"Anul viitor cand vor intra primele manuale digitale in clase, toate clasele I si a II-a vor avea la dispozitie un videoproiector, un calculator sau un laptop si un ecran si practic se va lucra in clasa cu componenta digitala. Ultimul pas este acela in care digitalizam intreaga clasa, iar copilul va avea pe banca tableta conectata la calculatorul profesorului. Aceasta ultima faza este cea mai costisitoare, iar pentru ea se lucreaza la Ministerul Educatiei pentru a scrie un proeict pe fonduri structurale, un proiect care va fi destul de mare si se va incadra in bugetul 2014-2020", spune ministrul Remus Pricopie.
El a spus ca acest proiect va fi facut public cand va fi gata draft-ul, iar ca si valoare, estimarea ministrului trece de 100 milioane euro. "Ganditi-va ca in momentul in care faci o astfel de investitie toti elevii trebuie sa aiba la fel pentru ca legea ne obliga sa ne asiguram ca toti copii au aceleasi conditii in clasa. Nu putem sa cumparam in 10 scoli, iar restul de 50-100 sa ramana fara nimic". Ministrul a mai spus si ca regulemantul scolar va fi modificat pentru ca elevii sa aiba voie cu tablete.
Declaratiile au fost facute la un eveniment organizat de Samsung la liceul bucurestean Nicolae Kretzulescu unde compania a inaugurat prima dintre cele trei "clase digitale", ca parte a unui parteneriat in valoare de 100.000 euro semnat cu Ministerul Educatiei in iunie.
In clasa sunt 31 de tablete Samsung Galaxy Note 10.1, un E-Board, un Smart TV si doua laptop-uri,, iar terminalele elevilor sunt conectate cu cel al profesorului care poate urmari in timp real activitatea elevilor.
Nu exista multe clase smart in tara, unele facand obiectul unor proiecte prin fonduri strructurale, altele fiind proiecte ale autoritatilor, iar altele au fost integral sponsorizate de firme, mai ales de IT.
Ce planuri sunt pentru digitalizare in 2013?
"In acest an nu avem pe lista de investitii clase digitalizate fiindca intai trebuie instruiti profesorii pentru a lucra cu noile tehnologii inainte ca acestea sa ajunga a fi folosite de elevi. Presupunand ca avem bani, multe dintre echipamente ar ramane neutilizate. Prin urmare, vom face o evaluare si trebuie sa facem pasii firesti:
- 1 Conectarea la internet
- 2 Dezvoltarea soft-urilor educationale, si aici vorbim de manuale digitale.
- 3 Profesorul trebuie sa aiba pregatirea necesara inainte de a intra la clasa si vom folosi fondurile structurale pentru a pregati profesorii pentru utilizarea manualelor digitale", explica ministrul Educatiei.
El spune ca pentru urmatoarele 12-18 luni vorbim de un total de 24.000 de cadre didactice ce trebuie instruite, cele care predau la clasa I, la a II a, la V a
Pricopie a vorbit si despre metodologia legata de manualele digitale si despre calendarul realizarii manualelor scolare. "Sunt finalizate, avem metodologia, de doua ori au fost puse in dezbatere publica atat metodologia, cat si calendarul. Editorii au cerut un timp pentru a avea posibilitatea sa dezvolte aceste manuale digitale, noi le-am acordat timpul si acum in septembrie supunem lucrurile a treia oara dezbaterii publice pentru a ne asigura ca nu mai sunt neintelegeri si neclaritati, iar cand demaram procesul vrem ca traseul sa fie foarte bine inteles"
Remus Pricopie a tinut sa le raspunda si celor care spun ca, in conditiile in care o parte din scoli stau sa cada, e exagerat sa vorbim de tablete si smart TV, explicand ca trebuie sa ne ocupam in acelasi timp de mai multe lucruri "Faptul ca inca avem probleme in sistem nu inseamna ca trebuie sa blocam acest proiect. Cineva a spus ca trebuie sa terminam scolile de reparat si apoi sa ne ocupam de digitalizare. Eu cred ca trebuie sa le facem in acelasi timp si pe unele si pe altele. Pentru fiecare problema avem o foaie de parcurs destul de clara, astfel incat in scurt timp sa avem continuturile digitale la care sa aiba acces atat copii din tara cat si din strainatate"
Pentru digitalizare un atuu tine si de faptul ca mai toate scolile din orase sunt conectate la internet, iar la sate cam jumatate dintre unitati au internet, derulandu-se insa un proiect de instalare de conexiuni broadband in toate scolile.
"Eu cred ca in patru-cinci ani nici n-o sa mai recunoastem clasa (...) De fapt noi asistam, dupa multi ani, la o schimbare fundamentala de filosofie a clasei. Uitati-va cum sunt asezati copii si cum interactioneaza profesorul cu ei, uitati-va cat de repede se face verificarea", a mai spus ministrul.
Importanta invatamantului digital este reafirmata si de studiile in domeniu, care arata ca, in momentul in care elevii se bucura de o experienta de invatare interactiva, acestia retin 75% din informatii, in timp ce doar 20% dintre informatii sunt retinute atunci cand suportul de invatare este doar audio-video. In momentul in care informatia este citita, elevii retin pana la 5% din informatie, spun cei de la Samsung intr-un comunicat de presa.
Obiectivul parteneriatului dintre Ministerul Educatiei Nationale si Samsung il reprezinta familiarizarea elevilor si a profesorilor cu solutii de invatare performante, care pot sa usureze procesul de predare-invatare si sa-l faca mai atractiv.
Samsung Electronics Romania si Ministerul Educatiei Nationale au semnat in luna iunie a acestui an un parteneriat pentru amenajarea unor sali de clasa "smart" in liceele din Bucuresti, Timisoara si Iasi cu echipamente IT de ultima generatie.
Mii de scoli n-au toalete, centrala termica, apa curenta, ce drac' sa faca astazi cu niste tablete, cand nu exista internet in scoala ?
Pe deasupra, doar 30% din profesorii de astazi stiu sa foloseasca un calculator, asa ca pana la "clasa digitalizata" mai e muuult, vreo 2 generatii...
Mai intii trebuie vazut ca manualele digitale functioneaza intr-adevar (rezultatele in lume sunt slabe). Nu ai nevoie de tableta ca sa utilizezi un asemenea manual asa cum nu ai nevoie, in clasa, de manual scris pe hirtie. Manualul se foloseste mai mult acasa.
In clasa un proiector legat la un PC obisnuit este suficient.
Sau poate o sa le primeasca si pe astea digital.
Da' ce spaga sa iei de la un WC in fundul curtii pe langa softuri de facut nu-stiu-ce cu laptopuri de ultima generatie.
iata banii europeni si banii investiti de ministerul educatiei/statul roman.
punct.
Prea mult de spus,probabil alta cale de a fura bani nu exista.
2. Dupa construirea spatiului necesar de a fi utilat la nivel maxim de digitalizare, sa-mi spuneti de unde se vor aloca bani pentru a se upgrada anual tabletele si toate accesoriile, tinand cond ca cel putin de 2-3 ori pe an se scot pe piata intrumente din ce in ce mai perfomante si aplicatii care funtioneaza doar pe ultimele generatii de hardware & software....atata timp cat noi avem probleme sa alocam cateva zeci de milioane de euro pt niste boli banale de care, in tarile normale, nu se mai moare de ani buni??
stand drept si judecand stramb, anul acesta au inceput anul scolar la 15 septembrie peste 3 milioane de elevi si prescolari.
sa mai scadem prescolarii, si tot raman 2 milioane de elevi.
sa impartim cele 100 milioane la numarul de elevi, si obtinem o suma colosala de 50 euro de caciula, cu care se poate cumpara cu succes o tableta foarte performanta, pentru elevi, insa numai de la farmacie.
si uite asa, ne-am pricopsit cu un ministru de 2 euro.
Domnul ministru visează sau iară este o ''afacere'' a unei persoane de la putere ?Sau a uneia din parlament.Să vină în Caraș-Severin în inspecteze și să vadă în ce condiții sint grupurile sanitare din școli și atunci să cheltuie banii pe ce trebuie că și așa sînt puțini.
Digitizarea trebuie facuta pentru elevi, pentru profesori si pentru scoli.
Nu scoala trebuie sa poarte grija procurarii dispozitivelor. Scoala trebuie sa ceara respectarea unui standard si sa ofere mecanisme de finantare (rate spre ex. girate cu alocatia elevului) pentru achizitia unui dispozitiv care indeplineste niste conditii tehnice minime si eventual mai poate acredita local un atelier pentru depanarea acestor dispozitive.
In ceea ce priveste upgrade-urile tehnologice acestea se fac mutand cheltuielile pentru rechizitele traditionale in directia upgrade-ului.
Dar inca odata aceasta responsabilitate este impartita intre scoala pe de-o parte si elev+profesor pe cealalta parte.
Ce mai intra neaparat in grija scolii este reteaua locala si conexiunea la internet cu protectie parentala.
In rest manuale electronice software-uri LMS SIS-uri s.a ar trebui sa revina ca responsabilitate scolii doar pentru achizitie din surse acreditate, iar aceste acreditari ar trebui date prin intermediul unui consiliu educational national strict profesional fara ingerinta politica nu cum se face acum pe pile si relatii prin ministerul educatiei cotropit de cine stie ce dihanii politice si dupa criteri abramburistice mostenite perpetuu si "intotdeauna" de la fostii "cotropitori" educationali.