150 de caini au fost adoptati saptamana aceasta din adaposturile din Capitala
Dintre cei peste 80 de caini adoptati vineri, 52 au fost luati din adapostul Theodor Pallady si 32 din cel de la Mihailesti. "Pentru a face posibile aceste adoptii, programul de functionare al bazelor autoritatii a fost prelungit pana la ora 19.00, respectiv pana cand toti cetatenii care au dorit sa adopte un caine au reusit acest lucru", a declarat Razvan Bancescu, coordonatorul de proiect al ASPA.
Potrivit lui Razvan Bancescu, incepand de luni, cainii din adaposturile municipalitatii vor putea fi adoptati in zilele de luni, miercuri si vineri, intre orele 9.00 si 15.00, iar in cazul in care vor exista cereri, programul ar putea fi prelungit pana la solutionarea acestora.
Coordonatorul de proiect la ASPA declara miercuri ca, avand in vedere noile prevederi legale, municipalitatea vrea extinderea programului de adoptii, atat din punct de vedere al zilelor de adoptie, cat si al orarului zilnic. "In mod normal, cand o astfel de prevedere legala privind eutanasierea intra in vigoare, trebuie sa dam posibilitatea celor care vor sa ia caini sa poata veni sa-i ia", a spus Razvan Bancescu.
Reprezentantul ASPA a precizat ca, intr-o prima etapa, este extins orarul in zilele deja stabilite pentru adoptie, respectiv luni, miercuri si vineri, iar ulterior, in functie de resursele umane, programul de adoptie va fi extins marti si joi. "Trebuie sa gasim resurse sa extindem programul de adoptii, si aici vorbesc de resurse umane, pentru ca este nevoie de o persoana care sa inregistreze toate formulare", a adaugat Bancescu.
Coordonatorul de proiect al ASPA mai spunea ca adoptiile vor fi facute, ca si pana acum, in baza Hotararii CGMB 145/2013, precizand ca, in aceasta perioada, "a crescut suflul cu care se fac adoptiile, nu volumul acestora".
Razvan Bancescu estima ca, in cursul saptamanii trecute, au fost adoptati 25 de caini, aratand ca, desi municipalitatea a inceput de marti strangerea cainilor fara stapan de pe domneiul public, cu o formula imbunatatita a numarului de hingheri, "nu s-a accentuat atat de mult partea de prindere incat sa contrabalanseze partea de adoptie".
Bancescu mai spunea ca in adaposturile municipalitatii erau, miercuri, 519 cani, fiind libere aproximativ 200 de locuri, si ca in ultima saptamana nu s-a facut nici macar o eutanasiere. "Nu am avut nici macar o eutanasiere. Am avut un singur caine care a murit in adapostul din Mihailesti, dar care era foarte batran", a precizat Bancescu.
In ceea ce priveste costurile prevazute pentru adoptia cainilor, coordonatorul de proiect al ASPA a precizat ca, desi normele de aplicare a legii votata in Parlament nu au fost adoptate, nu se vor putea "frana adoptiile prin cost", insa este obligatorie pastrarea "unui grad de raspundere", astfel incat sa fie evitate situatiile in care anumiti cetateni adopta cate 50 de animale, acestea nefiind ulterior urmarite si ingrijite de catre adoptatori.
"Nu vom putea frana adoptiile prin cost, dar trebuie in continuare sa pastram un grad de raspundere si sa preintampinam situatiile in care cetatenii vin si iau cate 50 de caini, iar noi nu-i putem urmari ce fac cu ei", a spus Bancescu.
Camera Deputatilor a adoptat, in 10 septembrie, Legea privind cainii fara stapan, care stabileste, printre altele, un termen de 14 zile in care cainii sunt tinuti in adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati, edilii avand posibilitatea sa amane eutanasierea.
In Bucuresti exista aproximativ 64.000 de caini fara stapan, iar posibilitatea municipalitatii de a caza in adaposturi aceste animale este mult mai mica decat numarul de animale aflate in libertate.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Altfel nu te mai da mare iubitor cu inima mare si spatiu mic.
Nu mai are ce cauta pe scari, strazi si gradini pentru ca nimeni nu strange dupa el.
O intrebare, mare iubitor!
Strangi rahatul lui zilnic de pe scara blocului si din strada? Sau femeia de serviciu dupa multe ore, zile?
Am avut doi caini cat am stat la casa dar in momentul in care m-am mutat la apartament le-am gasit stapan nou. Iti zic eu ce sa faci cu el, ii duci la un adapost si poate cineva il va adopta sau gaseste pe cineva dispus sa aibe grija de el.
Problema s-ar putea pune si asa cum am descris mai sus. Sunt multe lucruri care intra in decizia de a adopta un caine, nu e ca oamenii nu vor sau nu sunt interesati. E mult mai greu sa adopti un copil, dar e vorba de un copil - la cat de mult va dati de ceasul mortii pe aici de grija lor si cum un copil are o valoare de zeci de ori mai mare decat un caine, s-ar presupune ca ati fi in stare sa faceti eforturi de zeci de ori mai mari de dragul lor decat sunt unii dispusi sa faca de mila cainilor.
Intr-un final, sunt mai multi oameni care declara ca le e mila de caini si care sunt dispusi sa faca efortul de a-i lua acasa decat sunt oameni care declara ca le e mult mai mila de copii dar sunt dispusi sa faca efortul proportional de a lua un copil orfan acasa.
Monitorizat până predă hoitul potăii, 15 ani la nevoie!
Nu numai ca problema ciinilor nu se rezolva, dar ea chiar se agraveaza.
Nu cred ca e un secret pentru nimeni ca toti cei 150 de ciini se intorc de unde au fost ridicati. Asta dupa ce primaria cheltuie 50 de euro pt fiecare javra. Adica bani aruncati ( a mia oara) in buzunarele unora.
Cum vad eu desfasurarea lucrurilor: Dupa o vreme sa zicem citeva luni, vor fi strinsi (si eliberati )sa zicem 10000 de javre. Adica o jumatate de milion de euro aruncati in conturile unor baieti destepti. Pe strazi numarul lor va creste natural. In schimb, Orescu va raporta un numar mai mic. De la cei 65 000 din prezent oficial numarati, vor scadea artificial, din condei la 40000..Cine se poate impotrivi????Cine dracu ii numara?Fiecare om va crede ca doar pe strada lui au mai ramas dar in general lucrurile se indreapta...Si oprescu si-a facut datoria si toata lumea e multumita!..
Ne auzim la urmatorul caz de omor. Urmeaza vreun batrinel.
Si clar trebuie modificata legea. Abandonul ar trebui pedepsit cu minim 1 an de inchisoare iar pentru situatii similare cu ce s-a intamplat recent cu acel copil ucis de caini, proprietarii acuzati de omor prin imprudenta
sau astia care sunt adoptati si li se da drumul devin invizibili?
Buzunarele şmecherior vor fi un pic mai grase.
dar stai, avem lege pt asa ceva?
1. o poză cu potaia,
2. potaia să fie marcată,
3. periodic să fie verificat distinsul adoptator dacă mai are javra-n casă!
Iar dacă n-o are în casă ci a lăsat-o să zburde iar pe stradă, să i se dea o frumusețe de amendă de să simtă toți fiorii iubirii animalice, bașca să i se dăruiască un dosărel penal așa, ca pentru fals în declarații, frate!
Atunci să vedem cum mai e cu „iubirea” asta maaaaaaaare??!!
Dupa cite stiu si cainele criminal care omorat pe Ionut fusese "adoptat".
Este o inconstienta criminala din partea ASPA si a primarie capitalei ca accepta aceste pseudoadoptii.
Aceste fapte constituie un fapt deosebit de periculos, din cate am inteles numarul de asazise adoptii este mai mare ca prinderile.
Asa ca unii vor incasa bani sa prinda caini, asazile ONG-uri vor elibera cainii si cercul vicios va continua. Unii vor castiga bani si prostii vor fi muscati in continuare.
O alta jmecherie, de curiozitate cainii prinsi ca l-au atacat pe Ionut erau sterilizati pentru ca am inteles ca trecusera pe la ANSPA? cred ca si sterilizarile se faceau pe hartie (in realitate nu se faceau) si se incasau bani frumosi.
De ce nu se sesizeaza DNA-ul, DICOT-ul, SRI-ul, Parchetul general pentru ca aceste fapte sin CRIMINALE la adesa populatiei.
http://www.luju.ro/international/cedo/exclusiv-georgeta-stoicescu-o-batrana-de-71-de-ani-atacata-in-2001-de-o-haita-de-7-caini-a-castigat-postmortem-la-cedo-actiunea-impotriva-statului-roman-curtea-a-stabilit-ca-romania-a-incalcat-trei-articole-din-conventie-acordand-9-000-euro-daune-morale-j
doar ca vrem sa parem interesanti si sa invocam niste drepturi despre care habar nu avem ce vorbim
Chiar ar trebui cipati, ca sa poata exista o monitorizare. Oricum, ce se face acum e un alt mare tun marca Oprescu.
Eu chiar cred ca mare parte dintre oamenii aceia vor sa adopte un caine si sa-l ia acasa, pentru ca si am cunoscuti care s-au mobilizat, ai mei au venit cu aceeasi idee fara sa le sugerez eu, asa ca nu e ceva care mi se pare iesit din comun - chiar este o mai mare mobilizare intre oamenii care isi permit.
Dar deja s-au dat contracte mari unor firme de casa ale oprescului. Probabil ca se vor mai gasi si alte lucruri necesare de facut tot cu firme bine alese. Se cheltuiau deja milioane de euro, de catre ASPA, cu doar 8 hingheri si aproape fara caini in adaposturi. Acum, cu situatia de urgenta, vor mari bugetul - probabil cu aceleasi rezultate, insa, pentru ca numai din modul in care au fost alese firmele si din sumele ... cam mari (50 de euro pentru un caine ? WTF) vehiculate se vede ca e o ocazie de ciolan, nu de pus pe treaba serios, cu oameni alesi pe criterii de eficienta, competenta etc. (ala cu buget de milioane de euro la ASPA pe nimic e in functie, seful lui, oprescul, la fel).
Si desi toate astea sunt de observat, oprescul va proceda la fel ca pana acum: cand esecul va fi evident, va da vina pe altii. Si realitatea e ca nu exista altii - el este in fruntea unui organism care si-a luat niste angajamente, poate apela la politie, la orice - are multe parghii la dispozitie ca primar.
E ca si cand eu as conduce un atelier auto, si cand ar veni clientul sa-si ridice masina i-as spune ca nu am putut face nimic, ca eu nu mai aveam piese si cei de la alte ateliere erau rai si nu vroiau sa-mi vanda, dar tot trebuie sa-mi dea niste bani ca am mers prin n-spe locuri sa caut piesele alea, nu e vina mea ca nu am reusit sa fac nimic, n-au vrut altii sa ma lase, dom'le.
1,8 milioane de bucuresteni cu Oprescu in frunte.