Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa (28 ani) si plutonierul Adrian Postelnicu (34 ani) au decedat duminica seara in Afganistan in urma exploziei unui dispozitiv improvizat, informeaza Ministerul Apararii Nationale (MApN) intr-un comunicat de presa transmis luni.

Potrivit MApN, cei doi militari au fost raniti in Afganistan duminica, in jurul orei 22:00 (ora Romaniei), in timpul executarii unei misiuni de patrulare.

Militarii raniti au fost evacuati cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Baghram unde au decedat in jurul orei 23:00 (ora Romaniei), ca urmare a ranilor deosebit de grave.

Ministerl Apararii a dezvaluit identitatile celor doi militari decedati.

Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, in varsta de 28 de ani, era casatorit, se afla la a doua misiune in Afganistan si era angajat al MApN din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V si cu Emblema de Onoare a Fortelor Navale.

Plutonierul Adrian Postelnicu, in varsta de 34 de ani, era la prima misiune in Afganistan si era angajat al MApN din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Fortelor Navale.

Potrivit MApN, militarii romani din Fortele pentru operatii speciale actioneaza in cadrul ISAF, in zona de Est a Afganistanului.

UPDATE Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Adrian Postelnicu si la gradul de aspirant a maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, informeaza MApN.

Ministerul precizeaza ca ministrul Dusa a inaintat presedintelui Traian Basescu propunerea de decorare a celor doi ofiteri post-mortem cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

Luni, la ora 14:00, in toate unitatile militare din tara si in cele dislocate in afara teritoriului national vor fi organizate ceremonii militare si religioase de comemorare pentru cei doi eroi.

UPDATE 2 Presedintele Traian Basescu transmite condoleante familiilor celor doi militari care au murit in Afganistan, transmite Administratia Prezidentiala.

  • Mesajul presedintelui:

Am primit, cu profunda tristete, vestea incetarii din viata a maistrului militar clasa a III-a Vasile-Claudiu Popa si a plutonierului Adrian Postelnicu, care si-au servit tara cu abnegatie si curaj in misiunea care le-a fost incredintata in Afganistan. Militarii Vasile-Claudiu Popa si Adrian Postelnicu vor ramane vesnic in amintirea camarazilor, dar si a poporului roman ca doi eroi care s-au jertfit in numele tarii lor.

In aceste momente de durere, imi exprim solidaritatea cu familiile eroilor si le transmit sincerele mele condoleante.

UPDATE 3 Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane C. Butcher, transmite condoleante, in numele sau si in numele SUA, familiilor, prietenilor si camarazilor de arme ale militarilor decedati.

  • Declaratia insarcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane C. Butcher:

Am aflat cu profunda tristete despre moartea maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa si a plutonierului Adrian Postelnicu care au cazut la datorie azi-noapte, in timpul unei misiuni in Afganistan, ca urmare a deflagratiei unui dispozitiv exploziv improvizat.

Atat personal, cat si in numele Statelor Unite ale Americii, vreau sa transmit condoleante familiilor si prietenilor, precum si camarazilor lor de arme.

Sacrificiul lor a fost facut pentru o cauza nobila, lupta impotriva extremismului din Afganistan si asigurarea unui viitor mai bun pentru toti cetatenii acelui stat. Curajul dovedit de soldatii romani care participa la misiunile desfasurate de NATO in Afganistan este admirabil, iar Statele Unite ale Americii sunt mandre ca Romania este unul dintre cei mai apropiati aliati.