Minerii din Rosia Montana care s-au blocat miercuri in galeria Catalina-Monulesti refuza in continuare sa iasa din subteran, ei fiind hotarati sa ramana pe termen nelimitat acolo, a declarat in cursul serii presedintele sindicatului "Viitorul Mineritului", Cristian Albu, citat de Agerpres.

"Ei sunt hotarati sa stea in subteran in continuare, pe termen nelimitat", a spus liderul de sindicat la iesirea din galerie, dupa ce i-a vizitat pentru a doua oara pe cei 22 de mineri de la blocarea acestora in mina. "Si noaptea o vor petrece acolo", a adaugat Albu. El a spus ca cei 22 de mineri nu au saci de dormit, precizand ca le-au fost duse acestora paturi, hrana si apa. Liderul sindical a afirmat ca temperatura este scazuta, dar nu aceasta este problema, ci umiditatea, care este destul de ridicata.

Cristian Albu a declarat ca protestatarii sunt decisi sa ramana in mina "pana ce li se vor rezolva problemele".

Liderul de sindicat i-a rugat din suflet pe oamenii politici sa vina la Rosia Montana si sa-i asculte pe minerii din subteran.

"Va fi o bomba sociala aici. Oamenii nu au o alta alternativa. Vor ramane pe drumuri", a spus Albu, care a mentionat ca pentru circa 350 de angajati ai Rosia Montana Gold Corporation vor expira contractele de munca la sfarsitul lunii septembrie. Ei sunt angajati pe perioada determinata, respectiv pentru cate trei luni.

Rude ale celor blocati s-au adunat la gura minei, membri ai familiilor amenintand ca se vor alatura si ei protestului extrem la care au recurs minerii.

In zona se afla si cateva zeci de angajati ai RMGC si localnici ce continua astfel protestul pe care l-au inceput miercuri dimineata in Piata Centrala. "Vrem sa muncim aici, la Rosia Montana", "Jos somajul", "Vrem sa traim din minerit", "Mineritul este painea noastra", "Ne-am saturat de atata asteptat" si "Vrem locuri de munca ACUM" sunt cateva dintre mesajele afisate pe pancartele purtate de participantii la manifestatie.

Minerii din Rosia Montana care s-au blocat miercuri in galeria Catalina-Monulesti ameninta ca vor intra in greva foamei daca pana sambata, la ora 12.00, nu vor merge in localitatea din Apuseni sa discute cu ei presedintele Senatului, Crin Antonescu, liderul PNL, pe care il considera "principalul vinovat" de situatia actuala privind proiectul miner.

Protestatarii doresc ca "toti reprezentantii grupurilor parlamentare sa vina la Rosia Montana cat de urgent, sa discute cu ei si sa vada in ce stare au ajuns", dar si sa vada ce s-a facut la Rosia Montana.

Cei 22 de mineri au transmis ca, daca pana sambata, niciuna dintre persoanele nominalizate nu vine la Rosia Montana vor intra in greva foamei. Ei se afla la o distanta de circa un kilometru de intrarea in galerie, la o diferenta de nivel de 300 de metri. Doi dintre mineri au probleme de sanatate. Unul are probleme cu inima, iar celalalt are bronsita, a spus prefectul de Alba, Gheorghe Feneser.

El a spus ca il va informa pe premierul Victor Ponta, precum si pe Crin Antonescu si pe liderii grupurilor parlamentare care sunt revendicarile celor blocati in galerie. "E o chestiune de bun simt sa vina aici, la Rosia Montana, sa vada adevarata fata a Rosiei Montane", a conchis Gheorghe Feneser.

Oamenii care s-au blocat in mina lucrau in schimbul I si au anuntat, atunci cand ar fi trebuit sa aiba pauza de masa, ca refuza sa iasa la suprafata. Ei muncesc in galerie la lucrari de conservare a acesteia.

Galeria Catalina-Monulesti pastreaza urme de exploatare si artefacte din mai multe perioade istorice, inclusiv romane. Pana in anii trecuti, din cauza lipsei lucrarilor de conservare, galeria s-a surpat pe toata lungimea.

O parte a retelei Catalina-Monulesti este accesibila publicului larg, in ultimii doi ani cateva mii de persoane avand posibilitatea sa viziteze in luna august galeria.

Reteaua miniera Catalina-Monulesti este renumita datorita descoperirii, in cursul secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea, a 12 tablite cerate din cele 28 identificate in cadrul sitului "Alburnus Maior", care reprezinta primele acte juridice de la noi din tara.

La RMGC lucreaza in jur de 500 de oameni, majoritatea din Rosia Montana si imprejurimi, acestia fiind angajati pe perioada determinata, respectiv trei luni. Daca aceste contracte nu ar fi reinnoite de catre companie, rata somajului ar ajunge in comuna la peste 74%, a declarat, recent, primarul Eugen Furdui. In prezent, rata somajului in comuna Rosia Montana, care numara 3.000 de locuitori, este de circa 20%, a mentionat, saptamana trecuta, la solicitarea Agerpres, Eugen Furdui. De ajutoare sociale beneficiaza intre 105 si 110 familii, a afirmat primarul.

Mai multe comisii parlamentare au dat marti aviz negativ la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Rosia Montana, care va fi dezbatut in procedura de urgenta.