"Decizia corecta era sa lasam Parlamentul sa aiba o dezbatere pe subiectul Rosia Montana", a declarat, in deschiderea sedintei de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta, adaugand ca are respect "pentru oamenii care protesteaza pasnic". La randul sau, liderul liberal Crin Antonescu a afirmat, miercuri, ca "Inteleg ca daca nu votam proiectul platim 2 miliarde. Primul ministru spune ca nu votam proiectul, iar doamna Plumb, dupa ce face o pledoarie in favoarea proiectului, spune ca voteaza contra. PSD are o pozitie neclara, duplicitara nu, nu pot sa fac aceasta acuzatie."

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri ca nu a existat nicio discutie la nivelul USL pe tema Rosia Montana si ca a solicitat premierului amanarea cu o saptamana a discutarii in Guvern a respectivului proiect, fapt care nu s-a intamplat, scrie Agerpres.

"In orice caz, nu am discutat (cu premierul Victor Ponta - n.r.) despre eventuale despagubiri si lucruri de genul acesta. Am spus foarte limpede: in momentul in care proiectul a fost avansat pe ordinea de zi a Guvernului, nu am avut nicio discutie inainte la nivelul USL. Am solicitat premierului amanarea discutarii proiectului cu o saptamana pentru ca sa putem discuta in USL. Nu s-a putut, nu s-a amanat. Dupa aceea, am avut o discutie destul de stransa cu premierul care a spus: bun, in Parlament fiecare analizeaza proiectul din ce punct de vedere doreste, fiecare voteaza cum vrea. Ii cunoasteti chiar declaratiile despre propriul vot", a afirmat Antonescu, la sediul PNL.

El a tinut sa sublinieze ca lucrurile in USL nu sunt chiar asa de tensionate "pe cat se tem unii", reiterand totodata ca nu a existat o discutie la nivelul Uniunii pe tema proiectului Rosia Montana.

"Este limpede ca nu am avut o decizie si o discutie in USL pe proiect si de asemenea ca nu am avut o discutie cu premierul Victor Ponta niciodata despre angajamentele statului roman in aceasta privinta. Este destul de simplu: daca Guvernul in calitate de reprezentant al statului in asemenea angajamente stie ca are niste obligatii, atunci rezolva aceasta chestiune printr-o hotarare de Guvern. Daca totusi doreste in Parlament o decizie, trebuie sa spuna si asemenea decizii in Parlament nu se iau", a adaugat Antonescu.

Intrebat cum se explica atunci perceptia premierului ca i-a transmis toate aceste informatii, liderul PNL a raspuns ca nu stie, dar ca ceea ce spune el este foarte clar.

"Eu nu pot sa explic perceptiile altei persoane. Nu sunt nici macar psiholog. Nu stiu, dar ceea ce ce va spun, va spun cu mana pe inima si foarte clar", a precizat el.

In legatura cu o eventuala sustinere, prin ministrii liberali, ca Guvernul sa incerce o hotarare in privinta acestui proiect, Crin Antonescu a aratat ca nu da sugestii Executivului.

"Eu nu dau sugestii Guvernului, eu doar pun aceasta problema pentru ca ea se pune foarte simplu. (...) Pana la urma nu vad de unde vreun motiv de suparare. Am avut noi o discutie despre detaliile tehnice ale acestui proiect ? Nu. A venit el in Parlament si a spus si premierul acolo fiecare se pronunta cum vrea? Da. PNL a decis sa voteze impotriva. Nu am facut niciun fel de atac, nu am cerut altora sa voteze la fel. Pur si simplu am facut acest anunt care cred ca este un drept constitutional si legitim. Nu aveam si nu avem nici acum niciun fel de angajament, nu aveam niciun fel de declaratie publica macar ca vom vota in favoarea acestui proiect de lege", a explicat presedintele PNL.