O echipa de cercetatori romani si canadieni a publicat in aceasta saptamana, in revista stiintifica Plos One, un studiu prin care anunta descoperirea unei stari de activitate electrica a creierului necunoscuta pana in prezent. Descoperirea poate avea efecte importante asupra criteriilor de stabilire a mortii cerebrale, esentiale in domeniul transplantului, dar si a cercetarii fundamentale referitoare la pacientii aflati in coma profunda.

Florin Amzica si Bogdan FloreaFoto: Hotnews

Autorii studiului sunt Daniel Kroeger, Bogdan Florea si Florin Amzica. Bogdan Florea este neurolog la Cluj, iar Florin Amzica este profesor de neurofiziologie la Montreal. Daniel Kroeger a fost doctorandul lui Florin Amzica si este in prezent afiliat Universitatii Harvard.

Studiul, intitulat „Human brain activity patterns beyond the isoelectric line of extreme deep coma“ (Tipare de activitate ale creierului uman dincolo de linia izoelectrica din coma foarte profunda), descrie, pentru prima data la om, un model de activitate electrica a creierului, botezat unda niu. Acesta devine manifest dincolo de ceea ce se credea a fi ultima stare posibila, cea asociata cu moartea cerebrala – linia izoelectrica.