Centrul Capitalei a fost paralizat miercuri, in jurul orei 14.50, de un mars al sindicalistilor din transporturi. Potrivit estimarilor Jandarmeriei, circa 2.000 de persoane s-au deplasat spre Palatul Parlamentului. Acestia au protestat in fata Palatului Victoria, cerand majorarea salariilor angajatilor de la metrou si din transportul public. Sindicalistii au protestat aproximativ o ora la sediul Guvernului, apoi au plecat in mars, in jurul orei 14.00, pe traseul Calea Victoriei - Podul Natiunile Unite - Bulevardul Natiunile Unite - Bulevardul Libertatii, pana in Piata Constitutiei, unde au ramas pana la ora 15.30 si facut apel la organizarea unei greve generale. Circulatia a fost restrictionata in timpul marsului pe acest traseu.

Foto:
  • Click pe poza pentru fotogalerie

Dintre sloganuri si mesajele afisate de protestatari: "Jos Ponta!", "Ponta azi propaga noul, distrugand intai metroul!", "Economia de piata, economia de viata", "La metrou pe investitii stau cu ochii toti banditii", "Haideti fratilor cu toti sa scapam tara de hoti", "In metrou da azi cu parul si Vanghelie primarul", "Romani, incepeti revolta impotriva guvernului Ponta".

Singura televiziune care insoteste cu un car de transmisie protestatarii este Digi24. B1 si Realitatea TV sunt celelalte televiziuni de stiri care relateaza despre evenimente.

Protestatarii au fost pasnici, mergand incolonati, flancati de politie si jandarmi. In fruntea coloanei s-a aflat o masina cu difuzoare din care se auzeau sloganuri anti-guvernamentale.

Un sindicalist poarta o sapa de lemn pe care scrie: "Sorine, aici ne-ai adus, la sapa de lemn".

UPDATE Ora 15.00 Sindicalistii au ajuns in Piata Constitutiei. Liderii acestora au anuntat ca vor transmite revendicarile lor Ministerului Finantelor si parlamentului. Acestia au facut apel la greva generala, iar protestatarii scandeaza: "Greva Generala!"

Reporterii HotNews.ro v-a tinut la curent cu evenimentele

---------------------

Protestul organizat de Federatia Sindicatelor din Transporturi, Transloc si Servicii Publice "ATU - Romania" a inceput la ora 13.00, in Piata Victoriei, de unde sindicalistii vor pleca in mars spre Piata Constitutiei.

Sindicalistii au scandat "Jos, jos, jos, Guvernul mincinos", "Rusine, rusine, rusine sa va fie" si au bannere pe care scrie "Societatea e pe avarii, rar sunt fonduri de salarii", "Ponta azi propaga noul, distrugand intai metroul", "Voi prin legi neadecvate votati lefuri inghetate", "Prin acord cu FMI-ul, voi ne-ati pregatit sicriul", "Oprescu, noi te-am votat, tu ne-ai ingropat", precum si steaguri cu insemnele sindicatelor la care sunt afiliati.

La inceputul protestului, presedintele federatiei, Ion Radoi, i-a invitat pe manifestanti sa salute Guvernul si pe premierul Victor Ponta, acestia raspunzand cu huiduieli.

Radoi a spus ca Ponta este "cel mai indiferent si arogant prim-ministru cu sindicatele din 1990", pentru ca a primit 11 scrisori privind situatia transportatorilor si nu a raspuns la niciuna.

El a precizat ca reprezentantii protestatarilor vor depune o noua adresa la Guvern cu revendicarile sindicalistilor.

Liderul sindical a mai spus ca la protest sunt sindicalisti din Bucuresti, Galati, Braila, Cluj si Craiova.

Sindicalistii vor protesta aproximativ o ora la sediul Guvernului, apoi vor pleca in mars, in jurul orei 14.00, pe traseul Calea Victoriei - Podul Natiunile Unite - Bulevardul Natiunile Unite - Bulevardul Libertatii, pana in Piata Constitutiei, unde vor ramane pana la ora 15.30.

In timpul marsului, circulatia rutiera va fi restrictionata pe traseul de deplasare a manifestantilor si pe strazile adiacente. De asemenea, in timpul mitingului din Piata Constitutiei va fi restrictionat traficul pe bulevardele Unirii si Libertatii.

Jandarmeria Capitalei va asigura ordinea si siguranta publica in zona de desfasurare a actiunii de protest, precum si pe traseul marsului.

Mitingul de protest are loc la o zi dupa greva de avertisment de la metrou. Angajatii de la metrou au oprit activitatea, marti dimineata, intre orele 04.00 si 06.00.

Potrivit lui Radoi, sindicalistii cer modificarea legislatiei sociale in vigoare si reclama imposibilitatea negocierii contractelor colective de munca, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008.

Sindicalistii ameninta ca daca revendicarile lor nu vor fi rezolvate, in 30 septembrie vor opri lucru pe termen nelimitat, atat la metrou, cat si la RATB.

Ion Radoi a spus ca greva de avertisment a fost organizata din cauza esecului inregistrat in urma negocierilor din 12 septembrie cu administratia Metrorex.

"In cazul nesolutionarii prezentului conflict colectiv de munca, in data de 30 septembrie va fi declansata greva propriu-zisa, pe termen nelimitat", a precizat Ion Radoi, care este si presedintele Unitatii Sindicatului Liber Metrou.

Liderul sindical a precizat ca la greva generala de la metrou se vor solidariza si sindicatele de la RATB, astfel ca in 30 septembrie traficul public in Capitala va fi blocat pana la ora 16.00.

Conducerea Metrorex a solicitat, luni, salariatilor sa renunte la greva, precizand ca administratia a dat dovada in permanenta de disponibilitate si deschidere in ceea ce priveste negocierea Contractului Colectiv de Munca.

"Este prejudiciata imaginea companiei, in contextul in care Metrorex face eforturi remarcabile de modernizare si dezvoltare, de adaptare continua la solicitarile pietei. Concluzionand, administratia apreciaza ca dreptul la greva trebuie exercitat numai in conditiile si limitele prevazute de lege si cu respectarea stricta a garantiilor stabilite de legiuitor in scopul asigurarii unor servicii esentiale pentru comunitate si ocrotirii unor interese generale. Conducerea Metrorex a dat dovada in permanenta de disponibilitate si deschidere in ceea ce priveste negocierea Contractului Colectiv de Munca, propunand la fiecare runda de negociere incheierea unui nou CCM in concordanta cu prevederile legale in vigoare, astfel incat activitatea societatii Metrorex sa se desfasoare in continuare in conditii normale, fara afectarea publicului calator. Speram ca toti salariatii Metrorex sa raspunda solicitarii administratiei de a renunta la greva, intrucat este spre binele nostru comun, al salariatilor si al calatorilor deopotriva", potrivit unui comunicat de presa al Metrorex semnat de directorul Aurel Radu.

Ministerul Transporturilor a anuntat, in 5 septembrie, ca dezaproba intentia sindicatelor de la metrou de a intra in greva generala si a cerut Metrorex solutii de rezolvare imediata a revendicarilor angajatilor.