29 de senatori de la PP-DD, PNL, PC, PSD si PDL au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea proiectului de lege de modificare a OUG 155/2001 privind cainii comunitari, act normativ adoptat saptamana aceasta la Camera Deputatilor, aratand printre altele ca legea difera mult fata de forma adoptata in Senat. Sesizarea catre CCR este semnata printre altii de Haralambie Vochitoiu (lider grup PP-DD) , Tudor Barbu (lider grup PC), Dumitru Pelican (PC), Calin Popescu Tariceanu (PNL), Ioan Ghise (PNL), Catalin Croitoru (PSD), Ovidiu Marius Isaila (PDL).

In sesizarea transmisa sambata seara Curtii Constitutionale de catre cei 29 de senatori, document intrat in posesia agentiei Agerpres, se arata printre altele ca "Forma in care actul normativ a fost adoptata difera fundamental, atat in ceea ce priveste conceptia, cat si in ceea ce priveste continutul, de cea adoptata de Senatul Romaniei la data de 12.03.2013. Printr-un Raport comun din 10.09.2013 al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor (comunicat chiar in ziua adoptarii legii in plenul Camerei), sunt aduse modificari de esenta legii, existand diferente semnificative intre prevederile art. 4, 7 si 11 etc. in cazul celor doua forme adoptate de Camere: sunt stabilite termene de revendicare, respectiv adoptie a cainilor fara stapan mult mai scurte, sunt stabilite conditii mult mai drastice de eutanasiere, este exclusa posibilitatea returnarii cainilor fara stapan, sunt excluse organizatiile neguvernamentale intr-o etapa importanta si sensibila a programului de gestionare a cainilor fara stapan (eutanasia) etc."

"Nu este un demers al PP-DD, un demers de partid ca sa zic asa. Este un demers al unui numar de senatori, e adevarat majoritari PP-DD, care credem ca aceste decizii luate de Guvern si de majoritatea USL, in special, sunt pripite. Noi spunem asa: in strada nu trebuie sa mai ramana niciun caine pentru a nu mai pune in pericol vietile noastre si ale copiilor nostri, dar in acelasi timp trebuie sa ne ferim de a reactiona la nivel global prin ucideri din acestea colective cum sugereaza aceasta lege. Noi am semnat si eu personal am semnat pentru ca in Romania nu vreau sa vad zeci de mii de cadavre de caini. Nu vreau sa miroase ca la Auschwitz a carne arsa, ci vreau sa gasim pe banii pe care trebuie sa-i luam inapoi de la cei care i-au furat si pe banii pe care-i aloca, banii nostri, solutii sa ne punem vietile la adapost si in acelasi timp Romania sa ramana o tara fara caini vagabonzi", a declarat duminica pentru Agerpres liderul senatorilor PP-DD, Haralambie Vochitoiu.

Liderul senatorilor PP-DD a precizat ca pe lista de semnatari ai sesizarii catre CCR se regasesc senatori de "PSD, PNL, PC si PDL".

"Cei mai multi au fost de la PP-DD si asta ne arata inca o data ca suntem oamenii cei mai sufletisti si care avem o solutie europeana, repet, pentru ca in Romania sa nu mai fie picior de caine vagabond pe strada pentru a ne pune viata in pericol, dar in acelasi timp nu vrem sa fim catalogati ca o tara de oameni fara suflet care eliminam o specie care ne este inferioara. Pana la urma pentru drama lui Ionut si pentru celelalte drame tot oamenii sunt de vina si nu animalele", a declarat Vochitoiu.

Proiectul de lege privind cainii fara stapan a fost adoptat marti de Camera Deputatilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi impotriva si 20 de abtineri.

Actul normativ, sustinut de majoritatea deputatilor din intreg spectrul politic, prevede prelungirea de la sapte la 14 zile lucratoare a termenului in care un caine din adapost poate fi revendicat sau adoptat. Dupa cele 14 zile, autoritatea locala poate decide eutanasierea cainilor sau prelungirea sederii lor in adapost, cu conditia sa aiba resurse financiare pentru intretinerea padocurilor. Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera deputatilor, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti, au obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan. Revendicarea si adoptia sunt gratuite, se stipuleaza in forma proiectului adoptat de Camera Deputatilor.

Fostul senator Marius Marinescu - initiatorul proiectului de lege privind gestionarea cainilor fara stapan si presedinte de onoare al unei ONG pentru protectia animalelor si a mediului - prezent la Camera pentru a asista de dezbateri, a anuntat ca va ataca la Curtea Constitutionala proiectul de lege, acuzand in principal prevederea privind eutanasierea maidanezilor.