Doua persoane, intre care un lector de la Universitatea Maritima Constanta, au fost arestate, vineri, in cazul fraudarii examenelor din sesiunile iunie si septembrie, iar celelalte 11 persoane retinute in acest caz au primit interdictia de a parasi localitatea, scrie Mediafax.

Magistratii Tribunalului Constanta au admis, vineri, propunerea procurorilor de arestare preventiva, pentru 29 de zile, doar in cazul lui Emilian-Anatoli Costache, lector la Universitatea Maritima Constanta, si a lui Dumitru-Florin Merauta, absolvent al institutiei.

De asemenea, ceilalti 11 suspecti retinuti in acest caz, toti studenti ai universitatii, au primit interdictia de a parasi localitatea.

Decizia instantei nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Constanta.

Procurorii Parchetului Curtii de Apel Constanta au dispus, joi seara, retinerea lui Emilian Costache, lector la Universitatea Maritima Constanta, sub acuzatia de luare de mita in forma continuata, precum si a 11 studenti ai universitatii, acuzati de cumparare de influenta. De asemenea, procurorii au emis ordonanta de retinere si pe numele unei persoane fara legatura cu institutia, acuzata de trafic de influenta.

Potrivit rechizitoriului intocmit in acest caz de procurorii Parchetului Curtii de Apel Constanta, in perioada februarie - septembrie, Merauta a primit sume cuprinse intre 100 si 150 de euro de la 17 studenti ai Universitatii Maritime Constanta pentru a-si folosi influenta asupra cadrelor didactice din cadrul universitatii, astfel incat acestia sa promoveze examenele restante. De asemenea, Dumitru-Florin Merauta pretindea pentru sine de la studenti sume cuprinse intre 100 si 150 de lei.

Tot in aceeasi perioada, Merauta, in mod repetat, a substituit la examene alti studenti, folosind carnete de student cu fotografia sa si numele cumparatorului de influenta, intocmind in numele acestora lucrarile de examinare, studentul substituit primind astfel nota de promovare.

In urma perchezitiei facute la locuinta lui Merauta au fost descoperite mari sume de bani provenite din comiterea infractiunilor de coruptie, respectiv 14.850 de euro, 2.400 de dolari, 11.400 de lei, dar si inscrisuri ce cuprindeau insemnari cu nume de persoane, copiute, adeverinte de student si carnete de student, ce fusesera falsificate prin inlocuirea fotografiei.

In cazul lectorului universitar Emilian-Anatoli Costache, procurorii au stabilit ca, in perioada 1 - 16 septembrie, a primit 5.725 de euro de la 17 studenti ai Universitatii Maritime Constanta, prin intermediul studentului Razvan Calin Stefan, care ulterior s-a autodenuntat.

Conform anchetatorilor, la dosar exista date si imagini din care reiese ca lectorul universitar a primit 400 de euro de la Calin Stefan.

In timpul perchezitiei facute la locuinta lectorului universitar au fost descoperite lucrarile celor 17 studenti care i-au oferit acestuia bani prin intermediul lui Razvan Calin Stefan, astfel incat sa obtina note de promovare la disciplinele predate de cadrul didactic, respectiv Analiza matematica I, Analiza matematica II si Matematici Speciale. Totodata, de la domiciliul lui Costache a fost ridicata suma de 400 de euro, provenita din faptele de coruptie comise.

Cei 17 studenti cercetati in dosar au oferit, prin intermediul lui Stefan, intre 100 si 1.000 de euro lectorului universitar in scopul promovarii examenelor la disciplinele predate de acesta. De asemenea, ei au fost asigurati de catre Razvan Calin Stefan ca va interveni si pe langa alte cadre didactice din cadrul UMC, astfel incat sa promoveze examenele restante.

Emilian-Anatoli Costache este cercetat pentru luare de mita si trafic de influenta, iar fostul student Dumitru-Florin Merauta, pentru trafic de influenta, dare de mita, fals privind identitate si fals in inscrisuri sub semnatura privata. De asemenea, in sarcina lui Razvan Calin Stefan s-a retinut comiterea infractiunilor de trafic de influenta si dare de mita, iar a celorlalti 17 studenti din anul intai si al doilea, comiterea infractiunii de cumparare de influenta.