Rovana Plumb: Proiectul minier de la Rosia Montana trebuie declarat de interes public exceptional, pentru a putea permite devierea raului Corna
"Directiva europeana privind apele, transpusa in legislatia romana, spune ca nu poti deturna cursul unei ape decat pentru un proiect de interes public exceptional", a afirmat Rovana Plumb, in fata comisiei insarcinata cu analizarea acestui dosar.
"Nu putem deci continua procedura de evaluare in absenta unei legi care sa spuna clar ca este vorba de un proiect de interes public exceptional", a adaugat aceasta.
Proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana prevede devierea raului Corna, al carui pat ar trebui sa faca loc imensului lac de decantare al deseurilor miniere.
"Daca proiectul de mina nu este declarat de interes public, raul nu poate fi deviat si deci proiectul, asa cum se prezinta acum, nu se poate realiza", a confirmat pentru AFP si fostul ministru al Mediului Attila Korodi.
Raul "Corna poate bloca definitiv proiectul minier", a subliniat acesta.
Dupa ce a declarat ca se opune imensului proiect al minei de aur in timpul campaniei electorale, guvernului premierului Victor Ponta a adoptat in august, spre surpriza generala, un proiect de lege care foloseste sintagma de "proiect de interes public national exceptional".
Acest proiect autorizeaza Gabriel Resources sa efectueze expropieri in numele statului si sa beneficieze de derogari de la mai multe legi, noteaza AFP.
Dar adoptarea proiectului a starnit un val de proteste fara precedent, cu manifestatii de strada care au reunit zeci de mii de romani in ultimele trei saptamani.
O comisie parlamentara urmeaza sa redacteze un raport asupra acestui proiect care va fi supus aprobarii Parlamentului in noiembrie.
Rezultatul votului este nesigur, in conditiile in care PNL a anuntat ca va vota impotriva.
Gabriel Resources prevede exploatarea a 300 de tone de aur si a 1.600 de tone de argint, folosind 12.000 de tone de cianura.
Societatea promite sute de locuri de munca si beneficii pentru Romania. Dar, potrivit expertilor si arheologilor, aceasta mina deschisa va antrena distrugerea a patru munti si a galeriilor miniere din epoca Imperiului Roman.
VIDEO UPDATE Seful SIE, Teodor Melescanu, audiat de comisia de specialitate a Parlamentului pe subiectul Rosia Montana: In subiectul Rosia Montana au fost implicate guverne straine, entitati si mijloace de presa
Victor Gabriel Ponta, premierul Romaniei, PR
Experimentul HotNews.ro - Piata Universitatii
Comisia Rosia Montana: Rovana Plumb - Garantia RMGC in caz de accident ecologic este de 25 milioane dolari/ Monitorizarea activitatii RMGC in zona va fi facuta prin sistem online de catre angajatii operatorului cu monitorizarea statului roman
VIDEO Silviu Dancu, protestatar in Piata Universitatii: Vrem politicienii ingenuncheati in fata legii / Nu se simte nevoia unei coagulari intr-un alt ONG, in mega ONG sau un partid al strazii / Daca Parlamentul voteaza legea pentru Rosia Montana s-ar putea sa vorbim de un fel de revolutie nonviolenta

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Rovana Plumb nu a descoperit abia acum devierea riului. Stia de mult, dar acum mimeaza surpriza.
Pe de alta parte, cind vezi o comunitate atit de proasta, cind stii cit de dificila e trezirea in masa, te gindesti ca mai sigur si mai rapid ar lucra pedepsirea acelei comunitati.
La noi coruptia nu e atit de generalizata ca in Africa. Dar inca se poate spune ca ne meritam soarta. Civismul este inexistent. Curatenia morala se practica cu multa precautie. E o rusine sa recunosti ca nu copiezi la examene, ca nu furi. E o rusine sa muncesti cinstit. Ce-o sa creada lumea despre tine daca nu furi?!
De aceea ne meritam soarta. Caci n-avem curajul sa-i tragem de mineca pe smecheri. Pentru ca ne este prea frica sa le spunem lighioanelor adevarul. Oricum nu l-ar intelege. Oricum o-ntorci, ne meritam soarta!
" http://www.cancan.ro/actualitate/soc/tatal-magnatului-frank-timis-executat-de-mafie-92701.html ""
Ardem sau depozităm pe bani puţini deşeuri periculoase care nu ar trebui să ajungă în ţară şi care ajung să îmbolnăvească oamenii. Şi asta ca să câştige miliarde cei care ştiu cum se face un business murdar... "
Bonus: dilemele legate de protectia mediului pentru Rosia Montana.
Proiect de interes public extraordinar de superlativ si exceptionalmente fabulos care nu s-a mai pomenit.
Guvernantii nostrii ne inunda cu prostii fantastice si minciuni imunde cu o persistenta si energie demne de gradina zoologica. Probabil ca mizeaza ca atunci cand o sa se sparga oalele o sa fie atat de multi si ighesuiti vinovatii incat vina propriuzisa sa poata fi aruncata de catre unul altuia intr-un imens si vioi schimb de flegme.
In tot acest timp, minerii care ieri - alataieri protestau inchisi in groapa ca nu vor _decat_ sa munceasca o sa se scarpine mirati si someri in crestet, privind din mijlocul celor 8km patrati de otrava si exclamand mirati: exceptional de prosti am fost !
La mai mare.
Pur si simplu asa gindesc majoritatea oamenilor. iar sustinatorii ecologisti sint priviti ca niste extremisti, niste teroristi indoctrinati, maniaci si iresponsabili. Pacat, mare pacat!
Imi doresc din ce in ce mai mult ca protestul tinerilor ecologisti sa determine retragerea proiectului. Dar acesta nu este obligatoriu sfirsitul exploatarii de la Rosia Montana. Ma tem ca amenintarea va reveni pe furis. La anul, peste doi ani, cindva cind lumea va fi preocupata cu un scandal nou. Atunci mizeria Rosia Montana va primi aprobarea in semiobscuritate, iar tinerii protestatari de astazi nu vor mai fi in strada pentru a apara Romania curata.
De aceea una din cereri se refera la exploatarea cu cianuri , reglementarea ei si o alta la inscrierea Rosiei pe lista Unesco , tocmai ca sa nu revina pericolul in viitor ,
Nu intamplator presa minimalizeaza amploarea manifestatiilor si guvernul tergiverseaza , rmgc-ul trimite mineri (posesori de audi, unii ) si dentisti in mina muzeu samd .
Presiunea si mizele sunt probabil mult mai mai decat banuim si e nevoie de cat mai multi activi , in strada .
Suntem mandri de tine!
Cred ca si tu esti...
Avizul de mediu trebuia sa fie cel mai greu de obtinut in acest proiect, insa ministrul insasi face lobby pentru cianuri!
UNDE DRACU TRAIM FRATILOR!!!!!!!!
"Am fost informată că premierul român Victor Ponta a zugrăvit în roz utilizarea cianurii în minele finlandeze. Declarațiile sale par să se bazeze pe o dezinformare totală.
În primul rând, există o duzină de mine în Finlanda, nu 52. Cianura este utilizată doar în foarte puține dintre ele. În al doilea rând, utilizarea cianurii în minele de aur finlandeze nu s-a făcut în condiții de siguranță. Agnico-Eagle, compania canadiană care exploatează aurul la mina Kittilä din Laponia, a fost cel mai vocal susținător al utilizării cianurii, și a susținut că cianura este utilizată într-un proces complet închis. Acest lucru s-a dovedit a fi fals, în apa reziduală din mina Kittilä Suurikuusikko, conținutul de cianuri depășind limita permisă.
Pentru poporul român ar putea fi, de asemenea, relevant să știe că minele finlandeze nu sunt situate în zone dens populate. De exemplu, în Kittilä există mai mulți kilometri pătrați decât oameni, densitatea populației din Kittilä fiind de 0,78 persoane pe km pătrat."
Pentru mai multe informații: consilier Helena Rytilahti, +32 491 250212
Avem in fata ochilor mutilarea de ordin moral si chiar de ordin mintal pe care o produce visul de inavutire asupra oamenilor.
Nu, nu cred ca in alte parti oamenii sunt mai puternici in fata acestor ispite, cred insa ca in alte parti frica fata de lege si fata de consecinte e mai mare.
la urma urmei hai sa stam stramb si sa judecam drept, romaniei ii revine cu tot cu redevente cam 2.5 miliarde dolari pe durata exploatarii, adica cam 120 milioane pe an, din care am inteles ca mai trebuie sa investim in infrastructura locala cam 570 milioane dolari, adica aia 25 % participatie...
pai daca 25 % reprezinta 570 milioane, atunci canadienii vor lua cam 1.7 miliarde dolari, nu? asta ar fi profitul din participatie, cel putin asa am inteles din proiectul de lege al guvernului...
aurul si argintul valoreaza cam 20 miliarde dolari, profitul net ar fi de 570 + 1700 = 2270 milioane, in 20 ani..., adica cheltuielile de exploatare, ecologizare sunt de 20 - 2.3 = 17.7 miliarde dolari?
pai cine pleaca la o asemenea investitie cand se poate scoate bani mult mai frumosi din afaceri mult mai curate si mai repede? ceva este putred in danemarca, orim vor cara aurul cu geamantanul si vor spune ca nu au gasit mare lucru, ori metalele rare le vor valorifica cei de la rmcg, ca acolo mai ies cateva zeci de miliarde tot in cheltuielile de 17.7 miliarde...
voi ce ziceti?
s-a marit si nu stim noi ???
aur 900 t -140 lei/g -28 miliarde euro
argint 1600 t- 2.3 lei/g -890 milioane euro
platina 400 t- 152 lei/g- 13.5 miliarde euro
sunt si alte metale rare -foarte rare- pe care nu le-am estimat valoarea- nu sunt in meserie-
total general aproximativ 42.5 miliarde euro
altfel spus:
dam dreptul la o firma sa ia ce doreste din pamant, ne da noua -statului roman-2 (doua) procente din 42 miliarde euro-
SI PLEACA CU RESTUL!!! pur si simplu.
Astia care sustineti sus si tare realizarea acestui proiect ati face bine sa incepeti sa studiati putin amploarea a ceea ce se vrea a face la RM, incomparabil cu ce spuneti voi ca se face prin alte tari.
Riscul inital e ca proiectul sa porneasca.
Nu-mi miroase a liniste finalul acestei povesti...
Rusine USL, rusine celor care ni i-au adus pe cap!
Cum adica sa despagubesc eu firma ca nu este respectat contractul ? Pai sa plateasca ala care a semnat. La firmele private asta inseamna sa fii patron, iti asumi raspunderi, semnezi pe raspunderea TA, nu a poporului.
dar am o idee: facem ca in China cu traficantii de droguri... vinzi, vei fi televizat :)