Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, apreciaza ca valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si Turcia va atinge in curand 10 miliarde de dolari, data fiind flexibilizarea regimului de vize pentru oamenii de afaceri turci, relateaza Agerpres.

"Daca privim la relatiile noastre comerciale, anul trecut volumul schimburilor comerciale a atins 6 miliarde de dolari, dar credem ca intr-o perioada scurta de timp, pe baza hotararii noastre reciproce, vom atinge 10 miliarde de dolari", a spus Erdogan, intr-o conferinta comuna cu premierul Victor Ponta, care efectueaza o vizita in Turcia.

El a precizat ca in Romania exista in jur de 7.000 de firme turcesti.

"In 2007, cand am vizitat Romania, noi ne stabilisem si atunci ca obiectiv sa atingem 10 miliarde de dolari si sunt convins ca pe baza schimbului de note verbale realizat astazi si prin acordarea unei vize pe cinci ani pentru oamenii nostri de afaceri vom atinge si acest obiectiv", a afirmat premierul turc.

Erdogan a criticat faptul ca unele tari din UE nu acorda aceleasi conditii de vize cetatenilor turci, precum cele acordate, spre exemplu, celor din America de Sud. El a punctat ca apreciaza sprijinul Romaniei in aceasta chestiune.

La randul sau, premierul Ponta a declarat ca isi doreste ca intre Europa si Turcia 'bariera vizelor' sa fie indepartata cat mai curand.

Seful Executivului roman a spus ca isi aduce aminte de perioada in care nu se cereau vize intre Romania si Turcia, punctand ca stie cat este de important ca asemenea 'bariere birocratice' sa nu mai existe intre cele doua tari.

Joi, la Ankara, in prezenta celor doi premieri s-au semnat mai multe documente, printre care si unul privind schimbul de Note verbale pentru intrarea in vigoare a facilitatilor de viza acordate oamenilor de afaceri turci.

De asemenea, au fost semnate documente, precum: Memorandum de intelegere intre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale al Romaniei si Ministerul Alimentatiei, Agriculturii si Zootehniei al Republicii Turcia; Declaratia comuna intre Departamentul de energie din cadrul Ministerului Economiei al Romaniei si Ministerul Energiei si Resurselor Naturale al Republicii Turcia privind cooperarea in domeniul energiei; Protocolul celei de-a XXVI-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de Cooperare Economica intre Romania si Turcia; Acord interguvernamental privind functionarea si activitatile centrelor culturale; Protocol intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia privind interzicerea si prevenirea importului, exportului, tranzitului si transferului ilicit de proprietate a bunurilor culturale.