Doi profesori de la Universitatea din Belgrad au trimis in mod voit la revista romaneasca Metalurgia International, spre publicare, un articol stiintific in totalitate fals, pentru a atrage atentia asupra calitatii slabe a articolelor publicate de o parte a cercetatorilor sarbi, in reviste de calitate indoielnica, pentru a-si face punctajul necesar pentru a urca in ierarhie, scrie publicatia InSerbia.info. Potrivit sursei citate, articolul - care contine inclusiv referinte la o revista pentru copii care il are pe Goofy ca personaj central - a fost publicat integral de revista Metalurgia International, care preciza pe site marti, 17 septembrie, ca "este recunoscuta de Thomson Reuters-ISI in randul revistelor cu factor de impact". Asta desi Thomson Reuters a scos-o in aceasta vara de pe lista publicatiilor recunoscute. Intrebat in legatura cu articolul fals, Gheorghe Lepadatu, editor in charge al revistei, a declarat pentru HotNews.ro: "Nu am auzit de asa ceva. Eu raspund de sectia economica si va trebui sa sun la redactie".

Profesorii Dragan Djuric si Boris Delibasic, de la Universitatea din Belgrad, au trimis in mod deliberat un articol stiintific fals in revista "Metalurgia International", informeaza InSerbia.info. Sub titlul "Evaluation of transformative hermeneutic heuristics for processing random data", articolul foloseste referinte false, printre care si revista "Mikijev Zabavnik" (in realitate, o revista pentru copii), in care personajul de desene animate Goofy "si-a publicat" rezultatele muncii sale de cercetare, noteaza publicatia citata.

In plus, autorii au trimis pentru ilustrarea articolului si fotografii care ii infatiseaza purtand o peruca sau o mustata falsa, potrivit sursei citate, care precizeaza ca articolul trateaza si rezultate ale unor cercetari "publicate in 2012 si 2013" de catre Bernoulli [decedat in 1705] si Laplace [decedat in 1827]. Autorii au introdus numeroase alte erori, atat conceptuale, cat si de scriere, insa articolul a fost publicat fara nici o modificare, noteaza InSerbia.info.

Obiectivul celor doi experti in sisteme informatice a fost de a arata cat de usor isi publica unii colegi lucrarile in astfel de reviste, doar pentru a obtine punctele de care au nevoie pentru a urca in ierarhia profesionala, sustine publicatia citata. Aceasta precizeaza ca actiunea lor a fost salutata de intreaga comunitate universitara; cu toate acestea, cei doi nu au dorit sa vorbeasca public despre acest lucru, sustinand ca au facut-o din revolta, si nu pentru a atrage atentia media.

Articolul cu titlul "Evaluation of transformative hermeneutic heuristics for processing random data" a fost publicat si online:

EVALUATION OF TRANSFORMATIVE HERMENEUTIC HEURISTICS FOR PROCESSING RANDOM DATA

Gheorghe Lepadatu, editor in charge si prorector al Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir: Nu am auzit de asa ceva

Articolul a fost publicat in editia nr. 6 din 2013 a revistei, asa cum aparea si pe site-ul revistei marti, 17 septembrie, iar cea mai recenta editie publicata pe site-ul revistei este editia a 9-a. Primele articole din presa sarba cu privire la aceasta "farsa" au aparut inca de la inceputul lunii. Cu toate acestea, conducerea revistei Metalurgia International a declarat marti pentru HotNews.ro ca nu a avut cunostinta de aceasta situatie.

Contactat de HotNews.ro, profesorul Gheorghe Lepadatu - prorector al Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir si Editor in charge al revistei "Metalurgia International" - a declarat: "nu am auzit de asa ceva. Eu raspund de sectia economica si va trebui sa sun la redactie. Noi dam articolele mai departe la niste recenzori care fac evaluarea articolelor si va dati seama ca, dupa ce primesc aceste evaluari, ei dau bun de tipar. Eu ma ocup de revista, de distributie, de altele, fiind si din alt domeniu. Nu am mai avut astfel de cazuri".

HotNews.ro a sunat ulterior la redactia "Metalurgia International", unde Mihai Alin Pop, senior editor al revistei, a declarat ca "exista un program care verifica si alte comentarii nu pot sa va fac pana nu verific situatia. Nu stiam de acest caz". Intrebat cat dureaza verificarea unui articol primit spre publicare, acesta a raspuns: "Depinde de domeniu, in general cam peste 3-4 saptamani dureaza verificarea. Se verifica atat printr-un soft, cat si de catre persoane. Nu inteleg cum s-a produs greseala si acest articol a fost publicat, in loc sa fie refuzat. Sunt oameni care lucreaza si este posibil ca din greseala in loc sa apara la respins sa apara la acceptat".

Referitor la persoana care a fost responsabila de verificarea acestui articol, senior editor-ul revistei a declarat ca nu se poate pronunta inainte de a studia in arhiva. "Daca a fost ceva cu rea-intentie, atunci vom lua masuri interne. Daca e o greseala, atunci o sa ne cerem noi scuze. Rea-intentie din partea noastra, daca gasesc ca a fost rea-intentie din interiorul nostru, atunci masurile le luam la nivel intern. Cel mai probabil, insa, in loc sa apara in cele respinse, articolul a aparut in celelalte si asa a fost luat bun", a sustinut Mihai Alin Pop.

Acesta a afirmat ca nu au mai existat astfel de situatii in activitatea revistei.

In ceea ce priveste instiintarea publicata pe site, potrivit careia "Revista Metalurgia International este recunoscuta de Thomson Reuters-ISI in randul revistelor cu factor de impact", Mihai Alin Pop a declarat pentru HotNews.ro: "Noi nu avem nicio instiintare ca nu ar fi recunoscuta. In 2007 a venit recunoasterea, cand a fost acceptata in baza de date ISI Thomson si noi avem o corespondenta normala cu ei. Recunoasterea s-a facut pe baza evaluarii facute de catre Thomson. Thomson evalueaza fiecare revista si in functie de calificativul acordat i se acorda sau nu titulatura de ISI si indexarea articolelor. Evaluarea este facuta in 2007".

Revista "Metalurgia International" a fost exclusa de pe lista revistelor romanesti cotate ISI de catre Thomson Reuters, se arata pe site-ul UEFISCDI (Sursa aici si aici). Surse din cadrul institutiei au declarat pentru HotNews.ro ca revista a fost exclusa la inceputul lunii iulie 2013.

Gheorghe Lepadatu, prorector al Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir si Editor in charge al revistei "Metalurgia International", a declarat pentru HotNews.ro ca "aceasta este realitatea, de la inceputul lunii august revista Metalurgia International a fost exclusa de Thomson Reuters de pe lista ISI, din diverse motive. Au spus ca sunt mai multe articole de natura economica decat din domeniul stiintei metalelor si multidisciplinar, asa cum a fost inregistrata revista".

Intrebat de ce nu au scos anuntul "Revista Metalurgia International este recunoscuta de Thomson Reuters-ISI in randul revistelor cu factor de impact" de pe site-ul revistei, Lepadatu a raspuns: "Eu nu am putut sa iau legatura cu fundatia. (...) Cel care administreaza site-ul si conducerea fundatiei sunt plecati in strainatate, dar se va reface site-ul cat mai curand."

Cadrele didactice care publica in revista Metalurgia International sunt punctate pentru a avansa in ierarhie

Publicarea articolelor in reviste stiintifice reprezinta puncte pe care cercetatorii si cadrele didactice universitare trebuie sa le cumuleze pentru a putea promova in ierarhia universitara. Tapus Nicolae, membru in Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a declarat pentru HotNews.ro ca sunt punctate publicarile in reviste cotate ISI sau aflate in baze de date indexate si ca "aceasta cotare se face international, in functie de citari, si factorul impact e asigurat de aceasta calitate, prin recunoasterea de catre alte reviste. Nu se stabileste la nivelul Romaniei".

"Sunt reviste care intra ISI, altele care ies". Comisia din cadrul CNATDCU care se ocupa de domeniul pe care publica si revista Metalurgia puncteaza un cercetator in functie de momentul in care a publicat un articol, a explicat pentru HotNews.ro Tapus Nicolae. Daca el a fost publicat in revista acum doi ani, cand revista era cotata ISI, atunci articolul este luat in considerare si candidatul primeste punctajul.

Si Gheorghe Lepadatu, editorul in charge al revistei, a declarat pentru HotNews.ro ca cei care publica in Metalurgia International "sunt punctati ca si cum ar avea articole in o revista nationala de recunoastere internationala". Desi revista a fost scoasa de Thomson Reuters de pe lista ISI, "Metalurgia International este in continuare in baza de date EBSCO, Scopus-Elsevier, iar punctajul depinde de normele minime de promovare, in functie de discipline, pe paneluri si specialitati" in cadrul CNATDCU, a continuat Lepadatu.

Intrebat cine poate lua masuri cand o astfel de revista stiintifica publica falsuri si care ar fi masurile care ar putea fi luate, Tapus Nicolae a raspuns: "in mod normal, s-ar putea suspenda dreptul sa scrie, Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) sa nu mai considere baza de date indexate". Conducerea UEFISCDI nu a putut fi insa contactata de HotNews.ro pana la ora publicarii acestui articol.

Citeste si: