Membrii Ordinului National 'Steaua Romaniei' se intrunesc joi, de la ora 16,00, la Palatul Cotroceni, in cadrul Adunarii Generale pentru alegerea Consiliului de Onoare, forul care va decide daca trebuie sa-i fie retrasa inalta distinctie europarlamentarului Laszlo Tokes, relateaza Agerpres.

Cancelaria Ordinelor din cadrul Administratiei Prezidentiale a prezentat o lista cu persoanele propuse pentru a face parte Consiliul de onoare, mentionandu-se in dreptul fiecarui membru al Ordinului daca accepta candidatura sau nu.

Astfel, Petre Roman, Mircea Ionescu-Quintus, fostul consilier prezidential Peter Eckstein-Kovacs, academicianul Dan Berindei, fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, Gabriela Firea, Ion Tiriac, Mircea Geoana, medicul Serban Bradisteanu, academicienii Eugen Simion si Ionel Haiduc, scriitorul Nicolae Manolescu, actorul Radu Beligan, medicul Ioanel Sinescu figureaza pe lista celor care accepta sa faca parte din Consiliul de onoare al Ordinului.

Printre cei in dreptul carora se mentioneaza ca nu accepta candidatura pentru a face parte din Consiliul de onoare se afla: guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, publicistul Doina Cornea, soprana Mariana Nicolesco, regizorul Lucian Pintilie, antrenorii Octavian Bellu si Mariana Bitang, economistii Lucian Croitoru si Florin Georgescu, actrita Olga Tudorache, directorul SRI, George Maior, secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu, scriitorul Gabriel Liiceanu, directorul STS, Marcel Opris, academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici, consilierii prezidentiali Cristian Diaconescu si Iulian Fota, primarul Sibiului, Klaus Johannis, directorul SIE, Teodor Melescanu, regizorul Cristian Mungiu, presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.

Si in dreptul europarlamentarului Corina Cretu, care a solicitat public retragerea distinctiei acordate lui Tokes, se mentioneaza ca nu accepta candidatura.

Pe de alta parte, in dreptul fostului premier Adrian Nastase, liderilor UDMR Hunor Kelemen si Laszlo Borbely, regizorilor Andrei Serban si Silviu Purcarete si al sportivului Ilie Nastase nu este trecuta nicio optiune.

La inceputul lunii septembrie, presedintele Traian Basescu declara ca, in cazul in care Consiliul de onoare al Ordinului ''Steaua Romaniei'' cere ridicarea decoratiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, atunci va emite decretul.

"Daca acest Consiliu de onoare solicita presedintelui ridicarea Ordinului, presedintele emite decretul. Daca acest Consiliu de onoare ajunge la concluzia ca nu trebuie ridicat ordinul si ca domnul Tokes este in continuare un membru al Ordinului care face cinste Ordinului, nu se poate ridica inalta decoratie", a spus Basescu.

Pe 7 septembrie, europarlamentarul Laszlo Tokes sustinea ca eventuala retragere a distinctiei Ordinul national 'Steaua Romaniei' ar echivala cu "desconsiderarea repetata a trecutului revolutionar al Timisoarei".

"Inalta distinctie care mi-a fost acordata dupa douazeci de ani a reprezentat recunoasterea meritelor tuturor eroilor si disidentilor de la Timisoara. De vreme ce Timisoarei 'i-a fost furata revolutia', Ordinul national 'Steaua Romaniei', ce mi-a fost conferit in anul 2009, i-a facut dreptate intr-o anumita masura si 'orasului-martir'. In cazul in care mi se va retrage aceasta distinctie, gestul ar echivala cu desconsiderarea repetata a trecutului revolutionar al Timisoarei. Mai mult, ar constitui o noua dovada a restaurarii relatiilor si organizarii de tip comunist ce are loc in prezent", a declarat europarlamentarul.

In temeiul articolului 52 din Legea 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei, 'calitatea de membru al unui ordin se poate pierde in urmatoarele situatii: a. - condamnarea prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la pedeapsa privativa de libertate; b.- pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului'.

In temeiul HG nr. 1511/2005 la primirea sesizarii unui membru al ordinului, Cancelaria Ordinelor are obligatia sa convoace Consiliul de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei'. Hotararea Consiliului de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei', motivata, se comunica, apoi, Cancelariei Ordinelor cu propunere de retragere a decoratiei sau de respingere a sesizarii, dupa caz (conform art. 6 alin. 2 din HG nr. 1511/2005). Cancelaria Ordinelor, in baza hotararii Consiliului de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei', dupa caz, inainteaza presedintelui Romaniei, spre aprobare, proiectul decretului privind retragerea decoratiei.

La sfarsitul lunii august, vicepresedintele PSD Corina Cretu, care detine Ordinul National 'Steaua Romaniei', a solicitat in mod public retragerea decoratiei lui Laszlo Tokes printr-o scrisoare transmisa Consiliului de Onoare al Ordinului.

La scurt timp, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a anuntat ca lideri ai PSD si UNPR, detinatori ai Ordinului 'Steaua Romaniei', solicita retragerea decoratiei lui Tokes.

In decembrie 2009, presedintele Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul National ''Steaua Romaniei'' in grad de Cavaler pe Laszlo Tokes.

Potrivit decretului semnat de seful statului la acea data, conferirea decoratiei s-a facut ''cu prilejul implinirii a 20 de ani de la Revolutia din Decembrie, in semn de inalta apreciere a curajului si a demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplul personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste''.