Cei 22 de mineri din Rosia Montana care s-au blocat de miercuri in galeria Catalina-Monulesti refuza sa revina la suprafata, acestia fiind decisi, dupa doua zile de stat in subteran, sa intre de sambata in greva foamei daca nu vor avea garantii ca proiectul minier va fi aprobat, anunta Agerpres. Minerii, care stau in galerie in conditii de temperatura scazuta si umiditate ridicata, au fost consultati in cursul zilei de joi de catre doi medici din localitate, starea acestora fiind, la vremea respectiva, in general buna. Periodic, salvatori mineri verifica starea acestora si conditiile de aeraj. Minerii s-au blocat la o distanta de circa un kilometru si la o diferenta de nivel de 300 de metri.

Ei lucrau la decolmatarea si la conservarea galeriei Catalina-Monulesti, iar miercuri, atunci cand circa 300 de angajati ai RMGC protestau in centrul localitatii, au transmis, la pauza de masa, ca refuza sa iasa la suprafata.

Cei 22 de angajati ai RMGC nu renunta la ideea de a intra in greva foamei incepand de sambata, membri ai familiilor si alti colegi de munca afirmand ca se vor alatura si ei protestului initiat de acestia. Ei au fost sustinuti in permanenta de la gura minei de alti angajati ai companiei miniere si de localnici.

Pentru circa 350 din cei 500 de salariati ai Rosia Montana Gold Corporation expira contractele de munca in aceasta luna, ei fiind angajati pe perioada determinata, respectiv pentru cate trei luni.

Rata somajului in Rosia Montana, o comuna cu 3.000 de locuitori, este in prezent de de circa 20%. Daca aceste contracte nu ar fi reinnoite de catre companie, rata somajului ar ajunge in comuna la peste 74%, a declarat, recent, primarul comunei, Eugen Furdui.

Minerii care s-au blocat in galerie au transmis miercuri, prin prefectul de Alba, Gheorghe Feneser, si liderul de sindicat, Cristian Albu, care i-au vizitat in subteran, ca vor intra in greva foamei daca pana sambata, la orele 12, nu vor merge in localitatea din Apuseni sa discute cu ei liderul Senatului, Crin Antonescu, pe care-l considera 'principalul vinovat' de situatia actuala privind proiectul minier, precum si reprezentanti ai grupurilor parlamentare.