O comisie a Parlamentului European cere ca persoanele condamnate pentru criminalitate organizata, coruptie sau spalare de bani sa fie excluse de la orice licitatii publice in Uniunea Europeana si sa nu mai aiba dreptul de a detine functii publice. Comisia speciala privind Coruptia si Crima Organizata cere, de asemenea, Comisiei Europene infiintarea unui Parchet European care sa ancheteze cazurile de coruptie la nivel european.

De aseemea, europarlamentarii cer abolirea secretului bancar si desfiintarea paradisurilor fiscale. In plus, bunurile confiscate de la persoanele condamnate pentru astfel de fapte de coruptie urmeaza a fi folosite in scopuri sociale.

Holdingurile si filialele sale ar urma sa fie obligate sa ramburseze subventiile primite de la stat in cazul in care comit infractiuni de acest gen, potrivit comunicatului postat pe site-ul comisiei.

In propunerile europarlamentarilor se regaseste si introducerea de noi infractiuni in cazul manipularii pariurilor sportive, "o importanta sursa de venituri pentru criminalitatea europeana". De asemenea, cumpararea de voturi ar trebui considerata infractiune chiar daca beneficiul nu este tangibil.

Comisia speciala a fost infiintata in martie 2012 pentru a analiza impactul activitatilor de tip mafiot asupra economiei si societatii europene si pentru a propune masuri legislative pentru a raspunde acestui tip de amenintari.

Eurodeputatul Ioan Enciu, care a amendat raportul cu 11 amendamente, toate fiind adoptate de Comisie, precizeaza, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca acest raport va fi supus votului plenului Parlamentului European in prima sedinta din luna octombrie.

De notat ca si Comisia Europeana a propus, in luna iulie, infiintarea unui Parchet European care sa aiba competente in cazul fraudarii fondurilor Uniunii.