Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, vineri, la o dezbatere care a avut loc la Timisoara, ca in cadrul proiectului de lege privind reforma in sanatate se vor stabili limite de despagubiri in cazurile de malpraxis, noteaza Mediafax.

Ministrul a spus ca a inceput deja discutiile cu societatile de asigurari si ca intentioneaza sa discute si cu asociatiile de pacienti despre despagubirile in cazurile de malpraxis.

"In proiectul de lege avem formulat generic ca se vor stabili limite pentru toate tipurile de despagubiri, patrimoniale si morale, dar acest lucru il vom face prin normele de aplicare a legii. Avem deja discutii incepute cu societatile de asigurari si evident va trebui sa le continuam pana cand legea va aparea. Va mai dura circa o luna, probabil, dar avem timpul necesar sa ducem discutiile mai departe si cu asociatiile de pacienti", a declarat Nicolaescu.

Potrivit acestuia, in functie de concluziile acestor discutii, se vor putea formula, in norme, limitele de despagubiri.

La inceputul lunii, Nicolaescu declara, la scoala de vara a PNL de la Constanta, ca, pentru prima data, asiguratorul va fi introdus ca parte in negocierea dintre medic si pacientul care se crede prejudiciat, in cazurile de malpraxis.

"Legea de azi privind malpraxis-ul nu functioneaza corect si atunci trebuie sa o imbunatatim. Ce incercam sa facem aici? Cand eu, pacient, sunt nemultumit de un seviciu medical si consider ca m-a prejudiciat acel serviciu medical, pot sa imi cer drepturile: o despagubire patrimoniala, daca mi-a produs o leziune si ma costa sau cred eu ca sunt indreptatit la asa ceva, sau o despagubire morala, sau amandoua, de la caz la caz", spunea Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii preciza ca asiguratorul va fi obligat sa plateasca despagubirea, iar termenul pentru negocierea amiabila pacient-medic va fi de sase luni.