Protestatarii care se opun proiectului minier de la Rosia Montana au ocupat Bulevardul Regina Elisabeta din Bucuresti si sambata noapte, in a paisprezecea zi a protestului, au fluturat steaguri tricolore, au cantat si au scandat "Fara violenta", transmite Mediafax.

A paisprezecea zi a protestului a inceput, ca si zilele trecute, in zona fantanii de la Universitate, unde s-au adunat aproximativ o suta de persoane, cu steaguri si peturi umplute cu pietricele, au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana!" si au afisat pancarte cu mesaje contra exploatarii miniere cu cianuri, dar si a gazelor de sist.

Ulterior, manifestantii au plecat spre Bulevardul Regina Elisabeta, la fel cum au facut si in serile trecute, s-au asezat pe drum si au continuat protestul, scandand "Fara violenta".

Cordoanele de jandarmi s-au repozitionat pe bulevardul ocupat de protestatari, intre rondul de la Universitate si intersectia cu strada Academiei.

Manifestantii de la Universitate cer retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori ai proiectului de lege, ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.

Cateva zeci de persoane care se opun proiectului minier de la Rosia Montana au participat, sambata dupa-amiaza, la un protest inedit. Acestea s-au urcat intr-un tramvai al liniei 21, la capatul de la Piata Sfantul Gheorghe, cu bannere pe care au avut mesaje de respingere a proiectului privind exploatarea minera de la Rosia Montana si cu pliante pentru calatori, pe care au scris efectele exploatarii cu cianuri si motivele protestelor organizate in ultimele doua saptamani in Piata Universitatii. In textul de pe pliante mai scria ca cetatenii sunt invitati la protestul de duminica, de la ora 17:00, din Piata Universitatii.

Protest fata de eutanasierea cainilor

Simultan cu protestul celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana a avut loc o alta manifestatie, pe trotuarul din fata Teatrului National, unde au fost peste 60 de persoane care se opun eutanasierii cainilor fara stapan, relateaza agentia de stiri.

Acestia au scandat "Dreptul la viata", "Opriti macelul", "Nu plecam pana nu-i salvam", au afisat un banner cu mesajul "Eutanasierea = teorie. In realitate se intalnesc atrocitati. Eutanasierea inseamna moarte fara durere" si au avut cartoane pe care scria "Omorarea cainilor nu a rezolvat nimic timp de 20 de ani", "Da sterilizare", Chiar vrei sa il inveti pe copilul tau ca solutia e crima?", "Daca tot le-ati luat banii, nu le luati si viata", "Unde sunt banii lor, banii maidanezilor".

Unii dintre manifestanti au venit in Piata Universitatii dupa ce au participat la un mars de protest, pe traseul Calea Victoriei - Piata Romana - Universitate. Acestia au mers in mars cu animalele de companie, pe care le-au numit "fosti maidanezi", au scandat "Dreptul la viata" si au afisat mesaje pe care scria "Nu vrem macel", "Alege viata" "Stop crimelor", "Nu vrem crime, vrem solutii pentru viata", Nu eutansierii".