Parlamentul European a votat, joi, o rezolutie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauza de reciprocitate care obliga SUA si Canada sa elimine vizele pentru romani, dar procedura este complicata si poate dura ani de zile, scrie Mediafax.

Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea Europeana poate reintroduce vizele pentru cetatenii americani si canadieni, in cazul in care Washington si Ottawa nu ridica obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE. Modificarea va intra in vigoare in decurs de 24 de luni de la publicarea in Jurnalul Oficial al UE.

Textul adoptat joi este rezultatul unor negocieri intre Legislativul european si Consiliu si cuprinde doua amendamente. "Mecanismul de reciprocitate" va putea fi activat atunci cand o tara terta ai carei cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in UE aplica sau mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii uneia sau mai multor state membre. "Mecanismul de suspendare" va permite suspendarea temporara a vizelor pentru o tara terta, in cazul unei situatii de urgenta.

Aplicarea "mecanismului de reciprocitate" implica o procedura indelungata, care poate fi declansata doar la solicitarea unui stat membru ai carui cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in state precum SUA si Canada.

La 30 de zile de la intrarea in vigoare a rezolutiei, statul in cauza poate notifica in scris Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana pentru a cere declansarea mecanismului. CE publica notificarea in Jurnalul Oficial, iar statul tert are la dispozitie sase luni pentru a ridica vizele.

Daca nu se intampla acest lucru, Comisia Europeana are la dispozitie doua solutii: poate adopta impunerea, pe o perioada de 12 luni, a vizelor pentru cetatenii statului tert sau poate inainta Parlamentului European si Consiliului un raport de evaluare a situatiei, in care explica de ce nu propune impunerea temporara a vizelor.

La patru ani dupa intrarea in vigoare a Regulamentului, CE transmite Parlamentului European si Consiliului un raport in care evalueaza eficacitatea mecanismelor de reciprocitate si suspendare.

  • MAE: Votul PE, semnal important privind sprijinul pentru consolidarea politicii UE in domeniul vizelor

MAE saluta adoptarea pozitiei Parlamentului European referitoare la proiectul de amendare a Regulamentului UE privind vizele si arata ca rezolutia PE "confirma justetea unuia dintre principiile constant invocate de Romania, si anume cel al reciprocitatii", scrie Mediafax.

"Ministerul Afacerilor Externe saluta adoptarea pozitiei Parlamentul European pe marginea proiectului de amendare a Regulamentului 539/2001 de stabilire a listei tarilor terte ai caror resortisanti trebuie sa detina viza pentru trecerea frontierelor externe si a listei tarilor terte ai caror resortisanti sunt exonerati de aceasta obligatie, in sesiunea plenara a legislativului european din 12 septembrie. Rezolutia Parlamentului European prezinta relevanta in relatia cu statele terte care mentin obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani", se arata in comunicatul transmis joi de MAE.

Potrivit MAE, votul Parlamentului European transmite "un semnal important" privind sprijinul pentru consolidarea politicii UE in domeniul vizelor, bazata pe respectarea principiilor solidaritatii intre statele membre si a tratamentului egal fata de toti cetatenii Uniunii.

"Adoptarea acestui proiect legislativ consacra noi mecanisme, inclusiv mecanismul de reciprocitate, care vor asigura o politica de vize mai eficienta si mai credibila a UE, de natura sa asigure o mai buna promovare a intereselor tuturor cetatenilor europeni. Totodata, rezolutia Parlamentului European confirma justetea unuia dintre principiile constant invocate de Romania, si anume cel al reciprocitatii", se mai arata in comunicat.

MAE mentioneaza ca Romania a ridicat, unilateral, obligativitatea vizelor pentru SUA si Canada la 11 iulie 2002, respectiv la 1 ianuarie 2002. "In conditiile in care cetatenii din marea majoritate a statelor membre UE beneficiaza de accesul in SUA si Canada fara vize, iar cetatenii americani si canadieni pot calatori liber in toate statele membre ale Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Externe considera ca este fireasca acordarea unui tratament echivalent, egal, cetatenilor din toate statele Uniunii, cu atat mai mult cu cat UE si membrii sai sunt un partener important, indispensabil chiar al celor doua state nord-americane", precizeaza sursa citata.

Potrivit comunicatului, "Romania s-a angajat, cu seriozitate, intr-un efort amplu si extrem de complex in vederea indeplinirii tuturor conditiilor necesare prevazute de legislatia americana", acestea fiind indeplinite intr-o foarte mare masura, principalul obstacol pe linia accederii, cat mai rapide, in programul Visa Waiver reprezentand-o diminuarea ratei de refuz a cererilor de viza depuse de cetatenii romani pentru a atinge pragul maxim de 3% stabilit de legislatia americana. "Pe acest palier, s-a remarcat, in ultima perioada, o evolutie pozitiva. Astfel, cuantumul ratei de refuz pentru anul fiscal 2011-2012 a fost de 17%, ceea ce reprezinta, practic, cea mai importanta scadere din ultimii ani (22,4% in 2011, 24,8% in 2010)", precizeaza MAE.

"La momentul actual, la nivelul Congresului SUA, au fost prezentate mai multe initiative legislative care vizeaza reforma VWP, adoptarea acestora putand conduce la o eventuala ridicare a pragului ratei de refuz la 10%. Coroborat cu tendinta descendenta a ratei de refuz a cererilor de viza depuse de cetatenii romani inregistrata in ultimii 3 ani, aceasta modificare a legislatiei americane ar putea genera un orizont de asteptare optimist cu privire la perspectivele includerii Romaniei in VWP. Ministerul Afacerilor Externe va continua sa abordeze acest subiect in dialogul direct cu partenerii sai in cadrul formatelor dedicate de discutie, cum este, de exemplu, cel oferit de Grupul de lucru Romania-SUA pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor", se mai arata in comunicat.