de prioritate cu privire la aceste solutii, iar solutia eutanasierii cainilor fara stapan sa fie aplicata doar in ultima instanta, respectiv numai atunci cand toate celelalte solutii au fost aplicate corespunzator de catre autoritatile locale, dar nu si-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen", se arata in motivarea deciziei luata de CCR.

Judecatorii constitutionali au sustinut este necesara o responsabilizare a autoritatilor publice locale, inclusiv prin sanctiuni de natura contraventionala sau penala, pentru a se evita recurgerea la masura eutanasierii.

Pe de alta parte, CCR a retinut ca este necesara eutanasierea cainilor agresivi si periculosi fara stapan, intrucat acestia se afla intr-o situatie de fapt diferita fata de celelalte rase de caini.

"Curtea nu constata neconstitutionalitatea vreuneia dintre solutiile prevazute prin legea criticata in privinta gestionarii fenomenului cainilor fara stapan, ci sanctioneaza doar lipsa de previzibilitate a legii determinata de inexistenta unei ordini de aplicare a acestora - ordine care, in mod esential, ar trebui sa consacre solutia eutanasierii numai in ultima instanta - si a unor proceduri clare si precise de care autoritatile publice sa fie tinute in aplicarea solutiilor preconizate", este concluzia CCR.