Remus Pricopie: Este frauda cand profesorii strang bani pentru fondul scolii. Este inadmisibil
"Este inadmisibil asa ceva. Cadrele didactice trebuie sa respecte legea. Este frauda cand un cadru didactic incearca sa impuna anumite auxiliare, ca sa nu mai vorbim de faptul ca este si evaziune fiscala. Este inadmisibil atunci cand se solicita bani la scoala, asa-zisul fond al scolii. De fapt, aceia nu sunt bani fiscalizati, nu exista chitante, nu exista transparenta in utilizarea acestor bani, iar fondul clasei trebuie sa fie un instrument care tine de optiunea fiecarui parinte. Eu, ca parinte, pot sa iau decizia ca pot sa contribui cu ceva, dar scoala nu ma poate obliga", a spus Pricopie la Ploiesti, la deschiderea anului scolar de la Colegiul National 'Mihai Viteazul'.
Acesta a precizat ca a si demis un director dupa ce i-au fost semnalate astfel de nereguli: "Am eliberat din functie un director de scoala, undeva in nordul tarii, pentru ca am primit pe facebook din partea comitetului de parinti mesaje care m-au nemultumit. Am verificat situatia, era corecta, acea doamna nu mai este director", a explicat acesta.
In alta ordine de idei, ministrul Educatiei a precizat ca nu este multumit de faptul ca 24% din scolile nu au primit avize sanitare pentru ca nu sunt racordate la sistemul de canalizare sau apa curenta.
Remus Pricopie, in luna mai: Eu cred ca ar fi foarte bine daca acest fond al clasei ar fi la lumina, ar fi oficializat si ar exista reguli clare
In luna mai, ministrul Remus Pricopie declara ca doreste aplicarea unor reguli clare in ceea ce priveste fondul clasei. "Eu cred ca ar fi foarte bine daca acest fond al clasei ar fi la lumina, ar fi oficializat si ar exista reguli clare de utilizare si constituire a lui", preciza atunci Remus Pricopie.
"Vreau sa subliniez ca fondul clasei nu poate sa implice o obligativitate din partea parintilor de a contribui. Cine doreste contribuie, cine nu doreste, nu contribuie. In plus, nici nu trebuie sa existe vreo ierarhie a contributorilor, trebuie sa existe o transparenta a sumelor constituite si a modului de utilizare a sumelor", a sustinut ministrul Educatiei.
Potrivit acestuia, sistemul este folosit "peste tot in lume in statele dezvoltate" ca "o sursa de crestere a bugetului".
"Per total, in bugetul Educatiei vorbim de 5%. Este un instrument care se poate folosi si care poate acoperi unele nevoi. Nu vorbim de acele nevoi obligatorii pe care statul trebuie sa le acopere, ci de facilitati suplimentare pe care o scoala le-ar putea avea ca urmare a acestui fond", a afirmat Remus Pricopie.
Acesta nu a putut preciza data la care s-ar putea trece la legalizarea fondului clasei, dar a spus ca "determinarea este clara" in adoptarea acestui proiect. Detalii aici
Remus Pricopie: 79% dintre profesori sunt titulari
Aproximativ 79% dintre profesori sunt titulari, aproape 20% sunt profesori calificati suplinitori si 1,18% sunt necalificati, a anuntat luni, 16 septembrie, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, citat de Agerpres.
"Avem 1,18% profesori necalificati, toti ceilalti sunt profesori calificati, cu pregatirea necesara. Unii sunt titulari, altii sunt suplinitori pentru ca, desi au calificarea necesara, nu au reusit sa obtina un post si sa se titularizeze. Avem 79% profesori titulari si diferenta in jur de 20% profesori calificati suplinitori", a spus Pricopie.
Amintim ca la examenul de titularizare de anul acesta, 47,78% dintre candidati au obtinut note mai mari de 7, minimul necesar pentru angajarea pe perioada nedeterminata (titularizare). Detalii aici
Ministrul a anuntat si ca pe agenda Guvernului se afla o modificare la Legea Educatiei, care va fi supusa dezbaterii publice, si care prevede ca profesorii care primesc mita vor fi pedepsiti imediat.
Ministrul a anuntat ca draftul noul regulament scolar este finalizat si ca urmeaza sa fie discutat cu sindicatele, cu Consiliul Elevilor, Asociatia Parintilor, iar apoi va fi aprobat.
"Trebuie sa fim atenti la ceea se ce intampla in scoala. Nu cred ca este normal sa se vina la scoala cu cutit, cu alte lucruri de genul acesta. Daca autoritatile responsabile de aceste lucruri considera ca in anumite situatii speciale trebuie sa ia si astfel de masuri, vor analiza si vom decide. Anul trecut am avut mai putine cazuri de violenta in scoli, dar in orice caz", a spus demnitarul.
Anul acesta, potrivit lui Pricopie, 76% din scoli au avizele sanitare necesare, fata de 715 anul trecut. "Inventarierea acestor scoli nu s-a terminat. Inca mai sunt scoli care urmeaza sa primeasca zilele acestea avizul. Sunt judete care au 98% avizul sanitar, de exemplu Brasov, Bucuresti. Sunt judete unde procentul de scoli care au obtinut avizul sanitar nu depaseste 30%", a explicat ministrul Educatiei.
El a mai anuntat ca simularile pentru examene nationale la clasele a VIII-a, a XI-a si a XII-a vor fi organizate la nivel national de aceleasi echipe care redacteaza subiectele pentru examenele nationale.
"Am avut o prima discutie cu colegii din minister, cu sindicatele si parintii. Calendarul este destul de aglomerat. Vor fi anuntate in timp util nu doar calendarul, dar si procedurile, pentru ca anumite proceduri sunt noi si va trebui sa le definim", a explicat Pricopie.
'Evaluarile de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a le introducem anul acesta, am avut o pilotare. In patru saptamani sunt facute publice rezultatele de la aceste evaluari. Testele pe care le-am administrat si care au fost pregatite pentru aceasta pilotare vor fi publicate astfel incat fiecare elev de clasele a II-a, a IV-a si a VI-a sa primeasca o brosura cu aceste texte plus explicatiile de ce este important acest test. Rezultatele de la aceste teste nu vor fi trecute in catalog", a explicat ministrul Remus Pricopie.
Ministrul Educatiei: Este nedrept ca 8% dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a nu merg la liceu
Prezent la Ploiesti, la ceremonia de deschidere a anului scolar organizata la Colegiul National "Mihai Viteazul", ministrul Educatiei a vorbit si despre abandonul scolar dupa clasa a VIII-a. "Este nedrept ca in 2013 in Romania aproximativ 0,5% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 7 ani sa nu fie lasati de parintii lor sa participe la scoala. Este nedrept ca 8% dintre elevii care anul trecut erau inmatriculati in clasa a VIII-a anul acesta sa nu ii gasim in scoala, desi invatamantul este obligatoriu pana la clasa a X-a. In anul scolar pe care-l incepem astazi ne propunem sa abordam frontal, dar cu echilibru si profesionalism, toate aceste probleme. Realitatile trebuie privite asa cum sunt", a afirmat ministrul Educatiei, citat de Mediafax.
Citeste si:

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Va spun eu, cu banii cadrelor didactice care-si iau de la gura de dragul copiilor, ca acestia sa nu intre in prima zi de scoala intr-o clasa goala, rece, pustie...
De ce nu se pot deconta la scoala cheltuielile cu materiale didactice (harti, planse, caiete speciale, consumabile etc.), ca atunci n-ar mai fi nevoie de niciun leu de la parinti...?
sunt salariile foarte mici. da unii profesori mai reusesc sa faca un proiect si sa mai castige ceva bani in plus, dar altii cei mai multi nu fac acest lucru.
da sunt multi profesorii care pur si simplu aloca lunar din salariul lor cate 40 -100 de lei pentru a scoate la imprimanta foi a4 cu tot felul de exercitii si alte materiale educative pentru copii. scot aceste foi la imrpinanta din oras pentru ca scoala desi are imprimanta nu are bani de toner.
da sunt profesori care sunt in partide politice si care au o anumita influenta la primar si atunci primarul le aloca bani pentru renovarea clasei.
suntem i 2013 si nu exista un standard pentru scoli.
intr-o scoala se schikmba termopanele la fiecare 2 ani pentru ca directorul stie sa atraga fonduri si stie cu ce firme sa lureze pentru ca si directorul sa ciupeasca ceva si in acelasi timp sunt scoli in 2013 nerenovate de 10 ani si care au latrina in curtea scolii si nu a apa curenta.
si am fost intr-o excursie la munte si intr-o scoala cu clasele 1-8, intr-o clasa am vazut intr-un colt, un lighean frumos, cu sapun si cu un prosop curat. o scoala simpla dar frumoasa prin aceste lucruri marunte.
si da mi-au dat lacrimile
Acest Remus Pricopie pare un imb*cil sa puna accentul pe aceasta treaba.
Daca se fac abuzuri, ele trebuie reclamate si luata pozitie unde e cazul.
Lucrurile insa nu sutn asa clare.
Cunosc cazul unui directoare de scoala care a organizat pe banii elevilor in anii 90 un cerc de informatica unde se platea o suma modica.
Cercul era total finantat de parinti iar profesorul nu era incadrat ci platit la negru.
Aceasta doamna mi-a spus ca are mustrari de constiinta, ca nu a mai facut niciodata ceva ilegal. Da, exista si exemple de genul asta.
Problema insa era ca cercul nu ar fi existat daca se asteptau bani de la minister iar parintii si copiii erau in proportie de 99% foarte multumiti de ce s-a facut.
Adica profesorul si-a asumat riscul dar uite cum vine ministrul si se agita aberant dand cu rahar in oamenii pe care ar trebui sa ii incurajeze in a face bine.
Poate ar trebui sa explice de ce nu sunt bani pentru renovarea scolilor, ce este cu violenta din scoli, de ce nivelul pregatirii profesorilor a scazut dramatic si unde sunt pedagogii de alta data.
uitati un lucru elementar, ceea ce sopuneti voi, se verifica usor in teren, toti suntem parinti, avem copii la scoala si pot spune ca pe toti ne costa foarte mult scoalaa, am renovat la sali de clasa de nu vreau sa mai aud de asa ceva...
auzi, se menajeaza clasele cu banii cadrelor didactice, ei nici acum nu stiu daca sunt sau nu sufieicnte cadre didactice, dca s-au ocupat toate posturile, toata vara nu-i prinzi prin scoli si acum vin si spun ca dau bani pentru scoala...
rusinica! rusinica!
Insa nu as generaliza faza cu profesorii, tu mai tii minte cand erai in scoala? chiar toti profesorii erau disperati si incapabili?
- toner (pentru imprimanta de acasa pe care se vor face zilnic 30-60 de fise de lucru pentru copii)
- folii pentru laminare
- polistiren pentru panouri de afisare planse pe peretii clasei
- creta colorata
- hartie glasata
- bureti
- perforator
- capsator
- planse cu personaje din basme
...
si cate or mai fi, toate astea le-am vazut ieri intr-o clasa pregatitoare ieri si toate au fost cumparate din banii profesoarei (avea si facturi pe numele ei) pentru ca prichindeii nostri sa aiba din prima zi toate conditiile. Credeti ca scoala a dat sau decontat ceva din toate astea ? Exista un copiator pentru cele 80-90 de cadre didactice si se sta la coada sa fie folosit...
Cam cat credeti ca au costat toate astea ? De exemplu, dvs. ati cumpara din bani proprii (fara sa decontati vreodata) benzina pentru masina firmei cu care mergeti la un client sau ati merge cu masina personala fara sa cereti vreun ban pentru asta ?
Rusinica sa le fie carelor didactice care-si fac meseria de ras...!
dar domnule pricopie, nu a fost frauda cand directorul unei scolii apartinand de partidul x din comuna x le-a spus copiilor sa le spuna la parinti cu cine sa voteze???
dar cand in scoala x vine deputatul x cu stegulete ale partidului x inanite de alegeri si incepe sa se laude cu cati bani s-a refacut scola nu e campanie eectorala si nu e frauda.
dar cand copiii sunt terorizati de profesorii care se plang in clasa ca ce salarii mici au nu e frauda?
dar sa revenim la alta problema care apare in fiecare an:
ma fratilor io mor cand aud deastea. in fiecare an e aceeasi si aceeasi problema cu scolile - in fiecare an la mine in judet sunt scoli care nu au aviz sanitar.
nu au aviz sanitar pentru ca scolile au latrina - pe romaneste buda in curtea scolii fara apa curenta.
da suntem ca in africa dar voi nu vedeti asta.
iar guvernantii astia sunt cretini si sunt batuti in cap pentru ca ei nu au dus la capat nici o strategie propua dupa 1989.
deci propun
1. in judetul x sa fie propua urmatoarea strategie
in anul 204 toate scolile din judet vor fi dotate cu apa curenta (unde nu se poate se foloseste o pompa si se sapa o fantana sau se trage apa cu pompa din vale intr-un rezervor) si se doteaza cu toaleta (unde nu exista canalizare sa puna fosa septica de capacitate mare. dar fosa din fibra nu improvizatii din beton in care sa cada copiii.
dar nu se poate face fratilor. pentru ca si la scoli se fura. adica si la o simpla scoala un geam costa de 10 ori si trebuie sa vina o firma propusa de inspectorul scolar sau de omul politici din judet sau comuna.
asa ca nu va stresati si nu va crizati.
ne vedem la anu cand vor fi 25 % din scoli care nu vor avea avize sanitare, vor fi tot aceleasi scoli cu latrine si tot zeci de copii bolnavi de hepatita.
iar fondul scolii tot va trebui platiti pentru ca altfel ar cadea scoala pe bietii elevi pentru ca atlti sa poata fura
si intr-un caz si in celalalt, evaziune este, nimeni nu controleaza exact ce se face cu banii...
pe langa acest fond, in fiecare an schimbam ba perdele, ba parchet, ba banci, ba geamuri de termopan, etc., etc...
nu poti sa ameninti elevul ca nu-i inchei media pt. ca nu a cotizat la fondul clasei, cu toate ca intre parinti/elev si scoala s-a incheiat un contract care interzice colectatrea de bani de la copii, indiferent de motiv.
legat de salariile profesorilor, ati avea mari surprize daca ar fi facute publice pe siteul ministerului, ca doar sunt platiti din bani publici. de ce nu sunt facute publice ? politicienii stiu de ce.
nu exista un standard
adica
1. fiecare scoala sa fie dotata cu apa curenta, canalizare, toalete cu sapun lichid, apa calda, hartie de toaleta,
2. fiecare scoala sa aiba incalzire
3. fiecare scoala sa aiba ferestre de calitate sa nu bata curentu prin salile de clasa.
si apoi sa urmeze celelalte dotari
suntem in 2013. cand langa scoala care are buda in curte, fara apa si fara hartie de toaleta sau sapun s-a construit un nou sediu al primariei sau o sala de sport la un cost cat 5000 de toalete decente
suntem in 2013 cand in acelasi oras o scoala are pe jos parchet, banci, etc, iar in acelasi oras exista o scoala care apa de la baie curge si tevile sunt ruginite, fara hartie de toaleta si fara sapun.
deci declaratii ale ministrului asa cam cum face si ponta. hai sa vorbim ca sa nu tacem
Mai clar: In Timisoara, se poate verifica daca, lista cu repartitia de dupa examenul de evaluare din iunie corespunde 100% cu repartitia efectiva a elevilor din septembrie (ACELASI AN, 2013)
Adica, nu cumva pentru unii copii, rezultatele evaluarii n-au fost obligatorii si dupa ce in iunie 2013 au for repartizati in functie de medie, in septembrie 2013 au parut ca elevi la licee a caror medie de intrare a fost peste media obtinuta de ei.
Hotnews, va rog analizati acest aspect. Cred ca nu numai in Timisoara.
Sa stie parintii si elevii daca examenul este obligatoriu sau plasa si relatiile sunt obligatorii iiar examenul este doar pentru fraieri.
Rog un raspuns! Puteti incepe investigatia?
PS: Nu de alta, dar sa stim si noi in ce tara traim!
Problema insa in RO e ca in majoritatea cazurilor in care se ajunge la scandal e ca parinti se raporteaza la scoala ca la automatu de bauturi/cafea: baga banu si asteapta sa iasa plodu destept fara ca ei sa mai faca ceva. In plus, in momentu in care ei dau bani la fondu clasei si mai dai si cate o atentie la doamna, atunci se asteapta ca respectiva/respectivul cadru didactic sa faca aport la orice cerere a mujicului.
Asadar problema nu e ca fondu clasei nu e fiscalizat (niste amarata sute de lei pe an, hai mii, daca clasa e mai avuta) ci ca cei care sunt implicati in sistem (atat profesori, dar MAI ALES parinti) se raporteaza gresit la acest fond.
Azi, in consiliul profesoral, dirigintilor de la o scoala cu renume, li s-a cerut, cu onorata conducere in prezidiu, sa solicite bani parintilor pentru achizitia de calculatoare. Raspunsul a fost o mare tacere, ca oricum directiunea are mare sustinere politica, dar doar sa ofere, probabil avantaje, nu sa ceara fonduri pentru laboratorul de informatica. Se sesizeaza cineva?
Cautati bugetele (care sunt publice, cu conditia ca primariile sa afiseze/actualizeze bugetele) pe site-urile primariilor, si la capitolul invatamant veti vedea ce sume mari s-au directionat de-a lungul timpului, mai ales in anii de dinainte, cand se striga sus si tare ca nu sunt bani… Daca primarul si consilierii lui sunt gospodari si corecti, acesti bani chiar ajung in scoli, daca nu sunt cinstiti, banii ajung in scoli doar pe hartie, toate dotarile facandu-le parintii.
Banii sunt sifonati in primul rand de primarii in cardasie cu directorii, pentru ca nimeni nu controleaza cum s-au cheltuit banii la fata locului, nimeni nu verifica dosarele cu cheltuieli ale parintilor (nu se iau in considerare decat de parinti), nimeni nu verifica la fata locului nr. de inventar al pupitrelor, al parchetului, al jaluzelelor, al dulapurilor, al scaunelor, al tablelor magnetice, al aerelor conditionate. Nici consumul de hartie de xerox, markere etc. nu il verifica nimeni. Asa zisele donatii sau sponsorizari nu sunt afisate sau inscriptionate. Nu e normal cand donezi ceva sa scrie pe acel lucru “donat de…” ca sa te bucuri ca ai donat, iar comunitatea ta sa stie de aceasta fapta caritabila, incurajand ulterior si pe altii?! Aceste “donatii”, “sponsorizari” neinscriptionate sau neafisate in cadrul scolii sunt de fapt banii ce se cuvin de drept scolilor prin bugetele facute!! Directorii au grija sa omita la sedintele cu cadrele didactice sau parintii partea cea mai importanta.
Gros