Medicii legisti din Arges au stabilit ca bebelusul de la maternitatea din Calinesti era in viata, dar a murit in momentul nasterii, decesul acestuia fiind "violent", potrivit Mediafax. Seful Serviciului de Medicina Legala Arges, Dan Manu, a spus ca a "sugerat" Directiei de Sanatate Publica, din calitatea de presedinte al comisiei de sanatate a Consiliului Judetean, "sa stopeze nasterile la Sectia din Calinesti a Spitalului Mioveni pentru ca este inadmisibil sa se intample asa ceva".

"Autopsia a fost dispusa de Politia Judeteana Arges, Serviciul de Investigatii Criminale, concluzia este ca micutul s-a nascut viu, iar moartea a fost violenta si a avut loc in momentul nasterii. Este al doilea caz identic in decurs de opt luni. Am sugerat DSP Arges, in calitatea mea de si presedinte al comisiei de sanatate a Consiliului Judetean Arges, sa stopeze nasterile la Sectia din Calinesti a Spitalului Mioveni pentru ca este inadmisibil sa se intample asa ceva. Acolo este o problema legata de organizarea echipei, de administrare si de personal, fiind un singur medic pe acest domeniu. Nu este posibil ca la o nastere sa nu ai un neonatolog si un medic de terapie intensiva", a declarat directorul SML Arges.

Mama bebelusului, Elena Pacuraru, in varsta de 34 de ani, din comuna argeseana Calinesti, a afirmat ca a fost permanent monitorizata de medici pe timpul sarcinii, spunandu-i-se ca nu vor fi probleme.

Ea a sustinut ca nu a stiut ca baietelul traia cand l-a nascut, precizand ca va depune plangere penala dupa ce va vedea certificatul de deces al bebelusului.

"Acum am aflat ca bebelusul meu a fost viu la nastere si a murit dupa aceea. De-abia am iesit din spital si urmeaza sa depun plangere. Mie la nastere doctorita mi-a spus ca s-a nascut mort. Sa vedem intai certificatul medico-legal si dupa aceea o sa vedem daca facem plangere. Am avut bani pentru medic, cum sa te duci la medic fara bani, cum sa te urci pe masa de nasteri altfel", a declarat femeia, care este mama a doi copii de 16 si 13 ani.

Acest caz a provocat panica la maternitatea din Calinesti, medicul ginecolog Georgeta Dragoi parasind unitatea medicala la venirea presei. De asemenea, la poarta maternitatii mai multe gravide au declarat ca o apreciaza pe doctorita si nu vor sa se inchida maternitatea. "Nu suntem de acord cu aceasta masura, sa inchida spitalul din Calinesti. Ce are cu doamna doctor, ca a fost ca o mama pentru noi, dansa s-a ingrijit de noi si datorita dansei suntem in viata, noi si copiii nostri. Dar doamna doctor Dragoi e singura, cum sa faca fata, e volum mare de munca, trebuie adusi si alti medici specialisti", a declarat o gravida.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Arges declarau ca institutia a declansat un control la Sectia din Calinesti a Spitalului Mioveni, dupa ce, spuneau acestia, un bebelus de 4,4 kilograme s-a nascut mort in unitatea medicala, la sfarsitul saptamanii trecute.

De asemenea, DSP Arges a dispus o ancheta administrativa la maternitatea din Calinesti.

Ca urmare a acestui fapt, activitatea maternitatii din Calinesti, sectie a Spitalului "Sfantul Spiridon" din Mioveni, a fost suspendata temporar, pacientele insarcinate fiind directionate catre maternitatea de la Spitalul Judetean de Urgenta din Pitesti.

"Am fost instiintati in scris de catre conducerea spitalului din Mioveni ca astazi (n.r. - miercuri) s-a luat decizia ca pana la finalizarea anchetei administrative, sala de nasteri de la Calinesti sa fie inchisa, iar pacientele din zona sa ajunga la maternitatea de la Spitalul Judetean de Urgenta din Pitesti. Este o decizie temporara", declara coorᅡdoᅡnatorul Serviciului de Control de la DSP Arges, Aura Copciag, precizand ca verificarile in acest caz au inceput luni.

Copciag preciza ca pana in prezent, in urma controlului DSP Arges, au fost descoperite "neconforᅡmiᅡtati la blocul alimentar si la spatiul de stocare temᅡporara a deseurilor care neceᅡsiᅡta igienizare".

Totodata, s-a stabilit ca exista deficit de personal, in maternitate fiind un sinᅡgur medic obstetrician, respectiv Georgeta Draᅡgoi, care a asistat la nasterea bebelusului mort.

"De asemenea, s-a constatat ca nu se respecta norᅡmativele de personal pentru aᅡsisᅡtenta medicala spitaliceasca preᅡvazute intr-un ordin al Minisᅡterului Sanatatii, care impune un miᅡnimum de posturi astfel: un medic neonatolog la trei-cinci paturi, punctul de lucru Calinesti are sapte paturi si o jumatate de norma medic neonatolog, angajat prin contract de prestari servicii. Nu se respecta nici prevederile priᅡvind aprobarea regulamentului de organizare si functionare a sectiilor si compartimentelor de ATI din unitatile sanitare, in comᅡpartimentul ATI al Punctului de Lucru Calinesti nefiind anᅡgaᅡjat niciun medic. Aici, exista un contract prestari servicii care preᅡvede prezenta medicului in unitate, la solicitare", mai afirma Aura Copciag.

Ea mentiona ca la finalizarea verificarilor este posibil sa fie limitata activitatea Sectiei Obᅡsᅡteᅡtrica, respectiv sa nu mai aiba loc nasteri in unitatea medicala.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Arges, comisar sef Danut Dinu, a declarat, miercuri, ca oamenii legii s-au autosesizat in acest caz si au deschis dosar penal pentru ucidere din culpa.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe rolul Parchetului Judecatoriei Topoloveni a fost constituita o cauza penala in care se fac cercetari privind bebelusul mort la maternitatea din Calinesti.

  • Incident similar si anul trecut

Anul trecut, familia unui bebelus mort la nastere la Sectia din Calinesti a Spitalului Mioveni l-a acuzat pe medicul ginecolog Georgeta Dragoi ca a refuzat sa ii faca mamei copilului operatie de cezariana si ca micutul a murit din acest motiv, reclamand ca este vorba despre o culpa medicala si depunand plangere la Politie.

Mama copilului spunea ca aceasta a solicitat transferul de la Calinesti la Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta din Pitesti, deoarece bebelusul, in greutate de 4,3 kilograme, nu putea fi nascut normal, dar medicul s-a impotrivit.

Ulterior, medicii legisti argeseni au stabilit ca decesul bebelusului de la sectia din Calinesti a Spitalului Mioveni a fost provocat de un traumatism cranio-cerebral forte, moartea fiind violenta.

Cazul medicului Georgeta Dragoi de la spitalul din Calinesti a fost preluat de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Topoloveni. Procurorii spuneau ca acest medic a mai fost inculpat si trimis in judecata in 5 aprilie 2007 pentru vatamare corporala grava din culpa medicala.