Lotul olimpic al Romaniei a obtinut cele mai bune rezultate din istoria participarilor la Olimpiada Internationala de Astronomie, anunta Ministerul Educatiei intr-un comunicat remis HotNews.ro. Elevii romani au obtinut in total 7 medalii, dintre care 2 medalii de aur, 2 medalii de argint si 3 medalii de bronz. In clasamentul neoficial pe natiuni, Romania a ocupat locul 3.

Olimpicii romani la AstronomieFoto: edu.ro

Olimpiada Internationala de Astronomie s-a desfasurat in perioada 6 - 14 septembrie, in Vilnius (Lituania). Aceasta a fost a XVIII-a editie a olimpiadei, care a reunit peste 160 de concurenti din 18 de tari.

Medaliile de aur:

  • Paul Andrei Draghis - elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Vasile Lucaciu" din Baia Mare. El a mai castigat anul acesta si medalia de argint la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica, care s-a desfasurat in Grecia. Paul Andrei Draghis este laureat cu aur si la editia precedenta a Olimpiadei Internationale de Astronomie. 
  • Tudor Suciu - elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Vasile Lucaciu" din Baia Mare

Medaliile de argint:

  • Andrei Catalin Raduc - elev in clasa a IX-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti
  • Malina Rosca - absolventa a clasei a VIII-a la Scoala Gimnaziala "Mihai Eminescu" din Alba Iulia

Medaliile de bronz:

  • Maria Cristiana Dedu - eleva in clasa a IX-a la Colegiul National "Petru Rares" din Piatra-Neamt
  • Sebastian Trifa - elev in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti

Tarile care au participat la Olimpiada Internationala de Astronomie 2013

Peste 160 de concurenti din urmatoarele regiuni au participat la aceasta olimpiada: Armenia, Bangladesh, Bulgaria, China, Crimeea, Cehia, Estonia, India, Indonezia, Italia, Kazahstan, Lituania, Regiunea Moscova, Romania, Rusia, Coreea de Sud, Sri Lanka, Suedia, Thailanda, Ucraina.

Ministerul Educatiei Nationale a precizat la solicitarea HotNews.ro ca pe primele doua locuri in ierarhia neoficiala s-au clasat India si Rusia, iar Romania a ocupat locul al III-lea.

Rezultatele Romaniei la olimpiada, de la prima participare si pana in prezent

Romania participa la aceasta olimpiada incepand din anul 2003. Potrivit datelor puse la dispozitia HotNews.ro de Ministerul Educatiei, in 2003 Romania nu a obtinut nicio medalie, in 2004 lotul olimpic roman a obtinut o medalie de argint si una de bronz, in 2005 nu a obtinut nicio medalie, in 2006 - o medalie de argint si una de bronz, in 2007 - 2 medalii de argint si 3 de bronz, in 2008 - o medalie de aur, una de argint si 2 de bronz, in 2009 - 2 medalii de argint si 3 de bronz, in 2010 - 2 medalii de argint si 2 de bronz, in 2011 - o medalie de aur, 3 de argint si una de bronz, in 2012 - 2 medalii de aur, iar in 2013 - 2 medalii de aur, 2 de argint si 3 de bronz.

Vezi aici rezultatele integrale de la Olimpiada Internationala de Astronomie

Citeste si: