Procurorii Parchetului General au amanat marti audierea lui Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, dupa ce acesta i-a anuntat ca are probleme de sanatate si s-a internat in spital. Visinescu urma sa fie audiat marti in dosarul in care este acuzat de genocid, insa un avocat al acestuia le-a inmanat procurorilor un bilet de trimitere in spital, astfel ca Parchetul a fost nevoit sa amane audierea acestuia, relateaza Agerpres.

Alexandru VisinescuFoto: Agerpres/AP

Pe 3 septembrie, Alexandru Visinescu a fost fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte pentru savarsirea infractiunii de genocid.

"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Alexandru Visinescu sub aspectul savarsirii infractiunii de genocid, constand in aceea ca in perioada 1956-1963, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a supus colectivitatea reprezentata de detinutii politici incarcerati in Penitenciarul Ramnicu Sarat la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora, prin actiuni ce depasesc cadrul legal (lipsa medicamentelor si a ingrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenta adecvata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv detinutilor, conditii de detentie inumane, rele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti)", declara Parchetul General.

Alexandru Visinescu este unul dintre cei 35 de tortionari identificati de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Impotriva sa a fost depusa o sesizare penala pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de fostii detinuti politici drept "un individ extrem de crud".

In urma investigatiilor desfasurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indica faptul ca, in perioada in care lt. col. (r) Alexandru Visinescu a indeplinit functia de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, 1956-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur.

Potrivit IICCMER, acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la conditiile inumane de detentie, care au dus in final la decesul unor detinuti politici aflati in executarea pedepselor privative de libertate in aceasta inchisoare.

Alexandru Visinescu are 88 de ani si traieste in Bucuresti.