Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea Europeana poate reintroduce vizele pentru cetatenii americani si canadieni, in cazul in care Washington si Ottawa nu ridica obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE. Modificarea va intra in vigoare in decurs de 24 de luni de la publicarea in Jurnalul Oficial al UE.
Textul adoptat joi este rezultatul unor negocieri intre Legislativul european si Consiliu si cuprinde doua amendamente. "Mecanismul de reciprocitate" va putea fi activat atunci cand o tara terta ai carei cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in UE aplica sau mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii uneia sau mai multor state membre. "Mecanismul de suspendare" va permite suspendarea temporara a vizelor pentru o tara terta, in cazul unei situatii de urgenta.
Aplicarea "mecanismului de reciprocitate" implica o procedura indelungata, care poate fi declansata doar la solicitarea unui stat membru ai carui cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in state precum SUA si Canada.
La 30 de zile de la intrarea in vigoare a rezolutiei, statul in cauza poate notifica in scris Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana pentru a cere declansarea mecanismului. CE publica notificarea in Jurnalul Oficial, iar statul tert are la dispozitie sase luni pentru a ridica vizele.
Daca nu se intampla acest lucru, Comisia Europeana are la dispozitie doua solutii: poate adopta impunerea, pe o perioada de 12 luni, a vizelor pentru cetatenii statului tert sau poate inainta Parlamentului European si Consiliului un raport de evaluare a situatiei, in care explica de ce nu propune impunerea temporara a vizelor.
La patru ani dupa intrarea in vigoare a Regulamentului, CE transmite Parlamentului European si Consiliului un raport in care evalueaza eficacitatea mecanismelor de reciprocitate si suspendare.
- MAE: Votul PE, semnal important privind sprijinul pentru consolidarea politicii UE in domeniul vizelor
"Ministerul Afacerilor Externe saluta adoptarea pozitiei Parlamentul European pe marginea proiectului de amendare a Regulamentului 539/2001 de stabilire a listei tarilor terte ai caror resortisanti trebuie sa detina viza pentru trecerea frontierelor externe si a listei tarilor terte ai caror resortisanti sunt exonerati de aceasta obligatie, in sesiunea plenara a legislativului european din 12 septembrie. Rezolutia Parlamentului European prezinta relevanta in relatia cu statele terte care mentin obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani", se arata in comunicatul transmis joi de MAE.
Potrivit MAE, votul Parlamentului European transmite "un semnal important" privind sprijinul pentru consolidarea politicii UE in domeniul vizelor, bazata pe respectarea principiilor solidaritatii intre statele membre si a tratamentului egal fata de toti cetatenii Uniunii.
"Adoptarea acestui proiect legislativ consacra noi mecanisme, inclusiv mecanismul de reciprocitate, care vor asigura o politica de vize mai eficienta si mai credibila a UE, de natura sa asigure o mai buna promovare a intereselor tuturor cetatenilor europeni. Totodata, rezolutia Parlamentului European confirma justetea unuia dintre principiile constant invocate de Romania, si anume cel al reciprocitatii", se mai arata in comunicat.
MAE mentioneaza ca Romania a ridicat, unilateral, obligativitatea vizelor pentru SUA si Canada la 11 iulie 2002, respectiv la 1 ianuarie 2002. "In conditiile in care cetatenii din marea majoritate a statelor membre UE beneficiaza de accesul in SUA si Canada fara vize, iar cetatenii americani si canadieni pot calatori liber in toate statele membre ale Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Externe considera ca este fireasca acordarea unui tratament echivalent, egal, cetatenilor din toate statele Uniunii, cu atat mai mult cu cat UE si membrii sai sunt un partener important, indispensabil chiar al celor doua state nord-americane", precizeaza sursa citata.
Potrivit comunicatului, "Romania s-a angajat, cu seriozitate, intr-un efort amplu si extrem de complex in vederea indeplinirii tuturor conditiilor necesare prevazute de legislatia americana", acestea fiind indeplinite intr-o foarte mare masura, principalul obstacol pe linia accederii, cat mai rapide, in programul Visa Waiver reprezentand-o diminuarea ratei de refuz a cererilor de viza depuse de cetatenii romani pentru a atinge pragul maxim de 3% stabilit de legislatia americana. "Pe acest palier, s-a remarcat, in ultima perioada, o evolutie pozitiva. Astfel, cuantumul ratei de refuz pentru anul fiscal 2011-2012 a fost de 17%, ceea ce reprezinta, practic, cea mai importanta scadere din ultimii ani (22,4% in 2011, 24,8% in 2010)", precizeaza MAE.
"La momentul actual, la nivelul Congresului SUA, au fost prezentate mai multe initiative legislative care vizeaza reforma VWP, adoptarea acestora putand conduce la o eventuala ridicare a pragului ratei de refuz la 10%. Coroborat cu tendinta descendenta a ratei de refuz a cererilor de viza depuse de cetatenii romani inregistrata in ultimii 3 ani, aceasta modificare a legislatiei americane ar putea genera un orizont de asteptare optimist cu privire la perspectivele includerii Romaniei in VWP. Ministerul Afacerilor Externe va continua sa abordeze acest subiect in dialogul direct cu partenerii sai in cadrul formatelor dedicate de discutie, cum este, de exemplu, cel oferit de Grupul de lucru Romania-SUA pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor", se mai arata in comunicat.
Iar faptul că tu vrei să-mi faci mie, român care are bani și dorește să viziteze ca turist Quebec, Vancouver și Munții Stâncoși, viața mai complicată - fiindcă unii din noi locuim la 500 km de București și Ambasada Canadei - este un gest arogant care denotă cinism și o lipsă elementară de respect pentru membrii propriului tău popor. Iar dacă tu crezi că țiganii sunt dispuși să plătească 700 EUR pe un bilet de avion peste Atlantic, când pot cerși fără probleme pe la Roma sau Paris, ești cel puțin naiv. Ia du-te matale la Tokyo și spune câți țigani vezi pe străzi - căci Japonia a scos vizele pentru România de ceva timp.
Îţi sugerez, în calitatea mea de căpşunar de ani buni, să iei legătura cu bombonel - îi oferi un fular şi-i propui să ne retragă cetăţenia pe motivele aşa frumos expuse de tine; mai mult ca sigur va putea ca a;a ceva s[ fie catalogat drept un "Mare Proiect" şi înredinţat lui Şova.
Îţi doresc o viaţă plăcută în, vorba lui iliescu, "eterna şi FASCInanta Românie" :D
Cat despre calea usoara...nu stii ce vorbesti.
Rezolvati-va problemele in interior si dupa aia mai discutam.
Vorbesc la modul general, tu poti fi un cetatean onest, nu te arat cu degetul...dar e plina tara de infractori, nu-i vreau aici. In Japonia te arata lumea imediat cu degetul..aici, au ajuns niste tigani si au creat probleme iar prin Toronto si Montreal sunt si romani care dau cu jula in locul muncii, baietzashi din aia de scara de bloc.
Si-au facut renumele pe care-l au in Europa...sa-l pastreze acolo.
E din ăia care se umflă ca nişte cărăbuşi atunci când cineva-i spune că "românii sunt trataţi ca nişte cetăţeni de mâna a doua" fără să poată înţelege că, şi mai ales de ce, chiar suntem cetăţeni de mâna a doua - şi eu, şi tu, şi el, şi că ne va trebui mult timp până vom evolua de la stadiul ăsta.
Şi nu-nţelege deoarece nu are noţiunea semnificaţiei cuvântului "cetăţean" - cuvânt ce n-are nicio legătură cu pregătirea profesională, statutul de şomer sau angajat, numărul de facultăţi absolvite şamd.
Ca să-i exemplific cum, cel puţin în primele zile de căpşunariat, eu chiar ERAM un cetăţean de mâna a doua, n-am să mă refer la '90-'91 când te duceai dincolo şi te uitai, ca viţelul la poarta nouă, la aragazul din locuinţă întrebându-te cum se-aprinde, sau la rezervorul de la budă întrebându-te unde-i lanţul. Nu, altceva mai subtil şi mult mai elocvent: venind seara acasă, am văzut, parcată în faţa blocului, maşina părinţilor unui puşti care-mi era vecin. Am dat fuga la uşa lor, am sunat: "E-al dumneavoastră BMW-ul din faţă?" "Da. De ce?" "L-aţi lăsat cu geamurile din faţă lăsate şi cu cheia-n contact!" Tipul a tăcut câteva secunde, şi-a rotit ochii-ntr-o parte şi-n alta "rumegându-şi" gândurile apoi, într-un final, m-a privit vizibil nedumerit şi parcă uşor ruşinat: "So?" No comment. "So". La aşa răspuns, nu mai zici nimic, te duci şi te-nchizi în casă şi-ţi tragi două palme.
mai citeste articolul sa intelegi de ce nu se justifica, citeste si comentariul lui nyk1, care in esenta are dreptate...
spun in esenta, ca a folosit un pic cam dur cuvintele, dar asta e, voi cei care ati ales sa plecati ar trebui sa aveti un pic de respect pentru noi cei care am ramas aici, nu toti suntem cersetori sau asistati sociali, aici sunt si cateva milioane de pensionari, copii, cineva trebuie sa-i intretina, asistenta sociala, medicala, educatie...
ca sunt prea multi iar noi cei ramasi sa muncim suntem prea putini si o ducem greu cu totii , este alta mancare de peste, ca ne mai fura si politicenii, o alta mancare, dar per ansamblu, nu mai fiti voi asa superiori, ca nu se merita, iar daca nu stiati ca in america masinile se lasa deschise si cu cheia in contact, este problema voastra...
Si mai e vorba de increderea reciproca.
Sunt extrem de multi tigani si in SUA, tocmai am vazut un dcumentar pe History sau Discovery, nu mai tin minte exact unde. Plus negrii, plus mexicanii, asta daca e sa continuam pe linia rasismului inceputa de tine.
Ptr. americani si romanii sunt alien, deci nu e prea mare diferenta intre tine si un tigan din punctul lor de vedere.
Ma intreb cine e tiganul in povestea asta.
Cu reprezentanti ca tine nu e de mirare ca romanii formeaza o comunitate atat de anemica in SUA, iar lobby-ul este inexistent.
Ca sa nu presupui ca am avut probleme cu viza, te asigur ca am vizitat SUA de vreo 10 ori.
Imi este insa rusine cu romani ca tine.
atunci, americanii si canadezii vor trebui sa accepte imediat, or, reciprocitate.
dar la pensionari te-ai gandit vreun pic, la copii, ei nu au nevoie de asistenta medicala, educatie, pensie, etc... cati din cei plecati in afara contribuie la aceste lucruri? noi cei care mai muncim in romania ii cam tinem pe toti pe linia de plutire, asa cum putem, chiar daca o ducem greu si noi...fiecare padure are uscaturile ei, dar daca fugim toti, se usuca padurea de tot...
asa ca eu zic ca putin respect, macar din punctul asta de vedere, meritam si noi, chiar daca nu ne putem lauda cu realizarile voastre...
daca nu crezi ceea ce am scris, poti intreba rudele din tara, parintii, etc...
si la subiect ... cu ce-i ajuta pe copii si pe pensionarui faptul ca va scoate America vizele ???? :)
si la subiect ... cu ce-i ajuta pe copii si pe pensionarui faptul ca va scoate America vizele ???? :)
in tot timpul asta am fost vizitat aici de familie si chiar si de prieteni. pentru toti am trimis chemare si toti au primit viza de canada fara nici o problema.
parintii mei isi obtin viza de canada trimitand actele pe DHL.
sper ca acest process sa dureze pe veci si sper ca romanii sa nu poata intra in canada fara viza. este singurul mod in care putem sa ne pastram bunicelul nume pe care romanii il avem in canada.
sunt convins ca daca aplicati pentru viza la ambasada canadei din bucuresti sub motiv ca vreti sa faceti turism, si dovediti ca aveti cu ce, si ca aveti la ce sa va intoarceti, veti obtine viza fara probleme.
poate suna urat si nepatriotic dar mai bine asa decat sa ne napadeasca tiganii la furat si aici. da, sigur tiganii si-ar permite sa plateasca 700eu un bilet de avion.
cum am zis: stati bine unde stati.
si suntem chit !
Sa mori de ras.....
Oricum, PE are mai mult un rol decorativ, rezolutile astea sunt un fel de comunicate ale unor fundatii, nu vor fi puse niciodata in practica. Deciziile le iau Comisia Europeana, intalnirile liderilor celor 28 de tari. Parlamentarii trimisi acolo sunt niste marionete ce nu si-au gasit locul in parlamentele propriilor tari (in vest) sau puscariabili si femei isterice (la noi).
Desii multi nu cunosc experientele anterioare. Cazul Cehiei este un exemplu care trebuie sa ne dea de gandit, care s-a văzut pusă din nou pe lista neagră doi ani mai târziu, în 2009, după ce Guvernul Canadian a constatat o creştere foarte mare a cererilor de azil din partea “turiştilor” cehi ajunşi în Canada, în special a celor de etnie romă. Atat Canadienii cat si Americanii au reguli foarte stricte la intrarea in tarile lor. In timpul calatoriei cu avionul ti-se da un formular, pe care trebuie sa-l completezi cu datele tale si cu adresa unde vei locui. Daca cei care calatoresc, omit aceste detalii, li-se poate refuza viza de intrare. Tinand cont de diferentele foarte mari fata de veniturile medii dintre cele doua lumi (a noastra si a lor), ma indoiesc ca se va renunta prea curand la vizele de la ambasade. "România nu reuşit să convingă nici măcar ţările europene de buna credinţă în materie de respectare a legilor şi de luptă împotriva corupţiei, iar santajul Uniunii Europene cu introducerea vizelor pentru cetatenii americani si canadieni s-ar putea sa nu dea roade. In primul rand, fiindca aceasta masura, ar reduce numarul turistilor Nord Americani in UE si ar afecta economic zona (industria Turismului), mai ales intr-o perioada atat de critica, in care rata somajului ajunge la cote de alarma.
Din pacate, pentru multi romani, viitorul vizelor pentru America este unul incert si asta tine numai de conjunctura actuala si experientele anterioare.
Cu speranta, multa munca, cinste, respectarea legii, se pot intampla si minuni. Dar, asta trebuie demonstrat!
Pe de-o parte ii avem pe cei care au impresia ca exista o mare conspiratie mondiala anti Romania, pusa la cale de US, motiv pentru care toate merg prost la noi, iar cei ce vor sa plece in US sunt tradatori iar pe de alta parte ii avem pe cei care au plecat din tara si brusc nu se mai cred Romani si au impresia daca se da liber la vize nu vor mai fi cu mot in alte state :))
De-a dreptul penibil si hilar in acelasi timp, tipic pentru romanii.
In primul rand RO e membra UE iar tratatul de reciprocitate este valabl pentru toate statele, nu doar alea in care va aflati voi.
In al doilea rand, RO va intra in Schengen si va trece la euro, sooner or later, fie ca va place sau nu.
In al treilea rand oare e asa de greu de conceput ca poate unii dintre noi am ales sa ramanem in RO? Parca va dadeati rotinzi si genii, ca doar ati plecat in Canada/US sau alte state din UE, de parca asta nu are nicio legatura cu intrarea Romaniei in UE.
Iar cei ce comenteaza aiurea impotriva altor tari, viseaza conspiratii anti RO si se cred buricul planeteri ar trebui sa se uite in ograda proprie in primul rand.
Romania merge ca dracu' pentru ca majoritatea romanilor au mentalitate de rahat. E singurul mod prin care imi pot explica cum de alte tari pot functiona normal desi ei sunt prosti, betivi, sluti etc. iar noi destepti si frumosi ca soarele.i
Stiu foarte bine cum functioneaza tara asta si nu am pretins ca aici e bine sau ca nimeni nu ar trebui sa plece. Departe de mine gandul. Doar ca asta ar trebui sa fie dreptul fiecaruia.
Din nou, nu inteleg de ce unora li se pare aiurea faptul ca PE considera ca un acord de reciprocitate la nivel de UE trebuie sa se aplice si pentru Romania ba mai mult, li se pare normal sa NU se aplice decat pentru anumite tari.
Si da, ce ai zis tu intra la "mentalitate de rahat" in conceptia mea alaturi de mita, hotie, fudulia prostului, rautate, lene etc.
Sorry guys dar eu imi las si casa si masina deschisa...si asa vreau sa fie si pe viitor.
Toti cei revoltati nu inteleg ca vizele nu sunt in mod special pt oamenii cinstiti care vor doar sa viziteze, sunt pt infractori si tigani; este experienta cu Cehia...o sa mai dureze destul pana sa fie libera intrare.
Nu conteaza ca e UE...ce are a face Canada cu UE daca adopta tari care nu ar trebui sa fie in uniune?