Ministerul Justitiei a emis un singur aviz, cu observatii, in cazul proiectului de lege privind Rosia Montana, a declarat luni ministrul Robert Cazanciuc, aratand ca nu s-a pus problema incalcarii unor dispozitii imperative ale vreunei legi, pentru ca altfel avizul ar fi fost negativ, relateaza Agerpres.

"A fost un aviz cu observatii formulat de Ministerul Justitiei. Legea prevede trei tipuri de avize - favorabil, favorabil cu observatii si negativ. Ministerul Justitiei a emis un singur aviz si acela a fost un aviz cu observatii. (...) Avand in vedere ca Ministerul Justitiei este ultimul minister avizator, initiatorul trebuie sa prezinte in Guvern argumente in sustinerea proiectului sau. In cadrul Guvernului a fost facuta o dezbatere si initiatorii, in special domnul ministru Sova, au facut o expunere a punctului de vedere al Departamentului pentru Infrastructura in asa fel incat, in final, Guvernul a decis trimiterea proiectului de lege", a afirmat Cazanciuc, la plecarea de la sediul CSM.

El a subliniat ca nu se pune problema de incalcare a unei legi, pentru ca este vorba de un proiect de act normativ.

"Nu se pune problema de a incalca dispozitii imperative ale vreunei legi, pentru ca altfel am fi dat un aviz negativ. Ministerul Justitiei nu este nici instanta de judecata, nici Curtea Constitutionala. Este altcineva abilitat sa se pronunte pe aceste lucruri. Ministerul Justitiei are obligatia de a supune dezbaterii Guvernului un aviz juridic. Evident acel aviz trebuie dezbatut in cadrul Guvernului. Asta s-a intamplat", a aratat ministrul Justitiei.

Robert Cazanciuc a refuzat sa comenteze recomandarile liderilor USL ca proiectul de lege sa nu fie adoptat sau o eventuala riposta juridica a companiei care vrea implementarea proiectului de la Rosia Montana.

"Nu sunt membru al Parlamentului. Nu stiu discutiile din Parlament. Daca guvernul este sau nu pregatit asta nu putem stabili decat in cadrul unei sedinte de Guvern. Evident ca oricine este nemultumit de o anumita solutie, stiti foarte bine, ca apeleaza la instantele de judecata", a mai spus Cazanciuc.