Ravan Bancescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, a declarat miercuri ca, in lumina noilor prevederi legale, municipalitatea vrea extinderea programului de adoptii, atat din punct de vedere al zilelor de adoptie, cat si al orarului zilnic. "In mod normal, cand o astfel de prevedere legala privind eutanasierea intra in vigoare, trebuie sa dam posibilitatea celor care vor sa ia caini sa poata veni sa-i ia", a declarat, miercuri, Razvan Bancescu.

Reprezentantul ASPA a precizat ca, intr-o prima etapa, va fi extins orarul in zilele deja stabilite pentru adoptie, respectiv luni, miercuri si vineri, iar ulterior, in functie de resursele umane, programul de adoptie va fi extins marti si joi. "Trebuie sa gasim resurse sa extindem programul de adoptii, si aici vorbesc de resurse umane, pentru ca e nevoie de o persoana care sa inregistreze toate formulare", a adaugat Bancescu.

Coordonatorul de proiect al ASPA a mai spus ca adoptiile vor fi facute, ca si pana acum, in baza hotararii CGMB 145/2013, si a precizat ca, in aceasta perioada, "a crescut suflul cu care se fac adoptiile, nu volumul acestora".

Razvan Bancescu a estimat ca, in cursul ultimei saptamani, au fost adoptati 25 de caini, el aratand ca, desi municipalitatea a inceput de marti strangerea cainilor fara stapan de pe domneiul public, cu o formula imbunatatita a numarului de hingheri, "nu s-a accentuat atat de mult partea de prindere, incat sa contrabalanseze partea de adoptie".

Bancescu a mai spus ca in adaposturile municipalitatii erau, miercuri dimineata, 519 de cani, fiind libere aproximativ 200 de locuri, si ca in ultima saptamana nu s-a facut nici macar o eutanasiere. "Nu am avut nici macar o eutanasiere. Am avut un singur caine care a murit in adapostul din Mihailesti, dar care era foarte batran", a spus Bancescu.

In ceea ce priveste costurile prevazute pentru adoptia cainilor, coordonatorul de proiect al ASPA a precizat ca, desi normele de aplicare a legii votata in Parlament nu au fost adoptate, nu se vor putea "frana adoptiile prin cost", insa este obligatorie pastrarea "unui grad de raspundere", astfel incat sa fie evitate situatiile in care anumiti cetateni adopta cate 50 de animale, acestea nefiind ulterior urmarite si ingrijite de catre adoptatori.

"Nu vom putea frana adoptiile prin cost, dar trebuie in continuare sa pastram un grad de raspundere si sa preintampinam situatiile in care cetatenii vin si iau cate 50 de caini, iar noi nu-i putem urmari ce fac cu ei", a spus Bancescu.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, miercuri, anularea hotararii privind organizarea referendumului local legat de eutanasierea cainilor maidanezi.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat miercuri, dupa revocarea referendumului, ca iubitorii de animale nu trebuie sa se impacienteze, pentru ca deocamdata doar sunt adunati cainii de pe strazi. "Referendumul nu mai are sens in acest moment, pentru ca avem o lege. Noi speram ca legea sa fie promulgata cat mai repede, dar asta nu inseamna ca nu facem nimic in acest timp", a declarat Oprescu, dupa ce consilierii municipali au aprobat hotararea care anuleaza organizarea referendumului local privind eutanasierea cainilor maidanezi.

Camera Deputatilor a adoptat marti amendamentul la Legea privind cainii fara stapan care stabileste un termen de 14 zile in care cainii sunt tinuti in adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, sa fie eutanasiati, edilii avand posibilitatea sa amane eutanasierea.