Hotii tablourilor de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam vor sa fie cercetati in Olanda, unde ar fi o ancheta in desfasurare privind furtul operelor de arta.

Judecatoria Sectorului 3 ia in discutie, marti, dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, in care au fost trimisi in judecata Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat si Adrian Procop, transmite Mediafax.

Maria Vasii, avocata lui Eugen Darie, a declarat, la intrarea in sediul Judecatoriei Sectorului 3, ca va cere instantei sa trimita dosarul la Parchet, pentru ca ancheta in acest caz sa ajunga in Olanda. Avocata a precizat ca unii dintre inculpatii din dosar vor sa fie cercetati de autoritatile olandeze, care au o ancheta in desfasurare in acest caz.

Judecarea dosarului privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam a inceput in 13 august, la Judecatoria Sectorului 3.

Avocatii lui Radu Dogaru, Eugen Darie si Alexandru Bitu au aratat atunci ca cei trei le-au spus ca tablourile furate de la muzeul din Rotterdam nu au fost arse, acestia asteptand cadrul procesual corect pentru a le preda autoritatilor olandeze.

Catalin Dancu, avocatul lui Radu Dogaru si a mamei acestuia, Olga, spunea ca autoritatile olandeze verifica daca la Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost incalcate dispozitivele de securitate, de mentinere a operelor de arta.

Avocatul Catalin Dancu preciza ca asiguratorul a refuzat sa despagubeasca momentan Fundatia Triton, proprietara tabourile furate, deoarece vrea sa "se indrepte impotriva muzeului si a celor direct responsabili de aceasta grava incalcare a normelor de securitate."

"Se spune ca s-a facut o expertizare si s-a socotit numarul tablourilor posibil arse, printre alte elemente, si in functie de numarul de cuie. Or, singurul tablou care avea cuisoare in prindere era pictura ce apartine lui Freud, realizata in anii 2000, si ca atare cuiele nu puteau fi din cupru si nu puteau fi productie secolul XIX sau XX. Celelalte tablouri erau panza, lipita pe carton, astfel sunt identificate la dosar, astfel le arata documentele. Nici nu suportau punerea unui cui. In aceste conditii, nu stiu despre ce discutam", preciza avocata Maria Vasii.

Avocatul Catalin Dancu mai spunea ca doreste trimiterea probelor la Muzeul Luvru, pentru efectuarea unei noi expertize, care sa clarifice daca tablourile au fost sau nu arse.

In 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat si, in lipsa, pe Adrian Procop, in dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimata la 18 milioane de euro.

Adrian Procop si Radu Dogaru sunt acuzati ca, in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efractie in Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat sapte picturi in ulei si acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile "Tete dᅡArlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat ca a aderat la grupul infractional si i-a ajutat pe Dogaru, Darie si Procop in incercarea de a valorifica tablourile furate, precum si ca a intermediat comercializarea operelor de arta. Petre Condrat a fost trimis in judecata pentru tainuire, fiind acuzat ca a inlesnit inculpatilor Dogaru si Darie valorificarea a doua dintre operele de arta, "cunoscand ca acestea provin din savarsirea unei infractiuni", au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzata ca ar fi transportat si ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Procurorii DIICOT au aratat, in rechizitoriul trimis instantei Judecatoriei Sectorului 3, ca mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, ca a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, in soba locuintei sale din comuna Carcaliu, judetul Tulcea.

Ulterior aceasta si-a schimbat declaratia, aratand ca ea nu a ars tablourile, asa cum a sustinut anterior in declaratie data in fata procurorilor.

Procurorii au disjuns cercetarile in cazul Olgai Dogaru, pentru infractiunea de distrugere calificata cu consecinte deosebit de grave, pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 de ani.

La primul termen de judecata, avocatii celor acuzati de furtul tablourilor au contestat expertiza realizata de specialistii de la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), care concluziona ca cenusa analizata in dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicata la perchezitiile din 1 martie, de la locuinta Olgai Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate in tehnica uleiului pe panza.