Ministerul de Interne a postat o noua varianta a Codului Rutier, care relaxeaza o amenzile si sanctiunile pentru incalcarea legislatiei. Astfel, amenda maxima va fi de 120 puncte amenda, respectiva 9.600 lei la valoarea actuala a punctului de amenda, iar permisul poate fi suspendat pe cel mult doi ani.

  • Citeste in atasament noua propunere a Ministerului de Interne

Anuntul privind modificarea Codului Rutier a venit la o zi dupa ce premierul Victor Ponta in ceruse ministrului de Interne, Radu Stroe, sa nu se "inmoaie" si la cateva ore dupa ce Crin Antonescu anuntase ca proiectul are nevoie de doua saptamani suplimentare de dezbateri publice.

"Sa tineti cont de toate opiniile, dar cel mai mult va rog sa tineti cont de realitate: avem mult prea multi oameni care mor pe strazi in accidente rutiere, mult prea multi oameni care nu platesc amenzi - noi le dam amenzile si ei le arunca la cos, ca nu patesc nimic - prea multe vieti pe care am putea sa le salvam. O sa fim impopulari pentru o parte dintre cei care sunt supusi unei legislatii mult mai dure, dar cred ca suntem din nou intr-un moment, ca si in alte zone, in care trebuie sa luam decizii. Continuati dezbaterea, indreptati ce este de indreptat, dar nu va inmuiati", ii spusese Ponta ministrului de Interne, in sedinta de guvern. (Mediafax)

Noua formula a ordonantei de urgenta vine dupa ce asociatiile transportatorilor au criticat amenzile prea aspre prevazute in forma initiala. Formula initiala a proiectului prevedea posibilitatea suspendarii permisului pe cinci ani si amenzi maxime de 16.000 de lei.

Proiectul mentine prevederea potrivit careia "sanctiunea suspendarii dreptului de a conduce autovehicule pe perioada nedeterminata se aplica de catre instanta de judecata titularului permisului de conducere sanctionat pentru nerespectarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta, daca nu a fost achitata amenda aplicata si nu exista posibilitatea executarii silite".

Noile clase de sanctiuni sunt urmatoarele:

  • a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;
  • b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda;
  • c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;
  • d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;
  • e) clasa a V-a - de la 21 la 50 puncte-amenda;
  • f) clasa a VI-a - de la 51 la 120 puncte-amenda.

Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, respectiv 80 de lei in prezent.

Lipsa centurii de siguranta sau a castii omologate pentru motociclisti sau persoanele care circula cu scuterul este contraventie sanctionata cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni (4-5 puncte amenda).

In clasa a treia de amenda (6-8 puncte) sunt introduse trecerea pe rosu, depasirea cu 41 pana la 50 de km/h inclusiv a vitezei maxime admise, nerespectarea regulilor privind depasirea, neacordarea prioritatii de trecere pentru pietoni, neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept.

In clasa a IV-a de amenzi (9-20 puncte) sunt introduse: nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere fata de vehicule, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, depasirea cu 51 pana la 60 de km/h inclusiv, a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.

Constituie contraventii de clasa V (21 - 50 puncte), care atrag si suspendarea permisului pe 180 de zile:

  • neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune, precum si nerespectarea semnificatiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere, Trecere la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere insotite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferata;
  • conducerea unui autovehicul pe una din caile autostrazii, in sens opus celui in care se desfasoara in mod normal circulatia;
  • depasirea de catre conducatorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.
  • conducerea unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune.
  • conducerea unui autovehicul a carui inmatriculare este suspendata.

Permisul se suspenda pe o perioada de:

  • un an in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane daca prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru regula de circulatie incalcata, atunci cand instanta de judecata sau,  dupa caz, procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea ori incetarea procesului penal, pentru una din urmatoarele situatii: lipseste plingerea prealabila a persoanei vatamate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori alta conditie prevazuta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale, a fost retrasa plingerea prealabila ori partile s-au impacat ori a fost inlocuita raspunderea penala.
  • 2 ani in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat vatamarea corporala sau decesul unei persoane daca norma de circulatie incalcata este conducerea sub influenta bauturilor alcoolice a unui autovehicul, conducerea unui autovehicul pe una din caile autostrazii in sens opus celui in care se desfasoara in mod normal circulatia sau in care se desfasoara in mod normal, depasirea de catre conducatorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus sau nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand instanta de judecata sau, dupa caz, procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea, ori incetarea procesului penal, pentru una din urmatoarele situatii: lipseste plingerea prealabila a persoanei vatamate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori alta conditie prevazuta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale, a fost retrasa plingerea prealabila ori partile s-au impacat ori a fost inlocuita raspunderea penala.

Daca suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule depasesete efectiv si continuu 3 ani, pentru revalidarea dreptului de a conduce autovehicule, titularul permisului de conducere este obligat sa faca dovada faptului ca este apt medical si sa promoveze un examen constand intr-o proba teoretica si practica.

In cazul in care conducatorul de autovehicul sau tramvai savarseste, intr-un interval de 3 ani de la data expirarii ultimei perioade de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule aplicata pentru savarsirea uneia din faptele prevazute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3), art. 105 alin.(2) si art.105 alin.(1) si (2), o noua fapta de acelasi fel, perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se majoreaza cu echivalentul perioadei de suspendare prevazuta pentru fapta respectiva.

Proiectul introduce o prevedere potrivit careia "administratorul caii ferate are obligatia de a instala si intretine mijloace tehnice de constatare a incalcarii regulilor de circulatie la trecerea la nivel cu calea ferata, precum si de a semnaliza existenta acestora. Politia rutiera are dreptul de a opera aceste mijloace tehnice de constatare in vederea aplicarii sanctiunilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta".

Vom reveni cu amanunte