Aproape 5.000 de persoane (sursa: Citynews.ro), intre care s-a numarat si Oana Boc, sotia primarului Emil Boc, au protestat la Cluj-Napoca fata de proiectul de la Rosia Montana, in timp ce la Timisoara protestul fata de exploatarea miniera a fost precedat de un flashmob in cadrul caruia aproximativ 30 de muzicieni au cantat "Oda bucuriei".

Cluj: Protestatarii fata de proiectul de la Rosia Montana au plecat in mars, traficul fiind blocat

Participantii la protestul de la Cluj-Napoca fata de proiectul Rosia Montana au pornit, duminica seara, in mars spre cartierul Manasur, blocand traficul rutier, transmite Mediafax.

Dupa ce au stat o ora in Piata Unirii, protestatarii de la Cluj-Napoca - al caror numar s-a apropiat de 5.000 de persoane - au pornit in mars spre cartierul Manastur, scandand "Veniti cu noi", "Nu corporatia face legislatia", "Uniti salvam Rosia Montana".

Ei au blocat traficul rutier in Piata Unirii si pe strada Memorandumului, ocupand intreg carosabilul.

In trafic au ramas blocate mai multe autoturisme care nu mai puteau inainta, dar si autobuze si troleibuze ale regiei de transport public. Alti soferi sunt dirijati de politisti pe strazi ocolitoare.

Initial, peste o mie de persoane s-au adunat, duminica, in jurul orei 17.00, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, avand bannere cu mesaje precum "Cianura ucide", "Opriti marele jaf", "Ponta demisia", "Revolutia incepe de la Rosia Montanta", "Mineritul cu cianuri inseamna moarte".

Protestatarii au scandat "Uniti salvam Rosia Montana", "Nu ne lasam, nu capitulam".

La protest participa si Oana Boc, sotia primarului din Cluj-Napoca, aceasta nefiind prima data cand ea este prezenta la aceste actiuni, precum si presedintele PRM, Gheorghe Funar.

Flashmob cu "Oda bucuriei" si protest fata de proiectul de la Rosia Montana, la Timisoara

Aproximativ 30 de muzicieni au cantat "Oda bucuriei", duminica dupa-amiaza, in centrul Timisoarei, in cadrul unui flashmob care a precedat protestul fata de proiectul de la Rosia Montana, la care participa circa o suta de persoane, transmite Mediafax.

Aproximativ o suta de persoane participau, duminica dupa-amiaza, la Timisoara, la un protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana.

Manifestatia a inceput in jurul orei 17.00, cu un flashmob desfasurat in Piata Unirii, in cadrul caruia circa 30 de muzicieni au cantat "Oda bucuriei".

Imediat dupa acest moment, protestatarii s-au mutat in Piata Victoriei, in fata Operei Romane din Timisoara, unde au scandat lozinci precum "Nu corporatia face legislatia" si "Uniti salvam Rosia Montana".

Ei au pancarte pe care scrie "Mandatul trece, cianura ramane", "Stop fascismului corporatist".

Putin inainte de ora 18.00, participantii s-au mutat inapoi in Piata Unirii, unde continua protestul.

Protestul este autorizat de Primaria Timisoara, care a eliberat o autorizatie valabila pana in 31 decembrie.

Circa 100 de persoane protesteau duminica dupa-amiaza si la Satu Mare.

Cateva sute de persoane, la Iasi

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, duminica dupa-amiaza, in Piata Unirii din Iasi, pentru a protesta fata de proiectul minier de la Rosia Montana, participantii pornind apoi intr-un mars pe strazile orasului, numarul acestora ajungand la 600, transmite Mediafax.

Protestatarii s-au adunat, in jurul orei 17.00, in Piata Unirii din Iasi, unde au scandat "Uniti salvam Rosia Montana", "Rosia Montana nu e de vanzare" si "Nu corporatia face legislatia".

De asemenea, oamenii aveau pancarte pe care scria "Consultare, nu sfidare", "Iasiul nu inghite cianura", "Ieseni, orasul va apartine" si "Opriti asediul Rosiei Montane".

Mitingul a durat cateva zeci de minute, dupa care protestatarii au plecat in mars pe traseul Piata Unirii-strada Arcu-Canta.

Circulatia rutiera pe traseul marsului se desfasoara cu dificultate, zeci de politisti si jandarmi fiind mobilizati pentru asigurarea ordinii.

Daca la inceputul protestului, in centrul orasului, erau 200 de persoane, pe parcurs numarul manifestantilor a ajuns la 600.

Duminica trecuta, cateva sute de persoane au participat la Iasi, la un protest similar, manifestantii blocand circulatia mai intai in rondul Podu Ros, apoi in fata Prefecturii.