Comisia juridica si cea de administratie din Camera Deputatilor au finalizat luni noapte raportul pentru proiectul de lege privind cainii fara stapan, principala modificare fiind prelungirea termenului de la 7 la 14 zile lucratoare in care un caine din adapost poate fi revendicat sau adoptat, potrivit Agerpres.

'Cea mai mare parte a colegilor a votat aceste amendamente iar la votul final au fost doar doua abtineri si doua voturi impotriva. Noi am majorat termenul de 7 zile de la capturare pana la luarea unei decizii pana la 14 zile lucratoare, am obligat autoritatile locale sa comunice atat orarul cat si posibilitatea adoptarii sau revendicarii cainilor aflati in padoc catre populatie, am stabilit ca primele 7 zile de la data capturarii, cainele poate fi revendicat de stapanul care l-a pierdut, urmatoarele 7 zile sunt dedicate atat stapanului cat si unui adoptator strain care poate fi societate comerciala, persoana juridica, fundatie sau persoana fizica din tara sau strainatate', a declarat presedintele Comisiei juridice, deputatul Bogdan Ciuca.

El a precizat ca atat adoptia cat si revendicarea sunt gratuite iar dupa ce se consuma cele 14 zile, autoritatea locala va lua in analiza fiecare caine in parte, va vedea daca s-au indeplinit procedurile si daca nu va avea posibilitati de cazare si nu va avea resurse bugetare atunci va emite o decizie de eutanasiere.

In decizie se stabileste termenul la care se trece la eutanasiere iar aceasta decizie va putea fi modificata motivat.

Intrebat cum se va proceda in privinta sterilizarii, Bogdan Ciuca a spus: ''Toate celelalte proceduri sunt prevazute de legea in vigoare. Practic, Curtea Constitutionala ne-a creat niste jaloane in interiorul caruia noi ne-am miscat in aceasta dezbatere. Noi nu puteam sa preluam in discutie alte prevederi ale acestei legi chiar daca au existat tendinte in aceasta directie si din partea noastra si din partea ONG-urilor si a institutiilor statului. Pur si simplu, noi, de data aceasta a trebuit sa ne referim doar la ce se intampla cu un caine, de la momentul capturarii, cat dureaza pana se va trece la eutanasiere si care sunt etapele. Iar noi acum cred ca am gasit procedura rabinica, dand posibilitate unui primar care nu are posibilitate sa cazeze cainele sa treaca fara nicio restrictie, decat cea prevazuta de termenul impus de lege la eutanasiere, sau daca primarul respectiv considera ca are suficienti bani si suficient spatiu sa tina un numar de caini sa amana aceasta decizie'..

Despre posibilitatea reintoarcerii in teritoriu a cainilor fara stapan, Ciuca a spus ca este exclusa reteritorializarea, ''acel termen care nu a existat niciodata in lege practic''. El a adaugat ca toate sanctiunile care existau, inclusive abandonul unui caine, au ramas in vigoare.

Bogdan Ciuca a precizat ca in raportul comisiilor s-a prevazut si posibilitatea donatiilor pentru intretinerea cainilor fara stapan pastrati in adaposturi si, de asemenea, cea a adoptiilor de la distanta.