Remus Pricopie: Este frauda cand profesorii strang bani pentru fondul scolii. Este inadmisibil

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 16 septembrie 2013, 14:07 Actualitate | Esenţial


Remus Pricopie
Foto: Agerpres
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat luni ca este frauda si evaziune fiscala atunci cand profesorii sau directorii de scoli aduna bani de la parinti pentru fondul scolii, relateaza Agerpres.

"Este inadmisibil asa ceva. Cadrele didactice trebuie sa respecte legea. Este frauda cand un cadru didactic incearca sa impuna anumite auxiliare, ca sa nu mai vorbim de faptul ca este si evaziune fiscala. Este inadmisibil atunci cand se solicita bani la scoala, asa-zisul fond al scolii. De fapt, aceia nu sunt bani fiscalizati, nu exista chitante, nu exista transparenta in utilizarea acestor bani, iar fondul clasei trebuie sa fie un instrument care tine de optiunea fiecarui parinte. Eu, ca parinte, pot sa iau decizia ca pot sa contribui cu ceva, dar scoala nu ma poate obliga", a spus Pricopie la Ploiesti, la deschiderea anului scolar de la Colegiul National 'Mihai Viteazul'.

Acesta a precizat ca a si demis un director dupa ce i-au fost semnalate astfel de nereguli: "Am eliberat din functie un director de scoala, undeva in nordul tarii, pentru ca am primit pe facebook din partea comitetului de parinti mesaje care m-au nemultumit. Am verificat situatia, era corecta, acea doamna nu mai este director", a explicat acesta.

In alta ordine de idei, ministrul Educatiei a precizat ca nu este multumit de faptul ca 24% din scolile nu au primit avize sanitare pentru ca nu sunt racordate la sistemul de canalizare sau apa curenta.

Remus Pricopie, in luna mai: Eu cred ca ar fi foarte bine daca acest fond al clasei ar fi la lumina, ar fi oficializat si ar exista reguli clare

In luna mai, ministrul Remus Pricopie declara ca doreste aplicarea unor reguli clare in ceea ce priveste fondul clasei. "Eu cred ca ar fi foarte bine daca acest fond al clasei ar fi la lumina, ar fi oficializat si ar exista reguli clare de utilizare si constituire a lui", preciza atunci Remus Pricopie.

"Vreau sa subliniez ca fondul clasei nu poate sa implice o obligativitate din partea parintilor de a contribui. Cine doreste contribuie, cine nu doreste, nu contribuie. In plus, nici nu trebuie sa existe vreo ierarhie a contributorilor, trebuie sa existe o transparenta a sumelor constituite si a modului de utilizare a sumelor", a sustinut ministrul Educatiei.

Potrivit acestuia, sistemul este folosit "peste tot in lume in statele dezvoltate" ca "o sursa de crestere a bugetului".

"Per total, in bugetul Educatiei vorbim de 5%. Este un instrument care se poate folosi si care poate acoperi unele nevoi. Nu vorbim de acele nevoi obligatorii pe care statul trebuie sa le acopere, ci de facilitati suplimentare pe care o scoala le-ar putea avea ca urmare a acestui fond", a afirmat Remus Pricopie.

Acesta nu a putut preciza data la care s-ar putea trece la legalizarea fondului clasei, dar a spus ca "determinarea este clara" in adoptarea acestui proiect. Detalii aici

Remus Pricopie: 79% dintre profesori sunt titulari

Aproximativ 79% dintre profesori sunt titulari, aproape 20% sunt profesori calificati suplinitori si 1,18% sunt necalificati, a anuntat luni, 16 septembrie, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, citat de Agerpres.

"Avem 1,18% profesori necalificati, toti ceilalti sunt profesori calificati, cu pregatirea necesara. Unii sunt titulari, altii sunt suplinitori pentru ca, desi au calificarea necesara, nu au reusit sa obtina un post si sa se titularizeze. Avem 79% profesori titulari si diferenta in jur de 20% profesori calificati suplinitori", a spus Pricopie.

Amintim ca la examenul de titularizare de anul acesta, 47,78% dintre candidati au obtinut note mai mari de 7, minimul necesar pentru angajarea pe perioada nedeterminata (titularizare). Detalii aici

Ministrul a anuntat si ca pe agenda Guvernului se afla o modificare la Legea Educatiei, care va fi supusa dezbaterii publice, si care prevede ca profesorii care primesc mita vor fi pedepsiti imediat.

Ministrul a anuntat ca draftul noul regulament scolar este finalizat si ca urmeaza sa fie discutat cu sindicatele, cu Consiliul Elevilor, Asociatia Parintilor, iar apoi va fi aprobat.

"Trebuie sa fim atenti la ceea se ce intampla in scoala. Nu cred ca este normal sa se vina la scoala cu cutit, cu alte lucruri de genul acesta. Daca autoritatile responsabile de aceste lucruri considera ca in anumite situatii speciale trebuie sa ia si astfel de masuri, vor analiza si vom decide. Anul trecut am avut mai putine cazuri de violenta in scoli, dar in orice caz￯", a spus demnitarul.

Anul acesta, potrivit lui Pricopie, 76% din scoli au avizele sanitare necesare, fata de 715 anul trecut. "Inventarierea acestor scoli nu s-a terminat. Inca mai sunt scoli care urmeaza sa primeasca zilele acestea avizul. Sunt judete care au 98% avizul sanitar, de exemplu Brasov, Bucuresti. Sunt judete unde procentul de scoli care au obtinut avizul sanitar nu depaseste 30%", a explicat ministrul Educatiei.

El a mai anuntat ca simularile pentru examene nationale la clasele a VIII-a, a XI-a si a XII-a vor fi organizate la nivel national de aceleasi echipe care redacteaza subiectele pentru examenele nationale.

"Am avut o prima discutie cu colegii din minister, cu sindicatele si parintii. Calendarul este destul de aglomerat. Vor fi anuntate in timp util nu doar calendarul, dar si procedurile, pentru ca anumite proceduri sunt noi si va trebui sa le definim", a explicat Pricopie.

'Evaluarile de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a le introducem anul acesta, am avut o pilotare. In patru saptamani sunt facute publice rezultatele de la aceste evaluari. Testele pe care le-am administrat si care au fost pregatite pentru aceasta pilotare vor fi publicate astfel incat fiecare elev de clasele a II-a, a IV-a si a VI-a sa primeasca o brosura cu aceste texte plus explicatiile de ce este important acest test. Rezultatele de la aceste teste nu vor fi trecute in catalog", a explicat ministrul Remus Pricopie.

Ministrul Educatiei: Este nedrept ca 8% dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a nu merg la liceu

Prezent la Ploiesti, la ceremonia de deschidere a anului scolar organizata la Colegiul National "Mihai Viteazul", ministrul Educatiei a vorbit si despre abandonul scolar dupa clasa a VIII-a.  "Este nedrept ca in 2013 in Romania aproximativ 0,5% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 7 ani sa nu fie lasati de parintii lor sa participe la scoala. Este nedrept ca 8% dintre elevii care anul trecut erau inmatriculati in clasa a VIII-a anul acesta sa nu ii gasim in scoala, desi invatamantul este obligatoriu pana la clasa a X-a. In anul scolar pe care-l incepem astazi ne propunem sa abordam frontal, dar cu echilibru si profesionalism, toate aceste probleme. Realitatile trebuie privite asa cum sunt", a afirmat ministrul Educatiei, citat de Mediafax.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7283 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  .. (Luni, 16 septembrie 2013, 14:11)

  costinescu [utilizator]

  dar cu profesorii care dau meditatii in particular propriilor elevi, apoi in timpul anului scolar ii favorizeaza pe acestia in defavoarea celor care nu fac meditatii cu respectivul profesor, cum e? asta nu e tot frauda? va dau eu un exemplu concret, daca nu ma credeti.
 • +9 (9 voturi)    
  hm (Luni, 16 septembrie 2013, 14:36)

  liviu_ [utilizator]

  sa o vedem si pe asta... nu se intampla decat de 23 de ani...
 • +9 (15 voturi)    
  Cu ce bani se amenajeaza clasele, d-le ministru ? (Luni, 16 septembrie 2013, 14:40)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Ca bani de la scoala sau materiale nu se primesc...

  Va spun eu, cu banii cadrelor didactice care-si iau de la gura de dragul copiilor, ca acestia sa nu intre in prima zi de scoala intr-o clasa goala, rece, pustie...

  De ce nu se pot deconta la scoala cheltuielile cu materiale didactice (harti, planse, caiete speciale, consumabile etc.), ca atunci n-ar mai fi nevoie de niciun leu de la parinti...?
  • +4 (6 voturi)    
   problema sunt salariile (Luni, 16 septembrie 2013, 15:01)

   arthur_l [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   in invatamant sunt cele mai mici salarii si raman doar profesorii care chiar sunt dedicati meseriei.

   sunt salariile foarte mici. da unii profesori mai reusesc sa faca un proiect si sa mai castige ceva bani in plus, dar altii cei mai multi nu fac acest lucru.

   da sunt multi profesorii care pur si simplu aloca lunar din salariul lor cate 40 -100 de lei pentru a scoate la imprimanta foi a4 cu tot felul de exercitii si alte materiale educative pentru copii. scot aceste foi la imrpinanta din oras pentru ca scoala desi are imprimanta nu are bani de toner.

   da sunt profesori care sunt in partide politice si care au o anumita influenta la primar si atunci primarul le aloca bani pentru renovarea clasei.

   suntem i 2013 si nu exista un standard pentru scoli.

   intr-o scoala se schikmba termopanele la fiecare 2 ani pentru ca directorul stie sa atraga fonduri si stie cu ce firme sa lureze pentru ca si directorul sa ciupeasca ceva si in acelasi timp sunt scoli in 2013 nerenovate de 10 ani si care au latrina in curtea scolii si nu a apa curenta.

   si am fost intr-o excursie la munte si intr-o scoala cu clasele 1-8, intr-o clasa am vazut intr-un colt, un lighean frumos, cu sapun si cu un prosop curat. o scoala simpla dar frumoasa prin aceste lucruri marunte.

   si da mi-au dat lacrimile
   • +2 (2 voturi)    
    cine ramane? (Luni, 16 septembrie 2013, 15:19)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui arthur_l

    nu stiu daca atat de mult "cei dedicati" cat mai ales, cei pe care nu-i vrea nimeni.
    • +1 (1 vot)    
     Din pacate (Luni, 16 septembrie 2013, 16:41)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

     cred ca e mai degraba asa.. nu stiu cati pedagogi cu chemare mai sunt, si trebuie facut ceva.

     Acest Remus Pricopie pare un imb*cil sa puna accentul pe aceasta treaba.
     Daca se fac abuzuri, ele trebuie reclamate si luata pozitie unde e cazul.

     Lucrurile insa nu sutn asa clare.
     Cunosc cazul unui directoare de scoala care a organizat pe banii elevilor in anii 90 un cerc de informatica unde se platea o suma modica.
     Cercul era total finantat de parinti iar profesorul nu era incadrat ci platit la negru.
     Aceasta doamna mi-a spus ca are mustrari de constiinta, ca nu a mai facut niciodata ceva ilegal. Da, exista si exemple de genul asta.
     Problema insa era ca cercul nu ar fi existat daca se asteptau bani de la minister iar parintii si copiii erau in proportie de 99% foarte multumiti de ce s-a facut.
     Adica profesorul si-a asumat riscul dar uite cum vine ministrul si se agita aberant dand cu rahar in oamenii pe care ar trebui sa ii incurajeze in a face bine.

     Poate ar trebui sa explice de ce nu sunt bani pentru renovarea scolilor, ce este cu violenta din scoli, de ce nivelul pregatirii profesorilor a scazut dramatic si unde sunt pedagogii de alta data.
  • +1 (1 vot)    
   asta e tare... (Luni, 16 septembrie 2013, 15:20)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   clasele se amenajeaza cu bani de la cadrele didactice? iute d-aia nu va crede nimeni cand spuneti ca salariile sunt mici, faceti niste glume de nu rade nimeni, din contra, picati de fazan...
   uitati un lucru elementar, ceea ce sopuneti voi, se verifica usor in teren, toti suntem parinti, avem copii la scoala si pot spune ca pe toti ne costa foarte mult scoalaa, am renovat la sali de clasa de nu vreau sa mai aud de asa ceva...
   auzi, se menajeaza clasele cu banii cadrelor didactice, ei nici acum nu stiu daca sunt sau nu sufieicnte cadre didactice, dca s-au ocupat toate posturile, toata vara nu-i prinzi prin scoli si acum vin si spun ca dau bani pentru scoala...
   rusinica! rusinica!
   • 0 (0 voturi)    
    nu sunt toti asa (Luni, 16 septembrie 2013, 16:42)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

    dar e deplasat sa zici ca profesorii pun bani sa se repare scoala.

    Insa nu as generaliza faza cu profesorii, tu mai tii minte cand erai in scoala? chiar toti profesorii erau disperati si incapabili?
   • 0 (0 voturi)    
    Drept la replica... (Marţi, 17 septembrie 2013, 10:27)

    Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

    - hartie imprimanta
    - toner (pentru imprimanta de acasa pe care se vor face zilnic 30-60 de fise de lucru pentru copii)
    - folii pentru laminare
    - polistiren pentru panouri de afisare planse pe peretii clasei
    - creta colorata
    - hartie glasata
    - bureti
    - perforator
    - capsator
    - planse cu personaje din basme
    ...
    si cate or mai fi, toate astea le-am vazut ieri intr-o clasa pregatitoare ieri si toate au fost cumparate din banii profesoarei (avea si facturi pe numele ei) pentru ca prichindeii nostri sa aiba din prima zi toate conditiile. Credeti ca scoala a dat sau decontat ceva din toate astea ? Exista un copiator pentru cele 80-90 de cadre didactice si se sta la coada sa fie folosit...

    Cam cat credeti ca au costat toate astea ? De exemplu, dvs. ati cumpara din bani proprii (fara sa decontati vreodata) benzina pentru masina firmei cu care mergeti la un client sau ati merge cu masina personala fara sa cereti vreun ban pentru asta ?

    Rusinica sa le fie carelor didactice care-si fac meseria de ras...!
 • +4 (4 voturi)    
  avizele sanitare (Luni, 16 septembrie 2013, 14:45)

  arthur_l [utilizator]

  cica e frauda chestia cu banii pentru fondul scolii - mama ce gluma. m-am tavalit de ras prin camera.

  dar domnule pricopie, nu a fost frauda cand directorul unei scolii apartinand de partidul x din comuna x le-a spus copiilor sa le spuna la parinti cu cine sa voteze???

  dar cand in scoala x vine deputatul x cu stegulete ale partidului x inanite de alegeri si incepe sa se laude cu cati bani s-a refacut scola nu e campanie eectorala si nu e frauda.

  dar cand copiii sunt terorizati de profesorii care se plang in clasa ca ce salarii mici au nu e frauda?

  dar sa revenim la alta problema care apare in fiecare an:

  ma fratilor io mor cand aud deastea. in fiecare an e aceeasi si aceeasi problema cu scolile - in fiecare an la mine in judet sunt scoli care nu au aviz sanitar.

  nu au aviz sanitar pentru ca scolile au latrina - pe romaneste buda in curtea scolii fara apa curenta.

  da suntem ca in africa dar voi nu vedeti asta.

  iar guvernantii astia sunt cretini si sunt batuti in cap pentru ca ei nu au dus la capat nici o strategie propua dupa 1989.

  deci propun

  1. in judetul x sa fie propua urmatoarea strategie
  in anul 204 toate scolile din judet vor fi dotate cu apa curenta (unde nu se poate se foloseste o pompa si se sapa o fantana sau se trage apa cu pompa din vale intr-un rezervor) si se doteaza cu toaleta (unde nu exista canalizare sa puna fosa septica de capacitate mare. dar fosa din fibra nu improvizatii din beton in care sa cada copiii.

  dar nu se poate face fratilor. pentru ca si la scoli se fura. adica si la o simpla scoala un geam costa de 10 ori si trebuie sa vina o firma propusa de inspectorul scolar sau de omul politici din judet sau comuna.
  asa ca nu va stresati si nu va crizati.
  ne vedem la anu cand vor fi 25 % din scoli care nu vor avea avize sanitare, vor fi tot aceleasi scoli cu latrine si tot zeci de copii bolnavi de hepatita.
  iar fondul scolii tot va trebui platiti pentru ca altfel ar cadea scoala pe bietii elevi pentru ca atlti sa poata fura
 • -1 (1 vot)    
  fondul clasei (Luni, 16 septembrie 2013, 14:47)

  lucyan [utilizator]

  nu trebuie "sa fie un instrument", el ori este frauda, infractiune, evaziune, ori este legal, pe mine nu ma incalzeste cu nimic daca propunerea de a strange bani pentru fondul scolii vine de la un cadru didactic sau de la un comitet de parinti, propune un parinte, altii sunt de acord sau de rusine nu zic nimic, si gata, trebuie sa ne conformam...
  si intr-un caz si in celalalt, evaziune este, nimeni nu controleaza exact ce se face cu banii...
  pe langa acest fond, in fiecare an schimbam ba perdele, ba parchet, ba banci, ba geamuri de termopan, etc., etc...
  • 0 (2 voturi)    
   Mai luciane. Ai copii la scoala? (Luni, 16 septembrie 2013, 18:09)

   pseudoeu [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

   Mai luciane. Ai copii la scoala? Eu am 3. Si mi-am propus sa le ofer o viata cat mai buna. Iar pt. mine viata buna = educatie buna. Si asta inseamna din start ca nu ma pot baza pe oferta standard a statului. In plus, am mai invatat din cartile si filmele cu capitalisti bogati ca educatia/stiinta costa. Asa ca eu ca si parinte ma voi stradui sa fac tot ce-mi sta in putinta pt. a oferi copiilor mei acea educatia. Asta e problema numaru UNO. Problema numero DUE e ca matale zici de evaziune. Da-mi voie sa reformulez putin problema: in raport cu tunurile date statului de catre diversi si care au lasat poporu si f...t in c..r si cu banii luati, si compari cu avesti evazioniusti nenorociti care incearca sa educe niste copii pt. ca poate in viitor vor putea face ceva bun pt. tara asta, ce preferi?
   • -1 (1 vot)    
    imi pare rau pt. tine (Luni, 16 septembrie 2013, 18:40)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui pseudoeu

    ca nu ai invatat nimic din filmele cu/despre capitalisti/capitalism. ca este un leu, sau un milion, tot evaziune se cheama.
    nu poti sa ameninti elevul ca nu-i inchei media pt. ca nu a cotizat la fondul clasei, cu toate ca intre parinti/elev si scoala s-a incheiat un contract care interzice colectatrea de bani de la copii, indiferent de motiv.
    legat de salariile profesorilor, ati avea mari surprize daca ar fi facute publice pe siteul ministerului, ca doar sunt platiti din bani publici. de ce nu sunt facute publice ? politicienii stiu de ce.
 • +1 (1 vot)    
  stai ca vine solutia (Luni, 16 septembrie 2013, 14:52)

  arthur_l [utilizator]

  e atat de simplu dar astia-s cretini

  nu exista un standard

  adica
  1. fiecare scoala sa fie dotata cu apa curenta, canalizare, toalete cu sapun lichid, apa calda, hartie de toaleta,

  2. fiecare scoala sa aiba incalzire

  3. fiecare scoala sa aiba ferestre de calitate sa nu bata curentu prin salile de clasa.

  si apoi sa urmeze celelalte dotari

  suntem in 2013. cand langa scoala care are buda in curte, fara apa si fara hartie de toaleta sau sapun s-a construit un nou sediu al primariei sau o sala de sport la un cost cat 5000 de toalete decente

  suntem in 2013 cand in acelasi oras o scoala are pe jos parchet, banci, etc, iar in acelasi oras exista o scoala care apa de la baie curge si tevile sunt ruginite, fara hartie de toaleta si fara sapun.  deci declaratii ale ministrului asa cam cum face si ponta. hai sa vorbim ca sa nu tacem
 • +3 (3 voturi)    
  Pentru Hotnews: Investigati frauda (Luni, 16 septembrie 2013, 14:56)

  Sani [utilizator]

  As dori sa investigati in ce masura rezultatele de la examenul de evaluare (trecerea din clasa a- VIII-a la liceu) au fost luate exclusiv in considerare la inceperea clasei a IX-a?

  Mai clar: In Timisoara, se poate verifica daca, lista cu repartitia de dupa examenul de evaluare din iunie corespunde 100% cu repartitia efectiva a elevilor din septembrie (ACELASI AN, 2013)

  Adica, nu cumva pentru unii copii, rezultatele evaluarii n-au fost obligatorii si dupa ce in iunie 2013 au for repartizati in functie de medie, in septembrie 2013 au parut ca elevi la licee a caror medie de intrare a fost peste media obtinuta de ei.

  Hotnews, va rog analizati acest aspect. Cred ca nu numai in Timisoara.

  Sa stie parintii si elevii daca examenul este obligatoriu sau plasa si relatiile sunt obligatorii iiar examenul este doar pentru fraieri.

  Rog un raspuns! Puteti incepe investigatia?

  PS: Nu de alta, dar sa stim si noi in ce tara traim!
 • +1 (1 vot)    
  Fortzos tare, dl ministru! (Luni, 16 septembrie 2013, 15:30)

  cetateanu_roman [utilizator]

  Cred ca declaratia e incompleta. Inceputul era asa: "De anul acesta avem buget 6% din PIB. Daca cineva mai solicita un ban in plus, va fi clientul Procuraturii. Si ca sa nu se inteleaga ca e vorba doar de fondul clasei, mai enumar inca cateva situatii in care voi intolerant: bani pentru inspectii si diverse evaluari, bani pentru culegeri/reviste/caiete speciale, bani pentru cursuri. Mare atentie, deci, doamnelor si domnilor inspectori, directori si profesori!...... Acum, revenind la realitate, bugetul nu este suficient, ca atare putem face mici concesii.Vor ramne in vizorul nostru doar educatorii, invatatorii si dirigintii care solicita fondul clasei. Si cum v-am spus, nici usturoi n-am mancat si nici gura nu-mi miroase "
 • 0 (2 voturi)    
  de ce nu-i spune nimeni ca e tampit (Luni, 16 septembrie 2013, 18:03)

  pseudoeu [utilizator]

  Locuiesc in Germania, za mother and za father of all Europe (pe limba lu Cacarau). Si si aici exista un fond al clasei. Sume nefiscalizate, nedeclarate pe care in mod socante, NU se plateste impozit. Va dati seama? Cum a putut fiscu german sa rateze asa ceva! Pai pt. ca fondul scoli este vazut ca o necesitate prin care parinti pot contribui (in conditiile in care invatamantu si aici e moka) la bunul mers al procesului educativ. La fel cum de altfel incearca si sarmanii parinti in RO. Mentionez ca am avut copii in scoala si in RO si si acolo am platit fondul clasei si nu mi-a parut rau de loc. Doar ca m-am mai si implicat putin.

  Problema insa in RO e ca in majoritatea cazurilor in care se ajunge la scandal e ca parinti se raporteaza la scoala ca la automatu de bauturi/cafea: baga banu si asteapta sa iasa plodu destept fara ca ei sa mai faca ceva. In plus, in momentu in care ei dau bani la fondu clasei si mai dai si cate o atentie la doamna, atunci se asteapta ca respectiva/respectivul cadru didactic sa faca aport la orice cerere a mujicului.

  Asadar problema nu e ca fondu clasei nu e fiscalizat (niste amarata sute de lei pe an, hai mii, daca clasa e mai avuta) ci ca cei care sunt implicati in sistem (atat profesori, dar MAI ALES parinti) se raporteaza gresit la acest fond.
 • +1 (1 vot)    
  vrajeli (Luni, 16 septembrie 2013, 20:10)

  dezabuzatul [utilizator]

  Tot ce declara stimatul domn ministru e demagogie. De la asa-zisele masuri luate pentru examen corecte pana la aceasta gaselnita.
  Azi, in consiliul profesoral, dirigintilor de la o scoala cu renume, li s-a cerut, cu onorata conducere in prezidiu, sa solicite bani parintilor pentru achizitia de calculatoare. Raspunsul a fost o mare tacere, ca oricum directiunea are mare sustinere politica, dar doar sa ofere, probabil avantaje, nu sa ceara fonduri pentru laboratorul de informatica. Se sesizeaza cineva?
 • +1 (1 vot)    
  si daca nu vrei sa il dai oare ce se intampla? (Luni, 16 septembrie 2013, 21:15)

  cluj28 [utilizator]

  Va spun eu: in clasa a 12-a intr-un moment de rebeliune am declarat ca nu vreau sa dau fondul clasei, tinand cont ca urma separat sa strangem alti bani pentru final de an si clasa era deja renovata din clasa a 9-a. Bun.. diriginta era profesoara de limba romana si la fiecare ora ma ridica in picioare si ma intreba daca am platit fondul clasei si de ce nu il platesc. Adica asta s-a intamplat zi de zi in primul semestru si cu nota 4 la teza. Nu zic ca meritam 10 la acea teza, mai ales ca ma pregateam pentru politehnica, dar mi-a ramas in memorie.. prima nota de 4!
 • +2 (2 voturi)    
  dar sa furati taxele ce e? (Luni, 16 septembrie 2013, 23:44)

  sorin3 [utilizator]

  Daca platesc toate taxele si totusi nu sint bani de sanatate si invatamint - asta nu e furt?
 • 0 (0 voturi)    
  manipularea banilor in scoli pentru primarii (Sâmbătă, 28 septembrie 2013, 0:27)

  fit [utilizator]

  Bani sunt si au fost dinttotdeauna, numai ca nu ajung unde trebuie. Fara sa stie parintii sunt folositi pentru strangerea de fonduri pentru buzunarelor personale sau ale partidelor primarilor si consilierilor din comunitate. Majoritatea parintilor si cadrelor didactice nu stiu ca directiile de invatamant din cadrul fiecarei primarii de localitate, care se ocupa de administrarea scolilor si gradinitelor, primesc bani de la primarii pentru cheltuielile materiale ale tuturor unitatilor de invatamant de stat.
  Cautati bugetele (care sunt publice, cu conditia ca primariile sa afiseze/actualizeze bugetele) pe site-urile primariilor, si la capitolul invatamant veti vedea ce sume mari s-au directionat de-a lungul timpului, mai ales in anii de dinainte, cand se striga sus si tare ca nu sunt bani… Daca primarul si consilierii lui sunt gospodari si corecti, acesti bani chiar ajung in scoli, daca nu sunt cinstiti, banii ajung in scoli doar pe hartie, toate dotarile facandu-le parintii.
  Banii sunt sifonati in primul rand de primarii in cardasie cu directorii, pentru ca nimeni nu controleaza cum s-au cheltuit banii la fata locului, nimeni nu verifica dosarele cu cheltuieli ale parintilor (nu se iau in considerare decat de parinti), nimeni nu verifica la fata locului nr. de inventar al pupitrelor, al parchetului, al jaluzelelor, al dulapurilor, al scaunelor, al tablelor magnetice, al aerelor conditionate. Nici consumul de hartie de xerox, markere etc. nu il verifica nimeni. Asa zisele donatii sau sponsorizari nu sunt afisate sau inscriptionate. Nu e normal cand donezi ceva sa scrie pe acel lucru “donat de…” ca sa te bucuri ca ai donat, iar comunitatea ta sa stie de aceasta fapta caritabila, incurajand ulterior si pe altii?! Aceste “donatii”, “sponsorizari” neinscriptionate sau neafisate in cadrul scolii sunt de fapt banii ce se cuvin de drept scolilor prin bugetele facute!! Directorii au grija sa omita la sedintele cu cadrele didactice sau parintii partea cea mai importanta.
  Gros


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by