O actiune organizata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) pentru deshumarea arheologica a ramasitelor lui Ioan Ienea, un veteran din al Doilea Razboi Mondial impuscat de Securitate in 1950, va avea loc, vineri, in Caras-Severin, anunta Mediafax.

Conform unui comunicat de presa transmis, miercuri, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), institutia, in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT), va organiza, vineri, in localitatea Verendin, comuna Luncavita, judetul Caras-Severin, o actiune de investigatii pentru deshumarea pe cale arheologica a osemintelor lui Ioan Ienea, impuscat de Securitate in 17 februarie 1950.

Ioan Ienea, cunoscut si sub porecla de Budarca, s-a nascut in Verendin, in 1909, fiind incorporat in armata, unde si-a insusit cunostinte de armurier. Ulterior, a participat la actiuni militare pe fronturile celui de-al Doilea Razboi Mondial, dobandind statutul de veteran de razboi.

Dupa instaurarea regimului comunist, in zona Banatului s-au infiintat mai multe grupari armate de rezistenta anticomunista, cea mai importanta fiind a colonelului Ion Uta, un ofiter de cariera care a fost prefect al judetului Severin intre 1941 si 1943. Apoi, el a demisionat din armata si s-a inscris in PNT-Maniu, fiind presedinte al PNT Lugoj. Dupa 1946, colonelul a inceput sa fie urmarit de autoritatile comuniste si s-a refugiat in Muntii Banatului, unde a condus un grup de partizani anticomunisti.

Colonelul Uta a fost ucis in 1949, intr-o confruntare armata cu trupele de securitate, in zona satului Borlovenii Noi, din Caras-Severin, dar organizatia sa a continuat insa sa existe pana in 1955, cand toti membrii ei au fost pe rand capturati si/sau ucisi.

Ioan Ienea a fost considerat un sustinator al acestei grupari, intrucat membrii acesteia apelau frecvent la serviciile sale pentru repararea si intretinerea armamentului. In 1949, autoritatile l-au arestat in satul natal, insa a reusit sa evadeze, refugiindu-se in zona muntoasa din jurul Verendinului, unde a stat impreuna cu cativa partizani din gruparea colonelului Uta. Dupa un timp, el a revenit in sat, unde a stat ascuns in gospodaria unei surori, iar noaptea mergea acasa pentru a-si amenaja o ascunzatoare sapata sub casa.

Dupa ce adapostul a fost finalizat, Ioan Ienea a stat ascuns acolo, autoritatile afland despre ascunzatoare de la un cumnat al sau, pe care l-au torturat. Astfel, in februarie 1950, casa lui Ioan Ienea a fost inconjurata de un pluton de soldati din trupele de Securitate, iar el a fost surprins in ascunzatoarea de sub casa, fiind impuscat in cap de un soldat si murind la scurt timp.

Cadavrul a fost transportat in fata Primariei din Verendin, unde a fost expus sub paza doua zile, apoi a fost ingropat de soldati in afara cimitirului, fara ca vreo ruda, preotul sau alti consateni sa poata participa la inhumare.

Potrivit comunicatului, impuscarea lui Ioan Ienea s-a facut arbitrar, nefiind bazata pe o sentinta emisa de o instanta judecatoreasca. Omorul a fost comis la ordin, din motive politice si pe timp de pace.

Actiunea de deshumare va fi facuta de o echipa specializata de arheologi, condusa de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca si IICCMER, alaturi de Paul Scrobota, colaborator IICCMER de la Muzeul de Istorie din Aiud, si Horatiu Groza, colaborator IICCMER de la Muzeul de Istorie din Turda.