Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil joi, in sedinta, proiectul de lege initiat de Ministerul Justitiei privind plata unor despagubiri de catre fostii tortionari, pentru faptele comise in timpul regimului comunist, transmite Agerpres.

Proiectul a intrat in discutia plenului CSM dupa suplimentarea ordinii de zi.

Proiectul de lege privind plata unor despagubiri de catre fostii tortionari, pentru faptele comise in timpul regimului comunist a fost aprobat miercuri de Guvern.

Potrivit Mediafax, plenul CSM a avizat favorabil ultima varianta a proiectului de lege, respectiv cea care prevede despagubiri intre 25% si 70%

Tortionarii condamnati definitiv pentru faptele comise in 1945-1989 vor fi obligati sa plateasca victimelor despagubiri intre 25 si 70% din venitul lor lunar, iar durata platii va fi stabilita la cinci ani, potrivit unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern.

In forma initiala, proiectul prevedea ca tortionarii condamnati definitiv pentru faptele comise in perioada 1945-1989 vor fi obligati sa plateasca victimelor despagubiri intre 25 si 50 la suta din venitul lor lunar, durata platii acestora urmand sa nu fie mai mica de doi ani.

"In legatura cu pensiile tortionarilor, sa trimitem astazi legea spre Parlament. Sunt doua cazuri, poate ca o sa fie mai multe, e tarziu, dar e important, mai bine mai tarziu si vreau sa luam aceasta masura", a spus Ponta ministrilor in sedinta de guvern.

In urma cu o saptamana, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Justitiei sa pregateasca adoptarea in Guvern a legii pentru eliminarea pensiilor speciale ale tortionarilor comunisti, precizand ca pensiile vor fi puse intr-un fond special si doar cei achitati de instanta le vor putea primi inapoi.

In vederea garantarii executarii obligatiei de plata a despagubirilor, procurorul sau, dupa caz, instanta de judecata va dispune poprirea asupra veniturilor lunare ale persoanei condamnate, in conditiile Codului de procedura penala.

Anterior, premierul afirma ca Guvernul isi "asuma riscul" de a emite o ordonanta de urgenta prin care pensiile speciale ale tortionarilor comunisti vor fi reduse, dar a precizat ca decizia nu poate fi luata in lipsa unui "suport" juridic din partea Parchetului.

Conform datelor prezentate de autoritati, pensiile tortionarilor comunisti se ridica pana la 6.000 de lei, in conditiile in care unele victime ale acestora primesc pensii de 600 de lei.

In aprilie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a anuntat ca a identificat numeroase fapte cu posibile consecinte de natura penala comise de 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor, in urma exercitarii functiilor in perioada 1950-1964. Persoanele investigate au varste cuprinse intre 81 si 99 de ani si locuiesc pe teritoriul Romaniei. Totodata, IICCMER informa atunci ca a intrat in posesia datelor de identificare, a numelor si adreselor exacte ale acestor persoane.

In 30 iulie, IICCMER a sesizat Parchetul privind activitatea locotenentului colonel (r.) Alexandru Visinescu din perioada in care a fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, respectiv din 1956 pana in 1963.

Parchetul instantei supreme anunta, in 3 septembrie, ca Alexandru Visinescu este urmarit penal pentru genocid, intrucat in perioada 1956-1963, cand a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat, i-a supus pe detinutii politici la rele tratamente, batai si alte violente, i-a lipsit de hrana, medicamente si asistenta medicala.

Miercuri, Institutul a solicitat Parchetului ICCJ inceperea urmaririi penale a lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de munca Periprava, pentru genocid, acesta fiind al doilea caz de tortionar prezentat, dupa Alexandru Visinescu.