Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni, intr-o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, ca "Ieri Romania a adoptat o pozitie cu privire la Siria si e obligatia mea sa o aduc la cunostinta publicului, avand in vedere ca e un angajament politic pe care Romania si-l asuma. Cu ocazia summitului G20 de la Sankt Petersburg, 11 state membre au adoptat o declaratie comuna privind Siria. In urma consultarii cu alte institutii, am decis ca Romania sa se ralieze acestei declaratii a celor 11 state - Australia, Canada, Franta, Italia, Japonia, Coreea, Arabia Saudita, Spania, Turcia, Marea Britanie si SUA. (...) Declaratia recunoaste ca in conflictul din Siria nu exista o solutie militara. (...) In ce priveste Romania, ea se raliaza fara rezerve acestei declaratii." Seful statului a mai precizat ca, chiar si in eventualitatea unei interventii militare, "Romania va fi un partener politic al aliatilor sai, dar nu are resurse militare pentru tipul de operatiune preconizat in Siria".

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

Statele semnatare nu fac deosebire intre state care au ratificat normele internationale si cele care nu le-au ratificat, avand in vedere ca la nivel mondial cea mai mare parte a tarilor au facut-o.

Declaratia condamna in termenii cei mai fermi atacul arme chimice din 21 august si tine responsabil guvernul sirian, regimul aflat la putere.

De aceea, semnatarii fac apel la un raspuns international ferm in asa fel incat astfel de evenimente, de drame sa nu se mai petreaca.

Semnatarii sustin si sprijina consecvent o rezolutie ferma a Consiliului de Securitate al ONU avand in vedere responsabilitatile acestuia.

Faptul ca in problema siriana, datorita disputelor dintre membrii cu drept de veto nu s-a putut adopta o rezolutie e marcat in declaratie iar Romania sustine fara rezerve ca problemele de acest gen sa fie rezolvata in consiliul de securitate si nu cu forta armelor.

Semnatarii se angajeaza sa sustina demersuri internationale pe termen lung pentru a trata provocarea reprezentata de rezervele de arme chimice ale Siriei.

Aici se face trimitere directa le rezervele de arme chimice ale Siriei si e un angajament ca problema acestor arme chimice sa fie tratata cu fermitate.

Declaratia cere expertilor ONU sa prezinte cat mai curand cu putina rezultatul anchetei cu privire la atacul din 21 august.

Extrem de important pentru echidistanta declaratiei este ca initiatorii fac responsabil in mod egal si una din parti, si cealalta parte, regimul si insurgenta, de moartea a peste 100.000 de cetateni sirieni, de faptul ca peste 2 milioane de persoane au devenit refugiati si circa 5 milioane de persoane sunt dislocate de la casele lor.

E vorba de o drama umanitara in acest moment, datorita razboiului civil din Siria.

La fel de important, si aici se vede ca prudenta a fost binevenita in abordarile statelor, declaratia recunoaste ca in conflictul din Siria nu exista o solutie militara.

Citez: Recunoscand ca acest conflict nu are o solutie militara, ne reafirmam angajamentul de a cauta o reglementare politica pasnica.

Semnatarii sunt constienti ca nu exista o solutie militara si ca o solutie pasnica, politica, trebuie gasita.

Semnatarii subliniaza ca se angajeaza nu numai pentru o solutie politica, dar si pentru a contribui la realizarea unei Sirii unite, extrem de important, in contextul in care se pune problema impartirii Siriei, si solutie democratica.

As face un comentariu: statele UE, ca si statele NATO, trebueio sa ajungem la nivelul de intelepciune in care sa nu incercam sa aplicam sabloanele sistemelor noastre democratice unor natiuni arabe care au alte valori.

Sunt state arabe care au demonstrat ca pot trece la un sistem democratic, dar impunerea brutala, de gen Irak sau Egipt, arata ca adaptarea rapida la un sistem democratic occidental e dificila pentru aceste popoare, au valori culturale diferite.

Declaratia face un apel sa fie garantat accesul personalului care asigura asistenta umanitara si sanitare.

Declaratia se afla in traducere pe site-ul Presedintiei.

In ce priveste Romania, ea se raliaza fara rezerve acestei declaratii.

Desi nu e brutal afirmat, declaratia lasa deschise ambele optiuni. Chiar daca in cea mai mare parte se vorbeste despre ONU, Geneva si solutii politice, si se recunoaste ca solutia militara nu e una viabila, nu se inchide complet varianta unui atac fara trupe la sol asupra resurselor militare ale Siriei.

As mai face o observatie legat de evolutii. Declaratia a fost adoptata pe data de 6 septembrie. Astazi suntem in 9. Deja secretarul de stat Kerry a avansat o solutie care sa garanteze pacea, punerea sub control a armelor chimice ale Siriei.

Nu stiu ce reactie va exista la Damasc, dar faptul ca o declaratie facuta in 6 de 11 state, la care de ieri ne-am raliat si noi, deja apar elemente noi cum ar fi propunerea secretarului Kerry catre Damasc arata ca un proces de negociere exista, condus de SUA si ca se incearca si din punct de vedere al SUA o solutie care sa evite utilizarea resurselor militare.

Nu as vrea sa revin la un lucru pe care l-am mai spus, il reamintesc totusi, solutia militara, indiferent cat de soft si de precisa ar fi, implica riscuri majore, in primul rand de reactie militara al Damascului, riscul de extindere al conflictului la nivel regional, in conditiile in care pe teritoriul Siriei actioneaza foarte multe organizatii militare care nu sunt sub control politic.

Ar fi usor si extrem de apetisant pentru aceste structuri cu potential militar sa provoace si Turcia, si Israelul, samd.

Conflictul militar trebuie evitat, o decizie militara nu trebuie adoptata inainte de raportul expertilor ONU si o solutie negociata, care sa se finalizeze prin alegeri libere, e cea pe care Romania o sustine fara rezerve.

Ne asumam in totalitate declaratia semnata de cele 11 state.

  • INTREBARI:

Veti convoca o sedinta CSAT?

Nu. E o declaratie legat de valabilitatea careia m-am consultat cu MAE, cu structurile de securitate, nu e nevoie de CSAT pentru sustinerea acestei declaratii.

Cu premierul ati discutat?

Inteleg ca aveti o problema, nu asta e esential. In calitate de presedinte care reprezinta statul roman am prezentat public decizia. Solutia trupelor la sol e exclusa. O precizare cu privire la solutia militara. Chiar daca se va utiliza, se va utiliza impotriva infrastructurilor militare sau a resurselor aviatiei siriene, artileriei, a unitatilor de tancuri, a depozitelor de munitii, cu o singura exceptie: depozitele cu munitie chimica. Lovirea lor inseamna generarea unui dezastru chimic si nu as vrea sa vedem situatia in care singura sansa a regimului ramane munitia chimica.

S-a decis respingerea Rosiei Montana. Va retrageti intrebarea catre premier?

Intrebati-l pe el, eu am pus-o.

Si el v-a intrebat cati bani ati luat de la regimul Assad.

Eu am raspuns, am spus ca nimic.

Daca USL respinge proiectul ce mai puteti face?

Pai, unde mai e problema? Nu eu am 70% in Parlament. Ati observat vreo majoritate pro-presedinte prin parlamnet? Poate se va forma... Subiectul nu e Rosia Montana, am vrut sa vorbesc despre Siria.

Crin Antonecu spunea ca daca se decide o interventie militara, Romania va fi in prima linie acolo.

Nu ati vrea sa reproduceti corect declaratia lui Crin Atnonesc? A spus in prima linie a sustinerii politice, nicidecum a razboiului.