Presedintele Traian Basescu a semnat vineri decretul pentru reinvestirea judecatoarei Livia Stanciu in functia de presedinte al Inaltei Curti pentru 3 ani. Tot vineri, Basescu a semnat decretele pentru numirea in functia de vicepresedinte al Inaltei Curti a judecatoarei Iulia Cristina Tarcea.

Judecatoarea Livia StanciuFoto: Agerpres

Reamintim ca sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis luni inaintarea catre presedintele Romaniei a propunerii de reinvestire a Liviei Stanciu la conducerea Inaltei Curti de Casatie de Justitie. Decizia a fost luata cu 9 voturi exprimate in sectie, 6 "pentru" si 3 "impotriva".

In urma interviului organizat marti, 10 septembrie, Sectia pentru judecatori a CSM a hotarat, cu unanimitate de voturi, inaintarea Presedintelui Romaniei a propunerilor de numire a judecatoarei Iulia Cristina Tarcea in functia de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a judecatoarei Lavinia Curelea in functia de presedinte al Sectiei I civile in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Sectia pentru judecatori a CSM a hotarat, cu majoritate de voturi, respingerea candidaturilor judecatoarelor Rodica Aida Popa si Nela Petrisor pentru functia de vicepresedinte al ICCJ.

Livia Doina Stanciu, judecatorul care a dat condamnarile cele mai sonore din ultimii ani

Stanciu a condus completul de 5 judecatori care l-au condamnat definitiv pe pe fostul premier Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare.

Tot Stanciu a condus completul ce l-a condamnat la 7 ani de inchisoare pe fostul senator PSD Catalin Voicu.

Stanciu a condus si compeltul ce a decis condamnarea lui George Becali la inchisoare cu executare.

In plus, din anul 2010 de cand Stanciu a preluat conducerea Curtii Supreme, insitutia a primit mereu aprecieri pozitive in rapoartele pe justitie ale Comisiei Europene.

CV-ul Liviei Doina Stanciu poate fi consultat aici.

Cat de importanta este functia de presedinte al ICCJ

Functia de presedinte al ICCJ este una din pozitiile cheie din justitie. La ICCJ se judeca toate cazurile de coruptie care privesc ministri sau parlamentari. Potrivit atributiilor prevazute de lege, presedintele ICCJ desemneaza judecatorii Completului de 5 judecatori. Acest complet, Conform art. 24 din Legea nr. 304/2004, republicata, solutioneaza recursurile si cererile in cauzele judecate in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Potrivit legii, acelasi complet ales de presedintele ICCJ judeca recursurile impotriva hotararilor pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii in materie disciplinara. Adica in cazul in care un magistrat este sanctionat disciplinar de CSM, recursul se judeca de completul de 9 de la ICCJ.