Actiune a IICCMER de deshumare a unui veteran de razboi ucis de Securitate, in Caras-Severin
Conform unui comunicat de presa transmis, miercuri, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), institutia, in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT), va organiza, vineri, in localitatea Verendin, comuna Luncavita, judetul Caras-Severin, o actiune de investigatii pentru deshumarea pe cale arheologica a osemintelor lui Ioan Ienea, impuscat de Securitate in 17 februarie 1950.
Ioan Ienea, cunoscut si sub porecla de Budarca, s-a nascut in Verendin, in 1909, fiind incorporat in armata, unde si-a insusit cunostinte de armurier. Ulterior, a participat la actiuni militare pe fronturile celui de-al Doilea Razboi Mondial, dobandind statutul de veteran de razboi.
Dupa instaurarea regimului comunist, in zona Banatului s-au infiintat mai multe grupari armate de rezistenta anticomunista, cea mai importanta fiind a colonelului Ion Uta, un ofiter de cariera care a fost prefect al judetului Severin intre 1941 si 1943. Apoi, el a demisionat din armata si s-a inscris in PNT-Maniu, fiind presedinte al PNT Lugoj. Dupa 1946, colonelul a inceput sa fie urmarit de autoritatile comuniste si s-a refugiat in Muntii Banatului, unde a condus un grup de partizani anticomunisti.
Colonelul Uta a fost ucis in 1949, intr-o confruntare armata cu trupele de securitate, in zona satului Borlovenii Noi, din Caras-Severin, dar organizatia sa a continuat insa sa existe pana in 1955, cand toti membrii ei au fost pe rand capturati si/sau ucisi.
Ioan Ienea a fost considerat un sustinator al acestei grupari, intrucat membrii acesteia apelau frecvent la serviciile sale pentru repararea si intretinerea armamentului. In 1949, autoritatile l-au arestat in satul natal, insa a reusit sa evadeze, refugiindu-se in zona muntoasa din jurul Verendinului, unde a stat impreuna cu cativa partizani din gruparea colonelului Uta. Dupa un timp, el a revenit in sat, unde a stat ascuns in gospodaria unei surori, iar noaptea mergea acasa pentru a-si amenaja o ascunzatoare sapata sub casa.
Dupa ce adapostul a fost finalizat, Ioan Ienea a stat ascuns acolo, autoritatile afland despre ascunzatoare de la un cumnat al sau, pe care l-au torturat. Astfel, in februarie 1950, casa lui Ioan Ienea a fost inconjurata de un pluton de soldati din trupele de Securitate, iar el a fost surprins in ascunzatoarea de sub casa, fiind impuscat in cap de un soldat si murind la scurt timp.
Cadavrul a fost transportat in fata Primariei din Verendin, unde a fost expus sub paza doua zile, apoi a fost ingropat de soldati in afara cimitirului, fara ca vreo ruda, preotul sau alti consateni sa poata participa la inhumare.
Potrivit comunicatului, impuscarea lui Ioan Ienea s-a facut arbitrar, nefiind bazata pe o sentinta emisa de o instanta judecatoreasca. Omorul a fost comis la ordin, din motive politice si pe timp de pace.
Actiunea de deshumare va fi facuta de o echipa specializata de arheologi, condusa de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca si IICCMER, alaturi de Paul Scrobota, colaborator IICCMER de la Muzeul de Istorie din Aiud, si Horatiu Groza, colaborator IICCMER de la Muzeul de Istorie din Turda.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite