Episcopia Salajului a cerut, prin intermediul preotilor din parohii, sprijin financiar din partea credinciosilor din intreg judetul pentru a putea organiza vizita Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, de la sfarsitul acestei saptamani, scrie Magazin Salajean.

Potrivit purtatorului de cuvant al Episcopiei Salajului, preotul Gabriel Gardan, Patriarhul se va afla in judetul Salaj de vineri pana luni, urmand sa participe la trei evenimente, si va fi cazat intr-una dintre camerele de oaspeti de la sediul eparhiei salajene. Cu ocazia acestei vizite, in Salaj vor ajunge si inalte fete bisericesti din judetele vecine, precum IPS Andrei Andreicut, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, PS Sofronie, Episcopul Oradiei si PS Iustin Sigheteanul, vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

Astfel, cum cheltuielile vor fi pe masura importantei si amplorii acestei manifestari, Episcopia Salajului a facut apel la enoriasi: la finalul liturghiilor, preotii ortodocsi din judet s-au adresat celor prezenti cu rugamintea de a cotiza pentru eveniment, suma donata de fiecare credincios urmand a fi anuntata intr-o viitoare slujba, relateaza Magazin Salajean.

Potrivit publicatiei citate, Gardan a recunoscut ca eparhia a cerut sprijinul credinciosilor si a explicat: "Evenimentul este unul cu o importanta deosebita pentru toti credinciosii ortodocsi din judet, fiind pentru prima data cand un patriarh vine pe meleaguri salajene. Este o mare onoare pentru noi toti. Tocmai de aceea ne-am dorit ca toti sa fie implicati".

Intrebat daca eparhia a recurs la acest gest ca urmare a cheltuielilor ridicate pe care le implica organizarea vizitei Patriarhului Daniel, purtatorul de cuvant al Episcopiei Salajului a spus: "Nu este vorba despre cheltuieli, ci de ideea in sine de a fi cu toti partasi la acest eveniment. Mi se pare normal sa te pregatesti cand ai oaspeti. Vor fi si cheltuieli, dar acest lucru este inerent dat fiind faptul ca la sfintirea de la Zalau sunt asteptati mii de oameni, iar fiecare va primi cate ceva, care sa le aminteasca de acest moment (o iconita - n.red.). Se va sfinti paraclisul episcopal, adica locul unde sunt pomeniti si se fac rugaciuni pentru toti credinciosii din Episcopie. Iar enoriasii sunt asteptati sa ia parte nu doar la bucuria momentului, ci si la pregatirea lui".