Autoritatile romane vor schimba informatii cu cele finlandeze si le vor solicita asistenta tehnica pentru lucrari de exploatare miniera cu tehnologii avansate, a declarat premierul Ponta, dupa ce l-a informat pe prim-ministrul finlandez ca in Romania exista o dezbatere privind viitorul mineritului, transmite Mediafax.

Derularea lucrarilor miniere, in general, pe baza unor tehnologii avansate, cu solutii pentru protejarea mediului, a reprezentat unul dintre subiectele de discutie ale premierului Victor Ponta, aflat in vizita oficiala la Helsinki, cu omologul sau finlandez, Jyrki Katainen.

"Finlanda este foarte avansata in sectorul energiei verzi si al mineritului. L-am informat pe prim-ministrul Katainen ca, exact acum, in Romania este o dezbatere uriasa si importanta despre viitorul mineritului si, invatand de la Finlanda, cu tehnologiile cele mai avansate si mai verzi, ne poate ajuta sa luam deciziile corecte", a spus Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu seful Guvernului finlandez.

El a precizat ca in Finlanda, unde sunt exploatate aur si uraniu, standardele tehnologice sunt cele mai ridicate din Europa, astfel ca autoritatile romane vor efectua cu cele finlandeze un schimb de informatii in domeniu si vor solicita asistenta tehnica si dialog atat cu agentiile guvernamentale, cat si cu sectorul privat care lucreaza in domeniu, pentru ca Romania sa obtina avantaje de la resursele sale naturale, protejand si mediul.

Premierul finlandez a afirmat la randul sau ca exploatarea miniera poate fi sustenabila industrial, daca se tin cont de toate criteriile, respectiv economic, social si de protejare a mediului.

"Mineralele si metalele noastre valoroase sunt localizate mai ales in nordul Finlandei, iar natura Laponiei este foarte fragila. Si Mos Craciun locuieste in Laponia si nu-l putem deranja cu minele noastre, de aceea avem nevoie de tehnologii foarte eficiente in sectorul minier", a adaugat Katainen.

Premierul Victor Ponta se afla, luni, in vizita oficiala in Finlanda, iar marti va efectua o vizita similara in Lituania.