Consiliul Judetean Covasna si Primaria Sfantu Gheorghe au fost date in judecata de Prefectura judetului pentru arborarea steagului secuiesc pe sediile celor doua institutii. Presedintele CJ, Tamas Sandor, afirma insa ca politicienii romani nu cunosc sufletul secuilor, care "nu pot fi intimidati", relateaza Mediafax.

Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat, sambata, ca in prealabil a sesizat Primaria Sfantu Gheorghe si CJ Covasna pentru a indeparta steagul secuiesc de pe institutii si, intrucat nu s-au conformat, le-a dat in judecata la Tribunalul Covasna.

El a spus ca pe sediile institutiilor publice pot fi arborate doar insemnele si simbolurile prevazute de lege.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, care este si liderul judetean al UDMR, a declarat, sambata, corespondentului Mediafax, ca in cursul saptamanii a primit o instiintare ca prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a dat in judecata conducerea Primariei Sfantu Gheorghe si pe cea a Consiliului Judetean pentru arborarea steagului secuiesc pe sediile celor doua institutii.

Tamas Sandor a precizat ca nu va indeparta steagul secuiesc de pe sediul CJ, ci se va judeca cu Prefectura.

"Nu vom indeparta steagul, ne vom judeca in instanta. Sa vina cu fortele de ordine daca vor sa il indeparteze, noi nu o vom face", a spus Tamas.

Presedintele CJ Covasna considera ca "atacurile" impotriva simbolurilor secuiesti arata ca politicienii romani nu cunosc sufletul secuilor si, daca ei cred ca acestia pot fi intimidati, "gresesc foarte mult".

Tamas a mentionat ca se apropie aniversarea a 100 de ani de la adoptarea Declaratiei de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

"Si atunci, dupa 100 de ani, Romania va trebui sa dea socoteala cat s-a respectat din drepturile prevazute in Declaratia de la Alba Iulia si atunci se va putea constata ca au cauzat mai multe probleme, decat au rezolvat", a spus presedintele CJ Covasna.

Alte cinci primarii din Covasna au fost date in judecata de Prefectura pe motiv ca autoritatile locale nu au indepartat steagul secuiesc de pe sediile institutiilor, asa cum au fost somate.

Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, declara, la inceputul lunii iulie, ca a dat in judecata trei primarii - cele din Baraolt, Lemnia si Arcus, cerand instantei sa dispuna inlaturarea steagurilor secuiesti de pe sediile institutiilor. Potrivit prefectului, alte doua primarii, din Targu Secuiesc si din Chichis, au fost date in judecata in luna mai, pe acelasi motiv.

Totodata, Marinescu sustinea ca cinci primarii - din Cernat, Ghelinta, Ojdula, Varghis si Covasna - s-au conformat somatiei Prefecturii si au indepartat steagurile.

Pe de alta parte, Curtea de Apel Brasov a respins recursul declarat de primarul comunei Ozun impotriva unei sentinte pronuntate de Tribunalul Covasna, care a dat castig de cauza Prefecturii in cazul plangerii depuse privind arborarea steagului secuiesc pe sediul Primariei Ozun, stabilind ca actiunea este nelegala.

Sentinta, care a fost pronuntata in 18 septembrie si postata pe site-ul Curtii de Apel Brasov, este irevocabila.

Presedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat ca avand in vedere "isteria politica din ultima perioada impotriva maghiarilor", era de asteptat ca instanta sa ia o "decizie politica", si asta in conditiile in care legea asigura dreptul minoritatilor nationale de a-si folosi propriile simboluri.

"De mai multe ori am atras atentia ca in Tinutul Secuiesc sunt mai multi cetateni, mai multe locuinte decat primarii si chiar daca reprezentantii Guvernului, prefectii, au pornit o campanie impotriva simbolurilor noastre, constat cu fericire ca cetatenii s-au solidarizat si din ce in ce mai multi arboreaza steagul secuiesc si pe foarte multe masini vedem abtibilduri SIC", a spus Tamas.

Presedintele UDMR Covasna a afirmat ca, in opinia sa, primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, nu ar trebui sa indeparteze steagul secuiesc de pe sediul Primariei.

Primarul Raduly Istvan nu a putut fi contactat pana la ora transmiterii acestei stiri.

In acest caz, Tribunalul Covasna a dat castig de cauza Prefecturii, in noiembrie 2012, in legatura cu solicitarea de a se constata ca este nelegala arborarea steagului secuiesc pe sediul Primariei comunei Ozun si de a-l obliga pe primarul sa il inlature. Decizia a fost atacata cu recurs, asupra caruia s-a pronuntat Curtea de Apel Brasov.