Cei 33 de mineri din Rosia Montana care s-au blocat timp de mai multe zile in galeria Catalina Monulesti vor intra duminica din nou in mina, pentru doua ore, acestia invitand si reprezentantii presei sa li se alature pentru a vedea conditiile din interior, informeaza Agerpres.

Sindicatul "Viitorul Mineritului" din Rosia Montana a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca duminica vor avea loc noi actiuni de sustinere a locurilor de munca in minerit, intre orele 17.00 si 20.00, cand mii de oameni sunt asteptati in localitatea din Muntii Apuseni in semn de solidaritate cu membrii sindicatului.

Cei 33 de mineri care s-au blocat saptamana trecuta "vor relua protestul in subteran, timp de doua ore, invitand presa sa li se alature pentru a vedea conditiile din galeria miniera", potrivit sursei citate.

"Prin acest gest, minerii doresc ca toata tara sa vada ca in subteran, in galeria Catalina-Monulesti, conditiile sunt dure: la un 1 kilometru sub pamant, temperatura este de maximum 6 grade, umiditatea este extrem de ridicata, nu exista lumina naturala iar nivelul de oxigen este foarte scazut", se mentioneaza in comunicatul Sindicatului "Viitorul Mineritului".

Totodata, conform sursei citate, "minerii invita protestatarii din Piata Universitatii la un dialog, ca de la roman la roman, despre locurile lor de munca", facand un apel in acest sens catre mass-media pentru a ajuta in organizarea acestui demers. "Astfel, protestatarii din Piata Universitatii care poate nu au vizitat niciodata Rosia Montana vor avea ocazia sa vorbeasca, macar de la distanta, cu cei pe care vor sa ii lase fara loc de munca, opunandu-se proiectului minier", se mai arata in comunicatul semnat de catre liderul de sindicat, Cristian Albu.

Cei 33 de mineri care se blocasera in subteran la Rosia Montana au iesit la suprafata duminica trecuta, dupa o discutie cu premierul Victor Ponta, care le-a promis ca membrii comisiei speciale care va fi constituita in Parlament vor veni si ei la fata locului.

Pentru circa 350 din cei 500 de salariati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation expira contractele de munca in luna septembrie, ei fiind angajati pe perioada determinata, respectiv pentru cate trei luni.

Rata somajului in Rosia Montana este in prezent de circa 20%. Daca aceste contracte nu ar fi reinnoite de companie, rata somajului ar ajunge la peste 74%, potrivit edilului Eugen Furdui.

Galeria Catalina-Monulesti pastreaza urme de exploatare si artefacte din mai multe perioade istorice, inclusiv romane. Pana in anii trecuti, din cauza lipsei lucrarilor de conservare, ea a fost surpata pe toata lungimea. La initiativa companiei, in ultimii doi ani, cateva mii de persoane au avut posibilitatea sa viziteze galeria.

Reteaua miniera Catalina-Monulesti este renumita datorita descoperirii, in cursul secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea, a 12 tablite cerate din cele 28 identificate in cadrul sitului "Alburnus Maior", acestea reprezentand primele acte juridice de la noi din tara.