Procurorii Parchetului instantei supreme au ridicat, in urma unui control, fisele medicale ale cainilor aflati in adapostul de la Mihailesti, adoptiile din acest centru fiind suspendate, au spus, vineri, reprezentantii Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), informeaza Mediafax.

Potrivit ASPA, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, impreuna cu reprezentantii Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au facut joi un control la adapostul de caini de la Mihailesti.

In urma controlului au fost ridicate fisele medicale ale cainilor aflati in baza ASPA de la Mihailesti, in baza unei ordonante de delegare.

Astfel, adoptiile si sterilizarile din baza de la Mihailesti au fost suspendate pe o perioada nedeterminata, au precizat reprezentantii ASPA.

"Autoritatea pentru Supavegherea si Protectia Animalelor va face demersurile necesare pentru a debloca procedura de adoptie cat mai repede cu putinta", au precizat sursele citate, intr-un comunicat de presa.

Programul de adoptii se desfasoara normal in adapostul ASPA din strada Theodor Pallady, intre orele 9.00 si 15.00.

Ionut Anghel, in varsta de patru ani, a murit in 2 septembrie, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, in apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de sase ani, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externa, pe corpul copilului fiind gasite sute de plagi, declara in 3 septembrie, pentru MEDIAFAX, medicul care a facut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul National de Medicina Legala (INML). Medicul a precizat ca doar pe talpile copilului de patru ani nu au fost gasite plagi, restul corpului fiind cu sute de muscaturi de caini.

Dosarul penal a fost deschis in 3 septembrie de Parchetul Tribunalului Bucuresti, iar o zi mai tarziu ancheta a fost preluata de procurorii Parchetului instantei supreme, avand in vedere complexitatea cauzei si intensa mediatizare a acesteia.

Procurorii fac cercetari privind imprejurarile in care a murit Ionut Anghel si verifica daca au fost respectate dispozitiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a cainilor fara stapan. Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie anunta ca dosarul privind uciderea de catre caini maidanezi a lui Ionut Anghel este in faza actelor premergatoare.

Aurica Anghel, bunica lui Ionut, Razvan Bancescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, Carmen Secareanu, presedinta Asociatiei Caleidoscop, Lavinia Mirela Nica, fost voluntar al Asociatiei Caleidoscop, Marcela Pisla, presedinta Asociatiei "Cutu, cutu", Constantin Ciorascu, administratorul firmei pe terenul careia Ionut Anghel a fost omorat de caini, si reprezentantul unui ONG au fost audiati in acest dosar.

Cercetarile sunt in faza premergatoare inceperii urmaririi penale, pana in prezent nicio persoana nefiind pusa sub incinuire.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei in 2 septembrie, inainte ca Ionut Anghel sa fie gasit mort, au fost difuzate joi in presa. Ionut Anghel si fratele lui de sase ani sunt surprinsi in timp ce se joaca si alearga pe o alee din parc, bunica acestora nefiind in inregistrare. La un moment dat, fratele lui Ionut este adus in parc de mana de catre un barbat. Acesta merge cu copilul la un agent de paza, iar dupa cateva secunde cei trei se indreapta spre locul unde ar fi stat bunica celor doi copii. Dupa alte cateva minute, barbatul care l-a adus pe baiat apare in inregistrare in timp ce se indreapta spre iesirea din parc. In jurul orei 11.30, Ionut a fost gasit ucis de caini pe un teren privat din apropierea Parcului Tei.

Procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Tiberiu Nitu, a declarat joi ca procurorul care investigheaza cazul copilului ucis de caini a dispus ridicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei, pentru a putea fi vizualizate si analizate din punct de vedere judiciar.

Intrebat daca procurorul de caz nu putea sa verifice sau sa se intereseze, inainte de aparitia in presa, despre imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei, procurorul general a spus ca el nu poate sa anticipeze sau sa dispuna ce trebuie sa faca un procuror intr-o ancheta.

"Daca intr-un final se va stabili ca, intr-un anumit moment, nu a actionat corect, Inspectia Judiciara va stabili acest lucru, dar, in timp real, este chiar nelegal ca procurorul general sa impuna unui procuror ce sa faca, cum sa faca, cand sa faca", a adaugat Tiberiu Nitu.